Advertentie wordt geladen…

Delftse recepten op indebuurt: kaasfondue met bier

kaasfondue recept met bier billybilly
Foto: Billybilly.nl

Echt lokaal eten begint natuurlijk in je eigen keuken. De Delftse foodblogger Billy van der Gaag helpt ons daarmee: hij gaat vanaf nu iedere 2 weken een recept met Delftse ingrediënten met ons delen. 

Advertentie wordt geladen…
Billy van der Gaag
Billy van der Gaag

Hij deelt deze keer een recept voor kaasfondue met bier: ‘Je kunt kaasfondue natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar zeg eens eerlijk: word je niet veel blijer van een zelfgemaakte versie? Dit recept voor kaasfondue bevat naast de nodige kaas ook nog behoorlijk wat groente. Gewoon, omdat je nooit genoeg groente binnen kunt krijgen. Bekijk deze versie voor een gezonde(re) kaasfondue, mét bier.’

Gezonder dan normaal

Bij het bedenken van de kaasfondue heb ik geprobeerd om het iets gezonder te maken dan een gangbare kaasfondue. Ook heb ik geprobeerd om de ingrediënten bij zoveel mogelijk lokale ondernemers te halen. Zo heb ik:

  • het bier in de kaasfondue gehaald bij de Delftse bierbrouwerij Koperen Kat
  • het ronde spelt brood gekocht bij de bakker op de markt
  • een aantal groenten gebruikt die afkomstig zijn uit een gered biologisch groente- en fruitpakket dat ik sinds kort weer haal van ecorevolte (op te halen bij The Living). De producten in het pakket mogen niet meer verkocht worden in de supermarkt. Hartstikke zonde, want het ziet er allemaal nog prima uit. Voor 10 euro krijg je een mix van maar liefst 5-6 kg groente en fruit.

De kaas is niet zo lokaal als ik wilde, maar je kunt niet alles hebben. Ik vond het zonde om de lekkere kaas van Hoeve Biesland te smelten. Die eet ik liever bij de borrel met een goed glas wijn.

Ik heb mijn best gedaan om de kaasfondue minder caloriebommig te maken, vandaar de nodige groenten die je op het ingrediëntenlijstje ziet staan. Dit recept is voor 4 personen, het duurt ongeveer 40 minuten om klaar te maken.’

Wat heb je nodig voor de kaasfondue?

  • 2 kruimige aardappels in blokjes
  • 1 kleine wortel in blokjes
  • 2 uien, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne reepjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 Spaanse peper, fijngesneden
  • 1 flesje bier – ik gebruikte een bier van de Koperen Kat
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 lente ui in reepjes als garnering
  • 1 groot rond brood
  • 350 gram geraspte belegen kaas

& zo maak je de kaasfondue

  1. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de blokjes wortel en aardappel in 5 minuten.
  2. Voeg de bleekselderij en ui toe en bak dit voor 10 minuten mee. Het is de bedoeling dat de uien wat karameliseren, dus zet het vuur lager als de uien snel verkleuren.
  3. Voeg de knoflook samen met de Spaanse peper, zout en peper toe en bak mee voor 5 minuten. Giet vervolgens het bier in de pan en breng het aan de kook (duurt zo’n 5 minuten) tot het meeste vocht is geabsorbeerd.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  5. Pureer het groentemengsel met een staafmixer of in een keukenmachine en giet het weer terug in de pan.
  6. Snijd een bovenkap van het ronde brood af en hol het brood met een vork of met je handen uit. Zorg dat de korst van het brood in tact blijft, want hier gaat de kaasfondue straks in.
  7. Leg het brood op een bakplaat met bakpapier en scheur de inhoud van het brood in kleine stukjes om straks te kunnen dippen in de kaasfondue. Bak het brood voor circa 5 minuten in de oven, zodat het ongeveer dezelfde temperatuur bereikt als de warmte van de kaasfondue. Dit voorkomt dat de kaas stolt in het brood, laat het brood niet te lang in de oven.
  8. Maak de kaasfondue af door de geraspte kaas toe te voegen in de pan en op laag vuur te laten smelten. Goed door blijven roeren met een garde. Strooi de chilipoeder en het citroensap toe en meng het nog even goed door.
  9. Blijft de kaasfondue erg dik? Voeg dan een scheutje melk voor de gewenste dikte toe.

Giet de kaasfondue in het uitgeholde brood en garneer met de lente ui. Serveer de maaltijd met allerlei groenten die je normaal bij kaasfondue eet. Stukjes brood, cherry tomaten, reepjes paprika, dat soort dingen. En een lekker biertje natuurlijk, want een beetje feest mag het wel zijn als je kaasfondue eet op een doordeweekse dag. 😉

Meer van Billy

Wil je meer recepten van Billy? Bekijk dan de video’s op zijn Youtube-kanaalbekijk hier zijn blog of lees hier het interview dat wij met hem hadden als Delftenaar van de week.

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “Geen Tinder, maar mega spandoek voor vrijgezelle Daan (21)”

Geen Tinder, maar mega spandoek voor vrijgezelle Daan (21)

Ga naar “Getipt! 5 x favoriete lokale cafés van Delftenaren”

Getipt! 5 x favoriete lokale cafés van Delftenaren

tango
Ga naar “Ian en Alex zijn al hun hele leven bevriend: ‘Dit is het geheim achter onze lange vriendschap’”

Ian en Alex zijn al hun hele leven bevriend: ‘Dit is het geheim achter onze lange vriendschap’

In onze gids

Ga naar “Garlic & Sambal”

Garlic & Sambal

  • Binnenwatersloot 27
  • Restaurants en horeca
  • 10:00 - 02:00

Nu geopend

Ga naar “John Rabbit”

John Rabbit

  • Markt 33
  • Cocktailbars
  • 11:00 - 01:00

Nu geopend

Ga naar “Tonkotsu Ramen NIKKOU”

Tonkotsu Ramen NIKKOU

  • Molslaan 16B
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Jaloezie Ravi Zwart 50mm € 29,50”

Jaloezie Ravi Zwart 50mm € 29,50

  • Kwantum
  • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Swiffer alle artikelen 40% korting”

Swiffer alle artikelen 40% korting

  • Blokker
  • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Bekijk de 100 meest populaire gordijnen gratis gemaakt, vanaf € 8,00”

Bekijk de 100 meest populaire gordijnen gratis gemaakt, vanaf € 8,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Rolgordijn Maaike Beige van € 23 voor € 20,70”

Rolgordijn Maaike Beige van € 23 voor € 20,70

  • Kwantum
  • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Pore Perfector € 12,99”

Pore Perfector € 12,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 8 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Redactiestagiair(e) bij indebuurt Delft”

Redactiestagiair(e) bij indebuurt Delft

  • Indebuurt
  • Stage

Topper

Ga naar “Technisch accountmanager”

Technisch accountmanager

  • VPInstruments
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker uitvoering informatiebeheer”

Medewerker uitvoering informatiebeheer

  • Gemeente Delft
  • Fulltime/Parttime
gemeente-delft
Ga naar “Medewerker Artikelbeheer”

Medewerker Artikelbeheer

  • Uw huis, Uw Wensen
  • Parttime
Ga naar “Horeca coureur”

Horeca coureur

  • Bleekemolens Race Planet Delft
  • Fulltime/Parttime
race planet delft

Agenda

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

  • 25 september 2021
Ga naar “Bieslanddagen 2021”

Bieslanddagen 2021

  • 4 september 2021
BieslandDagen 2017
Ga naar “OWee 2021”

OWee 2021

  • 15 augustus 2021
owee 2019 datum
Ga naar “Intermezzo”

Intermezzo

  • 15 juli 2021
Ga naar “Zomeractiviteiten in De Papaver”

Zomeractiviteiten in De Papaver

  • 23 juli 2021