Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse stripwinkel viert jubileum tijdens Stripdagen

Door Jantine van den Hoven 24 februari 2016

Peter Ottens heeft wat te vieren, zijn stripwinkel Bul Super bestaat dit jaar 40 jaar. Komend weekend tijdens de Stripdagen in Rijswijk (bij de buren dus), pakt Ottens daarom groot uit. ‘Ik ben er de oudste stripwinkel, met de meest moderne manier van stripboeken showen’.

‘Ik zit al 40 jaar op deze plek, op deze stoel, achter deze toonbank’, roept een trotse Ottens vrolijk uit. In 1975 kocht Ottens het pand aan de Breestraat, wat tot dan toe dienst deed als een plateelbakkerij. Twee echte Delfts blauwe vazen herinneren aan die tijd. De vazen zijn tegelijkertijd zo’n beetje de enige attributen in de winkel die géen stripboek zijn. Een jaar later was de verbouwing klaar en kon het ondernemen beginnen.

Altijd op zijn plek

Ottens heeft het altijd naar zijn zin gehad in zijn stripwinkel, zich geen moment verveeld. Als hij wordt gevraagd naar een bijzondere herinnering, dan is het wel BulSuperStripwinkelDelft (6)die
keer dat de bekende en flamboyante Belg Jean-Pierre van Rossem langs kwam in zijn Ferrari Testarossa. ‘Hij kocht de halve antieke collectie op en betaalde in cash. Er lag een halve meter geld hier op de toonbank.’ Een andere Belgische stripliefhebber kwam eens met een taxi vanuit Antwerpen gereden. ‘Hij liet de taxi gewoon staan draaien, kwam binnen, kocht wat dure boeken en ging weer weg.’ Toch schat Ottens in dat zo ongeveer 90% van zijn klanten uit Delft komt. En zo ziet hij het ook graag. ‘Er is altijd wel wat nieuws in de winkel, dus mensen hebben iets om voor terug te komen’.

Er lag een halve meter geld op de toonbank

Bul Super tijdens de Stripdagen

Bul Super Stripwinkel Delft
De gevel van de stripwinkel in de Breestraat

Tijdens de Stripdagen in Rijswijk pakt Ottens zoals gezegd uit. Hij heeft een banner laten maken van 5 bij 3 meter met daarop een foto van zijn gevel. ‘Dus het is net of je in mijn winkel komt. De 100 mooiste oude stripboeken projecteer ik, die zijn te zien in een loop. Ik neem geen stripboek mee, alles staat op een USB-stick. Mooi hè, de oudste winkel met de meest moderne manier van stripboeken showen’.

Jurylid en Delfts trots

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, zit Ottens – vanwege zijn jubileum – ook nog eens in de jury van de Stripschapsprijzen. De Delftenaar is alvast trots op zijn stadsgenoot Milan Hulsing, één van de vijf genomineerden. Hij maakte een stripboek van het bekende ‘De Aanslag’ van Harry Mulisch.

Meer over de Stripdagen

Natuurlijk is de bijzondere stand van de Delfste stripwinkel niet het enige dat je komend weekend kunt beleven en zien tijdens de Stripdagen in de Broodfabriek in Rijswijk. Superhelden staan centraal en het is niet alleen leuk voor de diehardverzamelaar, maar ook voor kinderen. Je kunt er op zaterdag 27 en zondag 28 februari van 10.00 tot 17.00 uur terecht. Toegang kost in de voorverkoop 7.50 euro en aan de deur tien euro.

adv.