Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x tips van Ekoplaza Delft om duurzamere keuzes te maken

Aangeboden door Ekoplaza Delft 8 september 2020

Heb jij (of iemand in jouw omgeving) groene voornemens? Dan helpt Ekoplaza je graag! Zij zijn de overstapweken gestart, waarbij ze iedereen helpen om in 2020 duurzame keuzes te maken. Vandaag geeft de Ekoplaza in Delft vijf handige tips. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Stap over op biologische appels

Biologische appeltelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen waardoor de insecten in de boomgaard ongestoord hun werk kunnen blijven doen. Dat is lekker voor de biodiversiteit én lekker voor jouw appeltje voor de dorst. Wist je dat de appel de meest gegeten fruitsoort is van Nederland? Kiezen voor biologische appels is dus een makkelijke manier om veel impact te maken!

Stap over op biologische melk

Stap over op biologische melk, want biologische melkveehouders hebben weilanden die volstaan met vers gras, klavers en allerlei kruiden. Zo hebben de koeien een mooi gevarieerd dieet en dat proef jij terug in je dagelijkse glaasje melk. Gemiddeld lopen biologische koeien twee keer zoveel buiten als niet-biologische koeien. Fijn toch?

Stap over op biologisch fruitbeleg

Biologische fruittelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, en moeten dus andere manieren verzinnen om plaaginsecten onder controle te houden. Zo laten sommige boeren kippen door hun boomgaard scharrelen. De kippen eten allerlei beestjes die schadelijk zijn voor de boom. Ook eten ze het gevallen fruit zodat dit niet ligt te schimmelen en de boom kan aantasten. Biologische boeren werken zo in harmonie met de natuur. Biologisch fruit groeit altijd in de volle grond, zonder kunstmest. De plantjes krijgen de tijd om met hun wortels in de aarde alle benodigde voedingsstoffen en smaak op te nemen in de vruchten. En dat proef je!

Stap over op biologische peulvruchten

Biologische boeren telen peulvruchten om de bodem te verbeteren. Peulvruchten zijn namelijk vlinderbloemige planten, die stikstof uit de lucht binden. Het stikstof wordt opgeslagen in de wortels en komt daar vrij in de bodem. Hierdoor heeft de plant minder voeding in de vorm van mest nodig om groot en sterk te worden. Doordat peulvruchten stikstof binden, verrijken ze ook de bodem met voedingsstoffen. En dat is weer fijn voor de bodemvruchtbaarheid en het bodemleven.

Stap over op biologische volkoren pasta

Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen tegen plagen en plantenziekten. De boeren hebben andere, slimme manieren om op milieuvriendelijke wijze hun land vruchtbaar te houden en om plantenziektes te voorkomen. Eén van deze manieren is vruchtwisseling: de boer teelt het ene jaar biologische tarwe op een stuk grond, en het jaar erop een ander gewas. Pas na zes, zeven of zelfs acht jaar teelt de boer weer tarwe op dat stuk grond. Door vruchtwisseling blijven de bodem en planten vitaal, en krijgen insecten en andere organismen minder kans om zich tot een plaag te ontwikkelen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Ekoplaza Delft. Meer over Ekoplaza Delft ontdekken?

Ekoplaza Delft supermarkten

Gesloten08:30 - 19:00

Vrouwjuttenland 33-35, Delft

Bekijk meer:supermarkten
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.