Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze 13 Delftse bezienswaardigheden mag je volgens Lonely Planet niet overslaan

Door Iris Olsthoorn 14 mei 2019

Eigenlijk is alles in onze stad bijzonder, maar sommige gebouwen of plekken springen er nog nét iets meer bovenuit. Zo weet Lonely Planet ons haarfijn te vertellen welke 13 bezienswaardigheden je in Delft echt niet mag missen, of je nu toerist of Delftenaar bent. Heb jij ze allemaal al eens bezocht? 

Pagina 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk Delft

De Nieuwe Kerk is van binnen net zo magnifiek als dat het er van buiten uit ziet. In deze kerk zijn bijna alle Oranjes bijgezet, inclusief Willem van Oranje. Je kunt de kerk bezoeken, of een kaartje kopen om de toren te beklimmen. Je moet dan 376 treden op, maar dat is het uitzicht meer dan waard!


Meer over Nieuwe Kerk ontdekken?

Nieuwe Kerk kerken

Gesloten11:00 - 16:00

Markt 80, Delft

Bekijk meer:kerken

Oude Kerk

johannes vermeer graf oude kerk

Ook de Oude Kerk is zeker een bezoekje waard. Helaas kan je de scheve toren hiervan niet beklimmen. In deze kerk liggen historische figuren als Maarten Tromp, Piet Hein, Antonie van Leeuwenhoek, Johannes Vermeer begraven. Op zondag kan je een dienst bijwonen, want de Protestantse gemeente maakt nog altijd gebruik van de kerk.


Meer over Oude Kerk Delft ontdekken?

Oude Kerk Delft bezienswaardigheden

Gesloten09:00 - 18:00

HH Geestkerkhof 25, Delft

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Beestenmarkt

beestenmarkt delft

Vroeger werden hier dieren verhandeld (vandaar de naam), tegenwoordig is dit een van de gezelligste pleintjes van Delft. Er zijn een heleboel terrassen van verschillende horecatenten, dus voor ieder wat wils!

De Waag

De Waag
Foto: Facebook De Waag

Wie al eens binnen is geweest bij Eetcafé en Restaurant De Waag, weet het: het oude pand zit bomvol geschiedenis. Het gebouw werd in 1539 al gebruikt als stadswaag. Dat duurde tot 1963. Er zijn een heleboel voorwerpen uit die tijd bewaard en die hangen overal in het pand. Eigenlijk geniet je hier dus in een soort museum van je lunch, kopje koffie of een uitgebreid diner.


Meer over De Waag ontdekken?

De Waag restaurants en horeca

Geopend10:00 - 01:00

Markt 11, Delft

Bekijk meer:restaurants en horeca

Museum Paul Tétar van Elven

Museum Paul Tetar van Elven - Delft
Delftimagebank.com

De kunstenaar Paul Tétar van Elven leefde eind 19e eeuw in Delft. Hij had een groot huis aan de Koornmarkt en verzamelde daar kunst, vooral veel porselein en aardewerk. Na zijn dood werd dit huis een museum. Een bezoekje aan dit museum is het zeker waard, want je beland hier in het Delft van de 19e eeuw.


Meer over Museum Paul Tétar van Elven ontdekken?

Museum Paul Tétar van Elven musea

Gesloten13:00 - 17:00

Koornmarkt 67, Delft

Bekijk meer:musea

Gemeenlandshuis

oudste huis Delft

Dit huis op de Oude Delft 167 is het oudste woonhuis van Delft. In 1503 werd het gebouwd door een hele rijke meneer genaamd Jan de Huyter. Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland gevestigd in de gebouw. Helaas het je hier maar één keer per  jaar binnenkijken, tijdens Open Monumentendag. Maar dit gebouw is van buiten ook prachtig. Dus dat je af en toe een groep toeristen hier stil ziet staan, is niet zo gek.

Vermeer Centrum

Vermeer Centrum Delft
Delft Image Bank

Johannes Vermeer is een van de bekendste Delftenaren aller tijden. Over zijn werk en leven is een permanente tentoonstelling ingericht in het Vermeer Centrum. Hoewel er geen originele schilderijen van Vermeer hangen, kan je er allerlei reproducties bekijken op ware grootte. In het atelier kan je zelf experimenteren met het concept ‘camera obscura’, waar Vermeer de bedenker van is.


Meer over Vermeer Centrum Delft ontdekken?

Vermeer Centrum Delft musea

Gesloten10:00 - 17:00

Voldersgracht 21, Delft

Bekijk meer:musea

Royal Delft

Delfts blauw is het bekendste exportproduct van Delft. De Porceleyne Fles (1653) is de enige overgebleven fabriek uit de 17e eeuw en daarom een van de belangrijkste bezienswaardigheden voor een bezoek aan Delft. Ook vandaag de dag wordt het aardewerk nog helemaal met de hand beschilderd. Naast een kijkje in de fabriek bevat de tour door Royal Delft ook een schildersdemonstratie en een bezichtiging van de showroom.


Meer over Royal Delft ontdekken?

Royal Delft musea

Gesloten10:00 - 17:00

Rotterdamseweg 196, Delft

Bekijk meer:musea

Museum Prinsenhof Delft

museum prinsenhof delft

Één van de belangrijkste plekken uit de Vaderlandse geschiedenis is het Prinsenhof. In 1584 werd Willem van Oranje hier door Balthasar Gerards vermoord. De kogelgaten zijn nog te zien in de muur (lees hier waarom ze zo laag zitten). Het Prinsenhof is nu een museum waar onder andere schilderijen, aardewerk en gebruiksvoorwerpen uit de Delftse bloeiperiode te zien zijn. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Momenteel is er een tentoonstelling over MOJO concerts te zien. 


Meer over Museum Prinsenhof Delft ontdekken?

Museum Prinsenhof Delft musea

Gesloten11:00 - 17:00

Sint Agathaplein 1, Delft

Bekijk meer:musea

Markt

Markt Stadhuis toeristen

De Markt is voor een Delftenaar misschien niet meer zo bijzonder. Maar wist je dat we een van de weinige steden in Nederland zijn waar nog zo’n autovrij en besloten plein ligt? Er valt hier genoeg te zien, zoals de Nieuwe Kerk en het Stadhuis. Ook barst het van de gezellige kroegjes en eettentjes, dus je kunt je hier prima een paar uurtjes vermaken!

Stadhuis

stadhuis markt delft algemene foto

Het oude stadhuis is wat ons betreft een van de mooiste gebouwen van Delft. Het werd gebouwd in 1620, zo op de bestaande gevangenis Het Steen heen. Tegenwoordig zitten de ambtenaren, wethouders en burgemeester natuurlijk in het nieuwe stadskantoor naast het station. Maar het oude stadhuis wordt nog wel gebruikt voor de gemeenteraad én voor trouwerijen. Je kent het vast van buiten, maar van binnen is het ook een kijkje waard! 

De Delftse Pauw

Bezoeker bekijkt Delfts Blauw in de Delftse Pauw
Delftse Pauw Delft

Vind je Royal Delft te massaal, dan is De Delftse Pauw misschien leuker voor je. Vanuit twee oude panden aan de Vliet wordt Delfts Blauw vervaardigd en verkocht. Je kunt de werkplaats gratis bezoeken en een rondleiding krijgen.


Meer over De Delftse Pauw / Delft Pottery ontdekken?

De Delftse Pauw / Delft Pottery bezienswaardigheden

Gesloten09:00 - 16:30

Delftweg 133, Delft

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Oostpoort

Een inkoppertje misschien, maar heb je de Oostpoort wel een uitgebreid bestudeerd? Het is de enige overbleven stadspoort van Delft en dat is best bijzonder. Ook leuk: sinds kort is het in de avond verlicht, dus het is zeker de moeite waard om na zonsondergang eens een kijkje te gaan nemen.

Pagina 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

adv.