We lieten ons opsluiten in de escaperoom in de Bagijnetoren

Door Iris Olsthoorn 14 juni 2017

Dikke kans dat je als Delftenaar nog nooit binnen in de Bagijnetoren bent geweest. Daar kan je nu verandering in brengen, want sinds kort is er een escaperoom in het bijzondere gebouw geopend. Omdat binnengluren een beetje moeilijk gaat zonder het spel te testen, hebben we dat ook maar meteen gedaan.  

Bij dit ontsnappingsspel is het de kunst om binnen een uur alle raadsels in de toren aan de Phoenixstraat op te lossen. Je kunt het spel met twee (voor de echte diehards) tot acht mensen spelen. Voorafgaand aan het spel word je ontvangen door de vriendelijke eigenaren Martin en Jacqueline in de kleine benedenverdieping van de toren. Dat is op zichzelf al een hele ervaring, want de sfeer van de toren is in deze kleine koepelkamer al goed te voelen.

escaperoom bagijnetoren delft
Durf jij naar binnen?

Het verhaal

Wat deze escaperoom meteen al gaaf maakt is het op-en-top Delftse verhaal. De beenderen van Willem van Oranje mogen dan misschien in de Nieuwe Kerk liggen, zijn geest is al die tijd blijven hangen in de Bagijnetoren. “In 2011 ging het mis”, vertelt Jacqueline. “Toen de toren werd verplaatst, werd Willem’s rustplaats verstoord. De geest van Willem werd wakker en sindsdien teistert hij Delft. Hij is namelijk woedend dat hij lafhartig is vermoord en denkt dat de Spanjaarden nog steeds aan de macht zijn. ” Aan de deelnemers is het de taak om aan onze Willem laten zien dat het allemaal goed is gekomen in Nederland en dat zijn nazaten aan de macht zijn.

Het spel

Daar gaan we dan! Het spel speelt zich af op de bovenste twee verdiepingen van de toren. Het sfeertje in de toren is spannend. Het is er vrij donker en af en toe hoor je gekke geluiden: de geest van Willem natuurlijk. We kunnen niet in detail treden over het soort puzzels dat je moet oplossen (want dat is véél leuker om zelf uit te vinden). Maar we kunnen je in ieder geval vertellen dat de puzzels ingenieus in elkaar zitten en je op plekken moet zoeken waarvan je het totaal niet verwacht. Denk aan oude objecten, boeken, kaarten, wapens, kisten en meer, rechtstreeks uit de tijd van Willem van Oranje. De puzzels los je in een vrij logische volgorde op, zodat je uiteindelijk bij de eindoplossing komt. De eigenaren spieken via de camera mee. Dus mochten jij en je teammaatjes er niet uitkomen, geeft Jacqueline je door de microfoon een mysterieuze aanwijzing. Vijf minuten voordat het uur om is, gaat er een zware klok tikken om de spanning op te voeren.

Het indebuurt testpanel haalde het in 49 minuten!

Dit vonden we er van

Het testpanel van indebuurt was het er unaniem over eens: dit was gaaf. Natúúrlijk hebben wij het spel gehaald – namelijk in 49 minuten. “Tot nu toe heeft ongeveer een derde van de groepen het spel binnen de tijd uitgespeeld”, vertelt Martin. Toch is het spel voor iedereen te doen – van jong tot oud en van beginner tot ervaren escaperoomer: “Bij kinderfeestjes geven we bijvoorbeeld iets meer hints, zodat het voor iedereen leuk blijft.” Het is als Delftenaar leuk om op zo’n historische locatie te spelen en verschillende elementen uit je eigen stad terug zien te komen in het spel (maar we vertellen lekker niet wat).

De escaperoom in de Bagijnetoren is in ieder geval tot en met maart open. Daarna weet de gemeente nog niet wat ze met de toren willen doen. Niet te lang wachten met uitproberen, dus.

Escape room Bagijnetoren entertainment

nu open10:00 - 23:00

Phoenixstraat 85

Bekijk meer:entertainment
Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie