Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alles wat je wilt weten over Open Monumentendag 2019

Door Iris Olsthoorn 13 september 2019

In het weekend van 14 en 15 september in het Open Monumentendag 2019 in Delft. Op zaterdag en zondag staan er een heleboel deuren open van bijzondere gebouwen waar je normaal niet zomaar naar binnen mag. We vertellen je alles wat je moet weten over dit bijzondere evenement. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Hier kan je binnen kijken

Op Open Monumentendag in Delft openen ruim veertig bijzondere gebouwen hun deuren voor je. Dat is best bijzonder, want er zijn een aantal locaties bij die normaal potdicht zitten voor publiek, zoals het Gemeenlandshuis, Loge Silentium in de Choorstraat of het hoofdkantoor van de oude gistfabriek. Op sommige plekken is er een verhalenverteller aanwezig die je alles kan bijbrengen over de geschiedenis van het gebouw. Ook zijn er locaties waar er ter gelegenheid van Open Monumentendag live muziek gespeeld wordt.

Zo laat begint Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag 2019 duurt twee dagen. Op zaterdag 14 september zijn de meeste gebouwen van 10.00 tot 17.00 uur open. Op zondag start Open Monumentendag Delft op de meeste plekken om 11.00 of 12.00 uur en gaan om 17.00 uur weer dicht. Let op: niet alle locaties zijn beiden dagen open. Sommige plekken kun je maar één van de twee dagen bezoeken. Ook zijn er locaties die een uurtje later openen of een uurtje eerder dicht gaan. Wil je naar een specifiek gebouw? Dan kun je het beste even het programmaboekje checken. 

Rondleidingen en extra activiteiten

Behalve heel veel te zien, is er ook een hoop te doen tijdens Open Monumentendag Delft. Zo kun je verschillende stadswandelingen doen onder leiding van een gids, kun je levend ganzenborden op de Markt, is er een toneelstuk bij het Hofje van Gratie én kan je meedoen aan een workshop 2D en 3D straattekenen. Voor meer info over alle activiteiten kijk je hier. 

De toegang is gratis

Ook heel fijn: toegang tot alle plekken en alle extra activiteiten zijn gratis. Ook alle musea waar je normaal een kaartje voor moet kopen, zijn tijdens Open Monumentendag gratis. Er zijn wel een paar plekken waar een kleine bijdrage gevraagd wordt voor een rondleiding.

Dit zijn de highlights (volgens ons) van Open Monumentendag 2019

Met 43 bijzondere gebouwen op het programma, snappen wij best dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom zetten wij vijf bijzondere plekken die je zéker niet over wilt slaan op een rijtje. Scheelt jou weer wat uitzoekwerk.

  • Het Steen (zaterdag & zondag): middenin het oude stadhuis op de Markt vind je het Steen. Hierin werden in de middeleeuwen gevangenen opgesloten én gemarteld. Niet voor tere zieltjes: de martelwerktuigen zijn nog steeds te bewonderen.
  • DSM Hoofdkantoor (zaterdag & zondag): misschien wel een van de meest imposant gebouwen van Delft. Het voormalig hoofdkantoor van de Gistbrocades werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd en lijkt op een oud, magnifiek station. Zeker een bezoekje waard!
  • Gemeenlandshuis (zaterdag & zondag): Het Gemeenlandshuis aan de Oude Delft ziet er van buiten al imposant uit met al zijn plakkaten en ornamenten. Maar geloof ons: van binnen is het nóg gaver. Normaal kun je hier niet zomaar naar binnen, dus grijp je kans.
  • Gebouw voor Geodesie (zaterdag): Aan de Kanaalweg staat een gebouw met een hoge toren en daar bovenop een mysterieuze koepel. In die koepel zit een oude sterrenwacht en hoe tof is het om daar eens binnen te kijken! Het gebouw werd vroeger gebruikt door de TU als faculteit voor geodesie.
  • Kruithuis (zaterdag & zondag): Als je vroeger bij de Scouting zat, ken je deze plek misschien wel. In dit imposante bouwwerk werd vroeger het buskuit opgeslagen. Tegenwoordig is het in gebruik door Scoutingcentrum Delft, woont de opzichter op het terrein en worden verschillende gebouwtjes verhuurd aan groepen. Doordat het complex helemaal ommuurd is, is het net alsof je terug gaat in de tijd en in een andere wereld stapt.

Wil je toch het hele programma zien? Dat kan hier. 

Er zijn veel leuke activiteiten voor kinderen

Monumenten alleen leuk voor volwassenen? Heus niet. Er zijn tijdens Open Monumentendag 2019 in Delft ook een heleboel dingen te doen voor kinderen. Zo is er een speciale kinderspeurtocht,  kun je bij het Kruithuis broodjes en marshmellows bakken, is het Science Centre open en nog veel meer. Op de website van Open Monumentendag Delft kun je alle locaties die leuk zijn voor kinderen selecteren.

Lees ook

Gaaf: er worden deze week elf (!) enorme straatkunstwerken gemaakt in Delft

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij kijken nog steeds met plezier terug op de foto’s van ...
kermis delft

Najaarskermis 2019 in Delft: op deze data staat de kermis op de Markt

De kermiskriebels vliegen weer in het rond: vanaf dinsdag 17 september staat de najaarskermis in Del...
stadsarchief ganzenbord

Leuk! Je kunt zaterdag levensgroot Ganzenborden op de Markt

Ben jij wel te porren voor een spelletje? Dan moet je zaterdag sowieso even naar de Markt in Delft g...

 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Getipt

adv.