Advertentie wordt geladen…

Delftse recepten: het Meisje met de parel op je bord

Meisje met de parel - Delftse recepten
Foto: www.billybilly.nl

Echt lokaal eten begint natuurlijk in je eigen keuken. De Delftse foodblogger Billy van der Gaag helpt ons daarmee: hij deelt iedere 2 weken een echt Delfts recept met ons. Vorige keer was dat een heerlijke bier-kaasfondue. 

Advertentie wordt geladen…

Dit keer maakt Billy een kunstig bordje vol voor ons. Billy: “Denk je aan Delft, dan denk je aan Johannes Vermeer. Zo moet ook het Reinier de Graaf ziekenhuis gedacht hebben. Zij bieden hun patiënten vier culinaire creaties, geïnspireerd op de beroemde schilderijen van deze 17e eeuwse meester.

Bij het bedenken van een nieuw Delfts recept heb ik me laten inspireren door het bekende schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer en op één van de culinaire creaties die in het ziekenhuis geserveerd wordt. Dan kun je ook genieten van deze culinaire creatie als je niet ziek bent.”

Deze ingrediënten gebruik je voor 4 personen

Voor de aardappelpuree:
● 600 gram aardappelen
● 1 eetlepel tijm
● 1 eetlepel rozemarijn
● 3 teentjes knoflook, uitgeperst
● 25 gram boter
● 1 eidooier
● scheutje melk
● 1 flinke eetlepel mosterd

Voor de wortelcreme:
● 6 flinke wortelen
● 1 theelepel gemberpoeder
● sap van een halve citroen
● 75 ml kookroom
● peper en zout

Kleurrijke parels:
● 1 gekookte rode biet
● 1 pastinaak
● overige kleurrijke parels zoals zilverui, gele biet, etc.

Zo maak je het

Moeilijk is het niet om gerecht te maken. Je maakt een aardappelpuree, een wortelcreme en dit bedek je vervolgens met de kleurrijke parels. Op deze manier is het net of je naar het schilderij van Johannes Vermeer kijkt.

1. Schil de wortels en snijd ze in grote stukken. Kook de stukken wortelen goed gaar. Als ze gaar zijn, voeg de rest van de ingrediënten toe en mix alles met de staafmixer tot een vloeibare puree.
2. Schil de aardappel en snijd in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
3. Bak ondertussen in een pan met wat olijfolie de knoflook samen met de tijm en rozemarijn heel kort aan.
4. Verwarm de melk in een pannetje (niet aan de kook brengen). Voeg de eidooier, boter, mosterd, peper en zout toe aan de aardappelen en stamp het geheel fijn, zodat een mooie aardappelpuree ontstaat.
5. Blancheer ondertussen de pastinaak en overige groente (zo’n 2-4 minuten).
6. Snijd rondjes uit een rode biet, de pastinaak en overige groenten om kleurrijke parels te kijken. Ik hou zelf niet van zilverui, maar het geeft wel een mooie kleur op het bord.
7. Maak het gerecht op door te beginnen met een laag aardappelpuree met een wat dikkere buitenrand. Schep er een laagje wortelcreme in en leg de kleurrijke parels op de wortelcreme.

Meer van Billy

Wil je meer recepten van Billy? Bekijk dan de video’s op zijn Youtube-kanaal, bekijk hier zijn blog of lees hier het interview dat wij met hem hadden als Delftenaar van de week.

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “Gezocht! Delftenaren die al jarenlang met elkaar bevriend zijn”

Gezocht! Delftenaren die al jarenlang met elkaar bevriend zijn

Ga naar “Leuk volgens Holly: ‘Het duurt niet lang meer voordat ik hier een vaste klant ben’”

Leuk volgens Holly: ‘Het duurt niet lang meer voordat ik hier een vaste klant ben’

Ga naar “Leuk volgens Karlijn en Joost: ‘Dit is echt een aanrader!’”

Leuk volgens Karlijn en Joost: ‘Dit is echt een aanrader!’

In onze gids

Ga naar “John Rabbit”

John Rabbit

  • Markt 33
  • Cocktailbars
  • 11:00 - 02:00

Nu geopend

Ga naar “Intratuin Pijnacker”

Intratuin Pijnacker

  • Rijskade 1A
  • Tuincentra
  • 09:30 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Bauhaus Den Hoorn”

Bauhaus Den Hoorn

  • Sionsdreef 2
  • Bouwmarkten
  • 07:00 - 21:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% korting op een Ray-Ban zonnebril!”

10% korting op een Ray-Ban zonnebril!

  • DIJCK2
  • Geldig t/m 8 juli 2021

Topper

Ga naar “Italiaanse handgemaakte Cannoli glutenvrij van Neef Rob”

Italiaanse handgemaakte Cannoli glutenvrij van Neef Rob

  • Neef Rob
  • Geldig t/m 11 juli 2021
Ga naar “50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek”

50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek

  • Van der Leeuw Optiek
  • Geldig t/m 30 juni 2021

Topper

Ga naar “15% korting op kimono’s Namasté Atelier”

15% korting op kimono’s Namasté Atelier

  • Namasté Atelier
  • Geldig t/m 11 juli 2021
Ga naar “Gratis Pastel de nata bij BELIEVE Food & Wines by Les Copains”

Gratis Pastel de nata bij BELIEVE Food & Wines by Les Copains

  • Believe food and wines by Les Copains
  • Geldig t/m 31 juli 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerk(st)er zaterdag”

Verkoopmedewerk(st)er zaterdag

  • Slagerij Leo van Vliet Delft
  • Parttime
slagerij leo van vliet

Topper

Ga naar “Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft”

Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft

  • Royal Delft
  • Vrijwillig

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker zonnebrillen”

Verkoopmedewerker zonnebrillen

  • Van der Leeuw Optiek
  • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij De Kurk”

Zelfstandig werkend kok bij De Kurk

  • Eet- en Proeflokaal de Kurk
  • Fulltime
Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij De Schaapskooi”

Zelfstandig werkend kok bij De Schaapskooi

  • De Schaapskooi
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

  • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

  • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft”

Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft

  • 5 augustus 2021
Ga naar “Shoplokaalweek Delft”

Shoplokaalweek Delft

  • 5 juli 2021
Winkels open goede vrijdag pasen
Ga naar “Expositie bij Kadmium: Verstilling”

Expositie bij Kadmium: Verstilling

  • 11 maart 2021