Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit moet je weten over het AZC referendum

Door Jantine van den Hoven 5 mei 2016

Eerder schreven we al dat er met de dag meer verwarring is over het AZC-referendum in Delft. Daar lijkt een einde aan te komen nu in ieder geval de vraag die er gesteld gaat worden vastgesteld is. Nu de handtekeningen nog. En een flinke zak geld wanneer het referendum er daadwerkelijk komt.

Waar gaat het referendum over?

Op dit moment is er geen sprake van de komst van een AZC naar Delft. Toch is er een referendumverzoek ingediend over dit onderzoek. Nadat er eerder al discussie was over de vraagstelling van het referendum, zal dit het gaan worden: “In de gemeenteraad is door een fractie voorgesteld om te besluiten de komst van een asielzoekerscentrum in Delft niet toe te staan. Bent u het eens of oneens met dit voorstel?”

Komt er nu een referendum over een AZC in Delft?

We zitten nu in de fase dat er 4000 ondersteunende handtekeningen moeten komen voor het referendum. Daar is een periode van zes weken voor uitgetrokken. Als dit aantal gehaald wordt, komt er een referendum. Elke maandag is er een tussenstand, als de 4000 handtekeningen worden gehaald, dan is het klaar en volgt er een referendum.

Hoe kan ik een handtekening zetten voor het AZC-referendum?

Met de handtekening ondersteun je dus het referendum, het is nog niet het daadwerkelijke stemmen voor het referendum. Je kunt die handtekening op zes verschillende plekken in Delft zetten, onder andere op het Stadhuis aan de Markt en in het Stadskantoor aan het Stationsplein. Alle locaties zijn hier te vinden. En o ja, je moet wel kiesgerechtigd zijn en je identiteitsbewijs mee hebben.

Ik wil geen referendum!

Dat kan, al eerder is er een petitie gestart met de naam ‘Vluchtelingen ook welkom in Delft‘. Inmiddels heeft die petitie ruim 2500 handtekeningen. De tegenhanger ‘Geen AZC in Delft‘ heeft bijna 1700 handtekeningen.

Wie dit AZC-referendum in Delft níet ziet zitten, moet het niet ondersteunen met een handtekening. Verder kun je weinig tot niets doen.

Wat kost dit?

De gemeente Delft betaalt, oftewel, alle Delftenaren betalen een beetje mee. “We houden rekening met 35.000 euro aan kosten voor het inzamelen van de handtekeningen. Het organiseren van een referendum (als het er komt) kost tussen de 150.000 en 200.000 euro”, laat de gemeente weten.

Meer over

Gemeente

adv.