Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Doen: Delftse trapgevelhuisjes maken van koek

Door Ilse Zoutewelle 8 april 2017

Heb je geen zin om dit weekend de deur uit te gaan? Dat hoeft ook niet! Ga eens lekker alleen of met je kinderen koekjes bakken. En omdat je tenslotte tóch een Delftenaar bent, doe je het meteen maar op z’n Delfts. Delftenaar Billy van foodblog Billybilly vertelt ons hoe je de Delftse trapgevelhuisjes maakt van koek. 

Ingrediënten voor het deeg

Dit deeg zou voldoende moeten zijn om 20 Delftse trapgevel huisjes te maken. Wil je meer of minder huisjes maken? Halveer of verdubbel dan onderstaande ingrediënten.

  • 170 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 450 gram bloem
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 3/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel kruidnagel (optioneel)
  • 3/4 theelepel zout
  • mini snufje baking soda
  • 1,5 ei
  • 75 gram bruine basterdsuiker

Ingrediënten voor het glazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • water – ik gebruikte zo’n 4 eetlepels. Het is de bedoeling dat het glazuur echt heel stroperig blijft.

Meng met een mixer het poedersuiker en het water door elkaar. Giet het mengsel over in een spuitzak om vervolgens het glazuur aan te brengen op de koekjes om het patroon te maken voor de kenmerkende Delftse huisjes.

Zo maak je de koekjes

  1. Meng de droge ingrediënten voor het deeg in een kom.
  2. Laat een mixer op hoge snelheid voor één minuut de roomboter en bruine basterdsuiker mixen.
  3. Voeg vervolgens het ei toe aan het natte beslag en schraap indien nodig met een spatel de boter van de zijkant los.
  4. Verlaag de snelheid van de mixer en voeg beetje bij beetje het mengsel van bloem toe. Bij mij werd het deeg wat korrelig, dus ik heb uiteindelijk met de hand drie bollen van het deeg gemaakt.
  5. Wikkel de drie bollen in plastic folie en laat het deeg voor drie uur in de koelkast rusten.
  6. Print ondertussen alvast mijn gratis Delftse trapgevel huis template uit om straks de koekjes in deze vorm te bakken. Knip de vormen op het papier uit.
  7. Bestrooi na deze tijd een werkblad met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot ca. 1/3 van een centimeter.
  8. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden Celsius.
  9. Leg de uitgeknipte vormen op het deeg en snijd zoveel mogelijk Delftse huisjes uit het deeg. Leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  10. Zet de bakplaat met de vormen voor 10 minuten terug in de koelkast. Het is belangrijk dat de koekjes hun vorm behouden, anders kunnen de koekjes gaan uitlopen tijdens het bakken.
  11. Haal na 10 minuten de bakplaat uit de koelkast en schuif deze in de voorverwarmde oven. Bak de koekjes af in zo’n 6 minuten.
  12. Laat de koekjes afkoelen, voordat je ze aan elkaar gaat bevestigen en gaat decoreren.

Delftse huisjes maken en decoreren

Het maken van de Delftse huisjes ging me makkelijker af dan in ik in eerste instantie had verwacht. Verzamel alle koekjes om één huisje te maken. Smeer tussen de ‘muren’ een laagje glazuur om ze aan elkaar te plakken en herhaal dit totdat alle muren aan elkaar bevestigd zijn.

Voor het decoreren van de huisjes zelf (het aanbrengen van raamwerk) is het een kwestie van heel rustig spuiten van het glazuur. Bij een aantal huisjes heb ik ook daken bevestigd die ik met behulp van wat glazuur heb geplakt.

Tip: zijn de randen van de koekjes niet helemaal recht? Of sluiten sommige muren niet goed aan? Snijd ze dan voorzichtig met een mes tot de gewenste lengte. Dit zorgt er voor dat de Delftse huisjes een stuk mooier worden.

Ik ben al met al erg tevreden met resultaat. De gingerbread koekjes zijn lekker op smaak en het glazuur zorgt er echt voor dat de huisjes niet zomaar uit elkaar vallen. En zeg nou zelf: het is toch geweldig om zo’n koekje geserveerd te krijgen?

adv.