Tof! Hier opent binnenkort een nieuwe Lidl en ze hebben een leuke winactie
Eind maart opent er een nieuwe Lidl in Rijswijk Buiten. Hier wordt momenteel ook de bouw afgerond van 135 sociale…
In Delft hebben we de luxe dat er heerlijk drinkbaar water uit onze kraan stroomt. In tegenstelling tot in veel Europese landen proef je in het Delftse water geen chloor of andere vreemde smaakjes. Maar waar komt ons drinkwater eigenlijk vandaan?
Nederland telt tien verschillende drinkwaterbedrijven die dagelijks miljarden liters aan schoon drinkwater leveren. In Delft is dat Evides.
In Nederland wordt er op drie manieren drinkwater gewonnen: uit grondwater, uit de rivier (oppervlaktewater) of uit oevergrondwater. Grondwater is regenwater dat langzaam de ondergrond in is gesijpeld. Die reis duurt soms wel honderden tot duizenden jaren. Oppervlaktewater komt met name uit de Rijn, het IJsselmeer en de Maas. Het oevergrondwater is een combinatie van water uit een rivier en grondwater. Dat soort water vind je vooral vlak achter een dijk bij een rivier. Heb jij al een idee waar het Delftse drinkwater vandaan komt? (Bron: drinkwaterplatform.nl)
Het Delftse drinkwater wordt door Evides gewonnen. Als Delftenaren zijn we niet de enigen die gebruikmaken van het drinkwater van Evides. Ook Den Haag en Dordrecht drinken water uit de kraan van dit bedrijf. In 2018 werd er 208 miljoen kubieke meter water gewonnen. Hiervan Goed om te weten: 1 kubieke meter water staat gelijk aan 1.000 liter.
Ruim tachtig procent van het Delftse drinkwater afkomstig uit de Maas. Ook het Haringvliet is een oppervlaktewaterbron: Evides infiltreert Haringvlietwater in de duinen bij Ouddorp en Haamstede om daar vervolgens drinkwater van te maken. Daarnaast onttrekt Evides grondwater in Dordrecht en op de Brabantse Wal.
Benieuwd wat een gemiddelde Nederlander per dag aan water verbruikt? Volgens het CBS is dat 134 liter. Daarvan wordt ongeveer 41 procent gebruikt om te douchen, 29 procent bij het doorspoelen van het toilet en 12 procent voor het wassen van kleding. De resterende 18 procent wordt gebruikt voor bijvoorbeeld koken, afwassen en natuurlijk het drinken van kraanwater, koffie en thee. Het waterverbruik van een gemiddeld gezin of huishouden in Nederland (2,13 personen) is 285,42 liter per dag.
Als afsluiter is het leuk om te weten dat het drinkwater in Nederland van zeer hoog niveau is. In vergelijking met Frankrijk of Spanje zit er (bijna) geen chloor in het water. Zou je kunnen zeggen dat het beste drinkwater van Europa uit de Nederlandse kranen stroomt?
Nou, tijdens de European Water Awards in 2020 is Nederland tweede geworden bij de verkiezing voor het lekkerste kraanwater van Europa. De jury beoordeelde het Nederlandse kraanwater met een 7.1 en omschreef het met ‘clean, soepel en het mondgevoel is precies goed’. Op nummer één staat het Oostenrijkse drinkwater en op de laatste plek belandde het kraanwater uit Portugal met een ‘uitgesproken vieze chloorsmaak’.
In onze gids
Populaire rubrieken