Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leuk! Je kunt zaterdag levensgroot Ganzenborden op de Markt

Aangeboden door Stadsarchief Delft 13 september 2019

Ben jij wel te porren voor een spelletje? Dan moet je zaterdag sowieso even naar de Markt in Delft gaan. Er staat die dag een levensgroot Ganzenbord met Delfts thema voor het stadhuis.

Het is niet zomaar een simpel potje Ganzenbord, hoor. Je speelt het met énorme dobbelstenen en een gigantisch speelbord. Maar het meest bijzondere van het spel is dat je meer ontdekt over de levensloop van Delftenaren door de eeuwen heen. Je begint in de zestiende eeuw bij de geboorte van een Delftenaar en eindigt in het nu. Tijdens het spel kom je quizvragen en verhalen tegen van Delftenaren.

Ontdek het leven van Delftenaren

Ontwerper Edith Gruson van ontwerpbureau HaddersGruson heeft het spel ontwikkeld in samenwerking met het Stadsarchief Delft. Ze vertelt: “Geboren worden, verliefd worden, werken, een huis kopen: het zijn dingen van alle tijden, voor rijk en arm. Tijdens het spel ontdek je door middel van dertien quizvragen meer over hoe dat vroeger ging. Zo werden stelletjes die ongetrouwd samenwoonden in de 17e eeuw de stad uitgezet. Bizar he?!”

Er zijn mensen om je te helpen

Je hoeft de antwoorden op de vragen niet allemaal zelf te weten, maar je kunt te rade gaan bij de hoofdrolspelers die aanwezig zijn bij het spel. “Ook is Publieksadsarchivaris Bas van der Wulp aanwezig om je te helpen. Maar er zijn ook Delftenaren die de verhalen uit het spel zelf hebben meegemaakt. Zo is Gerry Neve, de eerste kraakster van Delft, van de partij. En een verloskundige die sinds 1991 honderden Delftse baby’s ter wereld heeft gebracht en hier bijzondere verhalen over kan vertellen. Deze mensen helpen je verder in het spel én vertellen leuke anekdotes over hun leven in de stad.”

Je mag ook ronddwalen over het spel

Natuurlijk blijft het wel een spelletje. Heb je een quizvraag fout? Dan moet je opnieuw beginnen. “Als je niet zo’n zin hebt om het spel te spelen maar lekker wilt ronddwalen en met de hoofdrolspelers wilt kletsen, mag dat ook.” Verder kun je lekker een kopje koffie of thee drinken bij de SRV-wagen van Stadsarchief Delft. In de wagen is ook een kleine tentoonstelling.

Verhalen uit de SRV-wagen

Het Stadsarchief De hort op! is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de stichting DelftsPeil en het Stadsarchief Delft.  In juni en juli trok de vrolijk gepimpte SRV-bus door de wijken en buurten van Delft. Niet alleen om de verhalen van de geschiedenis van de stad te delen, maar ook om verhalen, foto’s en documentatie van de Delftenaren van nú op te halen. Dit materiaal krijgt een plek in de altijd groeiende collectie van het Stadsarchief. Een aantal van deze bijzondere verhalen heeft Edith in het spel verwerkt.”

Neem je kinderen lekker mee

Zorg dus dat je zaterdag in de stad bent! Enneh, neem je kinderen gezellig mee: “zodra ze kunnen lopen, mogen ze lekker meedoen.” Meer informatie over het spel vind je via de onderstaande oranje button.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stadsarchief Delft. Meer over Stadsarchief Delft ontdekken?

Stadsarchief Delft

Vandaag gesloten

Gantel 21, Den Hoorn

adv.