Column van Chantal: ‘Tulpenmania bij het station is bijna voorbij, plukdag komt eraan’

Door Chantal Deen 17 april 2019

Aan de noordkant van het station in Delft ligt sinds een paar weken een veld vol tulpen. Je ziet nu iedere dag hordes mensen foto’s en selfies maken, want ja – het zorgt nou eenmaal voor heerlijke plaatjes. Maar waar Chantal pas echt naar uitkijkt, is de plukdag. 

Delft bloeit staat voor “Het vergroenen en verbloemen van terreinen, daken en muren in binnensteden.” Die flinke lap grond aan de noordkant van het station leent zich uitstekend voor het verbloemen, als je het mij vraagt.  Toen ik er laatst was, zag ik er mensen doorheen lopen die foto’s schoten van die prachtige, bloeiende tulpen. Er liep een mevrouw met een hondje die aan elk fotograferend gezelschap vroeg of zij niet beter de foto van hen kon maken. Ik besloot er zelf ook in te lopen en werd getrakteerd op een weelderige bloemenzee. Ik maakte de foto (zonder hulp van vrouw met hondje maar met mijn meereizende selfiestick, ja zo ben ik en nee, ik schaam me niet) en zag niet alleen de bloemen achter mij maar ook de Oude Kerk als een nieuwsgierig aagje over mijn schouder meegluren.

Plukdag

Leuk, zo’n vrolijk Delfts kiekje – maar het leukste moet nog komen. Op Facebook werd in erop geattendeerd dat het 20 april weer plukdag is. Op die dag mag je voor een euro je helemaal wild plukken. Dan mag jij die tulpen verlossen van het massatoerisme en in een kleiner ensemble bij jou thuis in een vaas zetten. Hoe tof is dat! Waar koop je nog bloemen voor € 1,-?

Vorig jaar was er ook een plukactie. Dat plukken is niet zielig, maar juist de bedoeling. Want als de blaadjes aanstalten maken om te gaan vallen is de bloeiperiode voorbij. Vandaar dat Delft bloeit het plukken juist aanmoedigt. Van de opgehaalde euro’s kunnen zij trouwens weer het volgende bloemenproject bekostigen.

Haal die plantenknipper maar tevoorschijn

Om 11.00 uur opent onze burgemeester Marja van Bijsterveldt het evenement. Dit doet zij geheel in stijl door zelf het eerste bosje tulpen te plukken. Voordat je denkt, ja ho ho maar waarom mag zij als eerste? Zij was degene die heeft geholpen met de bollen te planten in december, vorig jaar. (Toen zat jij waarschijnlijk in je pyjama te yathzeeen). Er werden 90.000 bollen de grond in geduwd, deels met een machine en deels met de hand.

In 2018 waren er 2000 wildplukkers. Kun je nagaan hoeveel bloemen die mensen in hun vazen hebben gestoken. Dus, waar wachten jullie nog op? Duik in je tuinierskist en haal die plantenknipper tevoorschijn. Vergeet je tas niet waar de tulpen veilig in kunnen meereizen naar jouw nederige stulpje.

Meer over

Column Doen

adv.