Delftse thuiskok Maaike van Eijk maakt paella en tapas voor mensen in de buurt

Door Jantine van den Hoven 29 november 2016

Maaike van Eijk houdt zo van koken, dat ze al dat eten niet meer alleen maar bij haar man en dochtertje kwijt kan. Via de site Thuisafgehaald.nl kunnen andere Delftenaren een verse maaltijd bij haar op komen halen. “De eerste keer dat je in je eigen keuken bakjes vol staat te scheppen voor iemand die je niet kent, is wel even vreemd.”

Het koken zat er bij Maaike (29) al vroeg in. “Samen met mijn zusje kreeg ik één dag in de week waarop we moesten koken. We waren toen nog best jong, ik was een jaar of 7 a 8. Dan maakten we makkelijke gerechten zoals lasagne of schnitzels, die we natuurlijk wel zelf paneerden.” Iets kant-en-klaars uit de supermarkt halen zit er bij Maaike niet in. “Dat deden mijn ouders ook nooit, we deden alles zelf. Mijn ouders hielden ook erg van koken en gezelligheid in de keuken.”

Inschrijven en warm eten ophalen

maaike-van-eijkMaaike groeide op in Tanthof en heeft samen met haar vriend haar ouderlijk huis gekocht.  Ze is verpleegkundige in het Reinier de Graaf en staat graag uren in de keuken. “Omdat ik het leuk vind om voor andere mensen te koken, ben ik een paar jaar geleden eens gaan zoeken op internet. Zo kwam ik op Thuisafgehaald terecht. Ik zet bijvoorbeeld halverwege de week online dat ik vrijdag een paella ga maken en hoeveel porties dat zijn. Dan kunnen mensen zich daarop inschrijven en op een afgesproken tijdstip komen halen. Ik zorg dan dat het eten warm is.”

‘Er zijn zo veel mensen die geen zin hebben om te koken’

Nu Maaike een dochtertje heeft komt het er wat minder van, maar er komen toch zeker wel 1 of 2 keer per maand gerechten vanuit Tanthof op de site te staan. “Er zijn zo veel mensen die geen zin hebben om te koken of het niet kunnen. In de supermarkt is genoeg keuze, maar wat is er nou lekkerder dan een vers gemaakte maaltijd?”

De paella is een topper

maaike-van-eijkHet eerste wat Maaike maakte voor de site was een simpele pasta. Maar, haar maaltijden zijn nooit met ‘pakjes en zakjes’ bereid. “Ik hou van de buitenlandse keuken. Grieks, Italiaans… mijn paella gaat altijd goed. Ik bereken de kostprijs en bepaal aan de hand daarvan wat de prijs moet zijn. Dat ligt zo rond de 4 tot 6 euro, afhankelijk van de ingrediënten natuurlijk.” Bij een ander iets afhalen via de site heeft Maaike nog nooit gedaan. “Ik vind het zelf veel te leuk om te koken!”

‘We moeten het nú doen’

Dat de site ook een opstapje kan zijn naar meer, dat gaat Maaike binnenkort bewijzen. Samen met haar collega uit het ziekenhuis Marloes Koolmees start ze een cateringbedrijf. Sterker nog: op de dag dat we Maaike spreken gaat ze naar de Kamer van Koophandel om ‘Koolmees en Van Eijk’ in te schrijven. “Dankzij het koken voor Thuisafgehaald weet ik dat andere mensen mijn eten lekker vinden. Dat had ik nodig om nu het cateringbedrijf te kunnen beginnen. Het zal al langer in ons hoofd en we dachten: we moeten het nu doen, anders denken we over een jaar of 30 ‘hadden we het toen maar gedaan’.

Nog niet zo veel ouderen

maaike-van-eijkMocht het storm lopen met het cateringbedrijf, haar baan in het ziekenhuis zal Maaike niet snel opzeggen. “Het biedt toch een stukje vastigheid.” In het ziekenhuis krijgen de mensen overigens een bevroren maaltijd die opgewarmd wordt. Niet echt Maaike’s ding. “Maar het is de laatste tijd wel verbeterd, de patiënten hebben nu keuze uit wel tien maaltijden.” Maken ouderen gebruik van de service van Thuisafgehaald? “Ik heb een vaste groep afhalers, maar die mensen zijn niet zo oud. Misschien moeten de kinderen van bejaarde mensen eens op de site gaan kijken!”, oppert Maaike. “Het zou sowieso leuk zijn als meer mensen in Delft mee gingen doen.”

2017 staat voor Maaike in het teken van haar cateringbedrijf, maar koken voor mensen via Thuisafgehaald? Dat blijft ze gewoon doen. “Daar is het veel te leuk voor.”

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Herman Weyers, hij heeft al 32 jaar een bijzondere bijbaan: Sinterklaas zijn in december.

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

adv.