Het verhaal achter de ‘Kleyweg koffiemelange’ van het Stads-Koffyhuis

Aangeboden door Stads-Koffyhuis Delft

Weinig zaken liggen voor het Stads-Koffyhuis gevoeliger dan de kwaliteit van de koffie. De stap naar een nieuwe koffieleverancier werd daarom niet lichtzinnig gezet. “We hebben zelfs een unieke melange voor ze samengesteld.”

Peter van der Meer heeft een speciale band met de jubilerende koffieschenkers aan de Oude Delft. De directeur verkoop van de Mijdrechtse koffiebrander Smit & Dorlas is geboren en getogen Delftenaar; maar dat is het niet. “Ik heb tien jaar bij het Stads-Koffyhuis gewerkt. Op het laatst als bedrijfsleider. Veel mensen zullen niet beseffen wat een bijzondere onderneming het is. Van buiten een traditioneel bedrijf, maar achter de schermen altijd bezig met vernieuwing.”

Kleywegmelange

Eenmaal in de koffiebonen, trok Van der Meer alles uit de kast om zijn oude werkgever als klant te strikken. “Dat was geen een-tweetje. Ze hadden een uitstekende koffieleverancier die ze niet wilden laten vallen. Die instelling is kenmerkend en het spreekt ook voor ze, vind ik. Het kostte uiteindelijk een jaar ze zover te krijgen. We hebben zelfs een unieke smaak samengesteld: de Kleywegmelange. Die maken we nog altijd exclusief voor het Stads-Koffyhuis.”

Arabica

Voor het ‘ultieme kopje koffie’ op tafel staat, zijn de besjes van het plantengeslacht Coffea een lange, gevaarlijke weg gegaan. “Er kan zó veel mis gaan”, zegt Peter terwijl hij in het eigen proeflokaal een espresso lungo serveert. “Daarom hebben we alle onderdelen van de productieketen zelf in de hand. Als het kon, kwamen we de koffie nog zelf zetten ook.”

Handwerk

Wat wel kan is state of the art koffiemachines leveren, vergezeld van een SCAE-gecertificeerde barista die de klant leert het beste uit de boon te halen. Want dat zijn ze waard. Peter: “Wij verwerken hoofdzakelijk Arabica. Die groeit in de tropen, op berghellingen tussen 800 en 1400 meter hoogte. Stel je voor: het plukken van de besjes en het verwijderen van het vruchtvlees rond de pit: allemaal handwerk.”

Proefmonsters

Vanuit de hele koffiewereld arriveren de proefmonsters in Mijdrecht. Waar de groene zaden onder de handen van Hans Zevenhek hun metamorfose ondergaan tot koffieboon. In zijn door een glazen wand van het proeflokaal gescheiden minibranderij, onderzoekt de brander-melangeur het potentieel van elke nieuwe oogst.

“De temperatuur waarin je roostert, de duur en tussentijdse temperatuurwisselingen bepalen het aroma”, vertelt hij. “Naast de unieke eigenschappen van de boon natuurlijk. Die weer afhangen van het ras, teeltwijze en weersomstandigheden tijdens de groei.” Een melange die na een exclusief diner nog in staat moet zijn indruk te maken, stelt andere eisen aan boon en brander dan een slow coffee voor op de nuchtere maag. “Voor die laatste rooster je heel licht. Zodat alle fruitigheden intact blijven, terwijl de melange, naast Arabica, ook pittig geroosterde Robusta nodig heeft.”

Duurzaam

Hoog en droog in het magazijn kan de ongebrande koffie relatief weinig overkomen. Dat verandert met het roosteren. Tijdens dit door de vakman uitgestippelde, maar computergestuurde proces, verdubbelen de bonen in omvang. Het schilletje dat het bros gebakken vruchtvlees beschermt wordt krokant en daarmee kwetsbaar.
Van der Meer staat stil bij de metershoge installatie centraal in de bedrijfshal. “Beschadigde bonen verliezen snel hun aroma’s. Onze hele technische en logistieke afhandeling is er op gericht dat te voorkomen.” En de voorzichtigheid beperkt zich niet tot de boon, ook z’n geboortegrond verdient bescherming. “Zie je die kikker op al die jute zakken? Om dat beeldmerk te mogen dragen moeten producenten aan tweehonderd duurzaamheidscriteria voldoen. Zeventig procent van onze inkoop is gecertificeerd door de Rainforest Alliance. Daarnaast verkopen we ook Max Havelaar.

Koffiecultuur

Tot de meer opwekkende vruchten van de VOC-mentaliteit behoort de verspreiding van de koffiecultuur. Waar Smit & Dorlas al bijna twee eeuwen deel van uitmaakt. Senseo’s gaan en Nespresso’s komen, Peter juicht het toe als “de opstap van consumenten naar echt lekkere koffie”.

Starbucks

Fenomenen als Starbucks beschouwt hij met eenzelfde optimisme. “Zoals zij de jeugd aan de koffie krijgen: wat een geweldige marketing.” Lacht: “Mijn zoon van veertien besteedt een keer per week zijn complete foldergeld aan een Frappuccino karamel Java chip.” Aan het eind van de dag vormen ook deze uit de VS overgewaaide formules geen bedreiging. “De ‘take away-cultuur’ past ons niet. Nederlanders genieten hun koffie het liefst thuis, of in een ambiance zoals die van het Stads-Koffyhuis.”

Stads-Koffyhuis Delft

4,4
(2,1k)

Oude Delft 133, 2611 BE Delft

Nu geopend

Meer informatie

Stads-Koffyhuis Delft

4,4
(2,1k)

Oude Delft 133, 2611 BE Delft

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Insidertip: in deze gezellige familiezaak eet je écht lekkere tapas voor een vaste prijs”

Insidertip: in deze gezellige familiezaak eet je écht lekkere tapas voor een vaste prijs

Aangeboden door Tapas & Mezzes

tapas en mezzes
Ga naar “Wildgroei is meer dan een lunchroom: ‘Goed voor de wereld zorgen begint bij jezelf’”

Wildgroei is meer dan een lunchroom: ‘Goed voor de wereld zorgen begint bij jezelf’

Ga naar “ 6 x hier in Delft kun je een goedkope lunch halen”

 6 x hier in Delft kun je een goedkope lunch halen

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)
Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • 15:00 - 22:00
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper