Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vluchtelingenboot in de Schie het middelpunt van minifestival

Door Jantine van den Hoven 6 september 2016

In de Schie ligt vanaf vandaag een bijzondere boot. 282 vluchtelingen hebben op deze boot de oversteek gemaakt naar Europa. Kunstproject Rederij Lampedusa wil op een luchtige en positieve manier aandacht vragen voor het migratieprobleem.De mensen die met deze boot de oversteek hebben gemaakt naar Lampedusa, waren op zoek naar een nieuwe toekomst. “En kunstenaar Teun Castelein heeft deze boot een nieuwe toekomst gegeven. Hiermee brengt hij het probleem dichtbij”, vertelt Coen de Jong van expositieruimte 38CC aan de Hooikade.

Theater en verhalen

Rederij lampedusa (3)De boot komt daadwerkelijk uit Italië en is echt door vluchtelingen gebruikt. Kunstenaar Teun Castelein organiseert met de boot rondvaarten in Amsterdam. Op die rondvaarten zijn theatervoorstellingen of verhalenvertellers actief. In Delft zijn er komend weekend verschillende voorstellingen op de boot, er is bijvoorbeeld iemand die vertelt over zijn eigen vlucht.

Bijzondere plek

De boot ligt nu dus in Delft op een bijzondere plek aan de Hooikade. Want het is ook nog eens de plek waar eeuwenlang duizenden mensen aankwamen of naar een ander land vertrokken. Over dit onderwerp geeft historicus Gerrit Verhoeven twee lezingen tijdens het mini-festival.

Niet voor te stellen

Rederij lampedusa (3)“Als je de boot ziet, kun je je gewoon écht niet voorstellen dat hier 282 mensen op hebben gezeten. Als je de boot in het echt ziet, besef je pas hoe bizar het is. Op die manier wordt het tastbaar gemaakt”, vertelt Coen de Jong. De organisatie van het festival gaat niet proberen om 282 mensen op de boot te proppen, dat is gewoonweg niet te doen. Het minifestival gaat trouwens ook niet alleen maar over de vluchtelingenproblematiek, het centrale thema is ‘een nieuwe toekomst’. De verhalen en onderwerpen die aan bod komen, zijn dus divers.

Boot bekijken en naar een voorstelling

Het is vanaf donderdag 8 september mogelijk om de boot te bekijken en tot en met zondag 11 september zijn er verschillende rondvaarten waar Delftenaren op mee kunnen. Het programma en informatie over het bijwonen van een voorstelling is hier te vinden (PDF).

Rederij lampedusa (3)
Foto Carlijn Jacobs

adv.