Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pak de agenda: dit is de datum van Lichtjesavond 2019

Door Iris Olsthoorn 15 augustus 2019

We weten niet hoe het met jullie zit, maar dat herfstige weer van de afgelopen dagen doet ons verlangen naar warme chocomelk, knusse kaarsjes in huis en… Lichtjesavond! Nee hoor, wat ons betreft kan de voorpret niet vroeg genoeg beginnen. Dus, pennen in de aanslag voor de datum van dit jaar: Lichtjesavond Delft 2019 wordt gevierd op dinsdag 10 december.

Lichtjesavond Delft zorgt er al jaren voor dat er duizenden mensen naar onze stad komen voor de gezelligheid, het shoppen, de muziek en natuurlijk lekker eten en drinken. Shoppen kan op de kerstmarkt en in de Delftse winkels die ’s avonds ook open zijn.  Koren, muziekensembles en bandjes zorgen verspreid door de stad voor de muziek. Hoogtepunt is natuurlijk het ontsteken van de lichtjes van de grote kerstboom op de Markt, wat traditiegetrouw om 19.00 uur ’s avonds is.

Andere versie wordt onderzocht

Lichtjesavond wordt al gevierd sinds 1998 en is traditioneel de aftrap van de Donkere Dagen van Delft. Sindsdien wordt het evenement elk jaar door steeds meer bezoekers bezocht: inmiddels staat de teller zo rond de veertigduizend. Hoewel Lichtjesavond dus een écht hoogtepunt op de Delftse evenementenkalender is, hebben de organisatoren steeds meer moeite om te boel rond te krijgen. De kosten voor veiligheids- en programmaeisen lopen te hoog op, vertelde Guy Verbeek van De Burgemeesters eerder aan het AD. 

Maar een Delft zónder Lichtjesavond kan natuurlijk echt niet. Daarom wordt er nu gekeken of Lichtjesavond anders of compacter kan. “Dat betekent: creatief zijn met het budgettair plan of een volledig nieuwe lichtjesavond in het leven roepen, waarbij we nog steeds iedereen kunnen ontvangen, maar minder financiering nodig is”, vertelde Guy aan het AD. In 2019 zal er waarschijnlijk nog niet superveel veranderen, maar achter de schermen wordt wel alvast vooruit gekeken naar Lichtjesavond 2020. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht of de activiteiten van Lichtjesavond en De Donkere Dagen in een aantal dagen achter elkaar georganiseerd kunnen worden. Dat scheelt kosten voor productie en faciliteiten (zoals podia en geluid, etc.).

Lichtjesavond Delft

We hoeven gelukkig dus niet bang te zijn dat de kerstboom dit jaar niet aangaat! Het aansteken van de kerstboom op de Markt is trouwens al veel langer traditie. Eerder spraken wij met Herman Weyers, een van de oprichters van dit leuke lichtjesfeest. Hij vertelt in dit artikel hoe Lichtjesavond Delft precies is ontstaan.

Dus: 10 december – staat het in je agenda?

adv.