Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Taco spreekt boeken in voor slechtzienden: ‘Zo gaaf dat mijn stem mensen helpt’

Aangeboden door Dedicon 23 september 2020

Taco Jacobs (26) ervaart het als een hobby, zijn vrijwilligerswerk als inspreker van boeken voor slechtzienden. Hij helpt er ook nog eens mensen met een visuele beperking mee: twee vliegen in één klap dus. “Ik vind het ontzettend gaaf dat mijn stem plezier brengt aan mensen.”

Eigenlijk stond het helemaal niet op de planning om vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar toch wilde Taco zijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Zijn oog viel op de functie van inspreker van (school)boeken bij Stichting Dedicon. “Mijn zus heeft een oogafwijking dus ik weet hoe waardevol deze luisterboeken zijn.”

Plezier

De allereerste keer dat Taco boeken inspreekt bij Dedicon is Taco verkocht. “Het is leuk, afwisselend en je doet er anderen plezier mee.”

Voordat je als vrijwilliger aan de slag gaat, wil Dedicon weten of je een duidelijke stem hebt. Taco: “Het maakt niet uit of je een zware of hoge stem hebt. Dedicon matcht jouw stem met de boeken. Zo zul je met een zware of diepe stem eerder ‘zwaardere’ boeken inspreken, en een lichte of hoge stem zal eerder kinderboeken inspreken.” Of, mooier gezegd, je moet het verhaal ‘kunnen dragen’.

Zo werkt het

Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, dat inspreken? “Eén keer per week duik ik twee uurtjes de studio van Dediconin Rijswijk in. Ik reserveer altijd drie uur per week voor het werk: twee uur voorlezen in de studio en daarnaast ben ik nog een uurtje kwijt met inlezen. Daardoor weet ik vooraf hoe ik mijn stem moet gebruiken. Bijvoorbeeld op welke momenten ik mijn intonatie moet veranderen”, vertelt Taco.

“Het inspreken is een kwestie van het systeem opstarten, boek erbij en lezen maar. Het gemakkelijke is dat je zélf mag bepalen wanneer je de studio induikt. Hierdoor kun je het goed combineren met je reguliere baan. Ik ben docent op een middelbare school, dus het werk bij Dedicon sluit goed aan bij mijn baan. Dedicon is daarbij erg bekend op scholen, vanwege hun goede luisterboeken.”

Dat het werk hem ook nog eens veel plezier en rust zou geven, is natuurlijk een groot pluspunt. Taco: “Zodra ik de studio inloop, kom ik tot rust. Het is een moment voor jezelf, en elk boek is weer anders. Het is een soort acteren met je stem, elk personage is weer anders.”

Zelf inspreker worden?

Juist in deze afstandsmaatschappij is het belang van gesproken boeken, kranten en tijdschriften enorm belangrijk. Vooral voor mensen met een visuele beperking. Dedicon is daarom ontzettend blij dat hun studio’s weer open zijn, en dat de vrijwilligers meehelpen om de wereld voor hen een stukje groter en mooier te maken.

Dedicon is hard op zoek naar nieuwe ‘Onzichtbare Helden’ (want zo noemen zij de insprekers van de boeken). Ben je tussen de 17 en 30 jaar oud, dan kun je een afspraak maken om langs te komen voor een kennismakingsgesprek. De professionals beantwoorden dan al je vragen, je krijgt een korte rondleiding en je kunt zelfs een stemtest doen. Of kijk even op de website van Onzichtbare Helden voor meer informatie.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dedicon. Meer over Dedicon ontdekken?

Dedicon

J.C. van Markenlaan 3 (7e etage), Rijswijk

Lees meer:

adv.