Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Psst… Weet jij waar PMD nou precies voor staat?

Aangeboden door Avalex Delft 4 november 2020

Niet? Dat begrijpen we wel hoor. Wij moeten zelf ook eerlijk toegeven dat we het niet precies wisten. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken en die moeten we scheiden. Bijna alle verpakkingen uit de supermarkt die niet van karton of glas zijn, horen bij het PMD. Machteld van Avalex legt het ons uit.

“Van je lege tube tandpasta tot aan de plakjeskaasverpakking en van lege blikjes frisdrank tot aan lege pakken zuivel of sap: het kan allemaal in de PMD-bak”, vertelt Machteld. Zij werkt voor Avalex, het bedrijf dat afval inzamelt in Delft. “De verpakkingen worden gesorteerd bij onze eindverwerker en omgezet in grondstoffen die we weer kunnen gebruiken voor nieuwe verpakkingen. Zo is de cirkel rond. Hoe meer verpakkingsmateriaal er in de PMD-container terecht komt, hoe beter.”

Wat mag nou waar in?

Heb jij een lege verpakking en past het in de container, dan is de kans groot dat het PMD is. Je grote eenhoorn zwembad van afgelopen zomer valt niet onder PMD, ondanks dat het wel plastic is. Dit kan je samen met je zwembandjes wegbrengen naar de milieustraat in Delft. Je luiers gooi je bij het restafval en je lege shampoofles bij het PMD. Het is eigenlijk best logisch, maar als je twijfelt kan je altijd kijken op afvalscheidingswijzer.nl. Hier wordt precies uitgelegd waar wat nou in mag.

En wat gebeurt er na het scheiden van het afval?

“PMD wordt na inzameling van elkaar gescheiden in zeven soorten plastic, papier en metaal”, legt Machteld uit. “In een baal verpakkingen zitten alle kleuren door elkaar, maar om wit, blauw of doorzichtig plastic te maken hebben we de kleuren apart nodig. Sorteren we de kleuren niet, dan krijgen we alleen maar zwart of grijs plastic als resultaat. Daarom worden de verpakkingen op kleur gesorteerd en daarna in stukjes gehakt en gewassen. Zo verdwijnen ook alle restjes die nog aan de verpakkingen kleven.” In een andere fabriek worden de verpakkingen omgezet in granulaat. “Dat zijn plastic korrels die we tot nieuwe producten kunnen omsmelten. Zoals nieuwe verpakkingen, prullenbakjes, vuilniszakken, jerrycans en wc-borstels. Of we toveren jouw oude shampoofles weer om in een nieuw exemplaar.”

Leuke weetjes

Wist je dat er van 27 plastic flessen een nieuwe fleecetrui gemaakt kan worden? En ze met 360 blikjes een nieuwe fiets kunnen maken? En dat lege verpakkingen het makkelijkst zijn om te recyclen? Dat is toch kikke? Als we met zijn allen ons best doen om te recyclen is dat goed voor het milieu.

Ben je enthousiast geworden om ook meer te recyclen? Lees dan hier nog even terug hoe het ook alweer met onze GFT zat. En als geheugensteuntje heeft Avalex een leuke Wat hoort waar-poster gemaakt. Print hem uit en hang hem op in je keukenkastje. Zo weet jij altijd precies waar wat hoort.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Avalex Delft. Meer over Avalex Delft ontdekken?

Avalex Delft gemeentediensten

Gesloten08:00 - 17:00

Voltaweg 11, Delft

Bekijk meer:gemeentediensten

adv.