Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bevrijdingsdag 2020: zo staan we in Delft stil bij de vrijheid

Door Danique Beijer 1 mei 2020

Door de coronamaatregelen zijn er voorlopig geen feestjes en festivals in Delft. Ook kunnen nationale herdenkingen en vieringen niet in hun normale vorm doorgaan. Wat betekent dit voor Bevrijdingsdag 2020 in Delft? 

Dat veel evenementen dit jaar niet doorgaan, werd al eerder duidelijk. Maar hoe zit het met Bevrijdingsdag? Dit jaar zouden er in Delft verschillende initiatieven plaatsvinden. Die zijn verplaatst naar volgend jaar. Gemeente Delft vertelt ons dat de herdenking in aangepaste vorm zal plaatsvinden.

Nationale Bevrijdingsdag

Gemeente Delft vertelt: “Eigenlijk zouden op de nationale Bevrijdingsdag, 5 mei, honderden eenzame ouderen, voedselbankbezoekers en Delftenaren worden uitgenodigd voor een gezamenlijke vrijheidsmaaltijd in de Nieuwe Kerk.” Dat gaat dit jaar niet door. Het initiatief is verplaatst naar 2021. “Dit jaar worden wél driehonderd eenzame ouderen en alleenstaanden verrast met een heerlijke bezorgmaaltijd. Dit is een initiatief van De Bevrijdingsbezorgers, een samenwerking tussen MySenses, De Burgemeesters en de gemeente Delft. De maaltijden worden bezorgd door Delftse studenten.”

Delftse Bevrijdingsdag

Wist je dat Delft pas op 8 mei bevrijd werd? De Gemeente Delft laat weten dat de Delftse bevrijding dit jaar via een livestream gevierd wordt. De livestream is op deze website te vinden en vindt plaats van 19.30 tot 20.00 uur. “Er zijn onder meer muzikale optredens van Delftse artiesten, de online première van de bijzondere korte film ‘Het Uur U’, een beeldverhaal over de Tweede Wereldoorlog in Delft en unieke beelden van de intocht van de Canadese bevrijders op 8 mei 1945″, aldus Gemeente Delft.

Vrije dag

Op de site van de Rijksoverheid lezen we dat er geen wet is die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Je hebt dus geen recht op een vrije dag op feestdagen. In je cao of arbeidsovereenkomst kun je vinden of je vrij bent. In de praktijk blijkt dat in veel cao’s staat dat Koningsdag wel een betaalde vrije dag is en Bevrijdingsdag niet.

Lustrumjaar Bevrijdingsdag 2020

Moest je de afgelopen jaren gewoon werken bij je huidige werkgever, dan kan het tóch zijn dat je dit jaar op 5 mei vrij bent. In de meeste cao’s is namelijk afgesproken dat je alleen een betaalde vrije dag krijgt als Bevrijdingsdag in een lustrumjaar valt. De laatste was in 2015 en de volgende is in -hoera!- 2020. Grote kans dus, dat je dit jaar vrij bent.

Lees ook:

supermarkt open kerst eerste kerstdag

Dit zijn de openingstijden van supermarkten in Delft tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020 staan weer voor de deur, wat betekent dat sommige supermarkte...

Rennen maar! Delftse sportclubs gaan weer open voor de jeugd

Sinds gisteren mogen sportclubs in heel Nederland weer open voor de jeugd. Meteen nadat het kabinet ...
Dik & Schil

Stijn, Luc en Branco maakten dé nieuwste likeur van Delft: ‘Waar zijn we aan begonnen, dachten we’

Nieuw op de markt is het drankmerk Dik & Schil. De masterminds achter deze onderneming zijn Stijn (2...
delft algemene foto nieuwe kerk gracht brug zomer weerbericht pinksteren

Delftenaren delen foto’s van hun uitzicht vanuit huis en de hele wereld kijkt mee

Dat Delft the place to be is wisten we natuurlijk al wel. Maar dat er een speciale Facebookgroep is ...
karaoke

Dit kun je doen in het weekend van 1 t/m 3 mei

Na een week thuiswerken is het weer tijd voor een welverdiend weekend. Heb je nog geen plannen? Gelu...

Meer over

Doen

adv.