Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tof: de kunstwerken van Henk Schiffmacher kun je nu zien in Delfts blauw

Aangeboden door Royal Delft 28 november 2019

Delfts blauw aardewerk en tatoeages zijn niet de meest logische combinatie. Toch is er bij Royal Delft aan de Rotterdamseweg vanaf 28 november een expositie over de wereldberoemde tatoeëerder en kunstenaar Henk Schiffmacher. We zochten uit waarom.

Voor het antwoord op deze vraag kloppen we aan bij Helen,marketing- & communicatiemanager van Royal Delft. Zij vertelt: “Tatoeages en Delfts Blauw aardewerk hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Zo zijn beide kunstvormen uit Azië naar Europa gebracht door zeevaarders. Ze namen Chinees porselein mee als vracht en de tatoeages zaten op hun lichaam. Verder worden zowel Delfts Blauw als tattoos aangebracht met de hand: met een penseel op gebakken klei of met een naald in de huid. In beide gevallen moet het in één keer goed zijn.”

Daarom Henk Schiffmacher

Genoeg redenen dus voor een expositie in samenwerking met Schiffmacher Tattoo Heritage. De Schiffmacher Tattoo Heritage is opgericht om het waardevolle en unieke culturele erfgoed van Henk Schiffmacher en zijn tattoo art toegankelijk te maken voor de generaties van nu en later. Maar waarom is er gekozen voor deze samenwerking? Helen legt het uit: “De link tussen Delfts Blauw en tattoo art is voor veel mensen nieuw en verrassend. Dat is ook wat we als Royal Delft nastreven: nieuwe invalshoeken vinden voor het eeuwenoude ambacht van Royal Delfts Blauw. Zo laten we zien dat Delfts Blauw ook van nu is.”

Dit kun je bekijken in de expositie

Wat je kunt verwachten van de expositie? “Je kunt onder meer een aantal unieke handbeschilderde objecten bekijken die zijn ontworpen door Schiffmacher en de meester schilders van Royal Delft. Het resultaat is bijvoorbeeld een Delfts Blauw bord dat er in de eerste instantie heel gewoon uitziet. Maar als je beter kijkt, zie je dat het schip vergaat.” De expositie wordt verder aangevuld met kunstvoorwerpen uit de collectie van Henk Schiffmacher.

Gratis naar de tentoonstelling

Als je naar Royal Delft gaat, is het een aanrader om de audiotour te doen. Helen vertelt: “Die is ingesproken door Henk Schiffmacher zelf. Hij neemt je echt mee in zijn wereld.” Daarnaast kun je een schilderworkshop doen, zijn er masterclasses en lezingen. Wil je wel naar de expo, maar moet je op je geld letten? Elke eerste zondag van de maand is er een gratis rondleiding voor Delftenaren. De eerste is op 1 december. Daarna kun je langs gaan op 5 januari, 2 februari en 1 maart. Je moet je hiervoor wel aanmelden, dat kan via [email protected] onder vermelding van je postcode. Er is plaats voor maximaal 30 personen, dus geef je snel op!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Royal Delft. Meer over Royal Delft ontdekken?

Royal Delft musea

Geopend09:00 - 17:00

Rotterdamseweg 196, Delft

Bekijk meer:musea

adv.