Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lekker bezig: 3 x aan de slag met de natuur in je achtertuin (kidsproof!)

Door Danique Beijer 11 april 2020

Het is weer weekend! En als we de weersverwachting mogen geloven, wordt het vandaag stralend weer. De hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan in de tuin. Wij hebben een aantal (kidsproof) tips op een rijtje gezet, zo kun jij dit weekend lekker aan de slag.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Begin een moestuin

moestuintjes albert heijn
Foto: ANP

Niets is meer ontspannen dan bezig zijn met jouw eigen moestuintje, toch? Wij belden met een medewerker van GroenRijk in Rijswijk voor een aantal tips om jouw moestuin helemaal tiptop in orde te krijgen. “Kies een goede plek uit voor jouw moestuin. Houd rekening met het zonlicht. Groentes houden van warmte en licht, dus kies het liefst een plek die zo’n 6 tot 8 uur zonlicht pakt. Het is in april een goed moment om te gaan beginnen met zaaien. Verder hoor ik vaak dat mensen beginnen met een moestuin, maar deze al snel vergeten. Een moestuin heeft even wat liefde nodig, maar houd vol: uiteindelijk pluk je er de vruchten van.”

Heb jij geen tuin? Dat is niet erg. “Veel mensen denken dat ze een grote tuin nodig hebben om een moestuintje te beginnen, maar dat is niet per se nodig. Je kunt ook gerust een moestuintje op het balkon beginnen. Heb je weinig licht op jouw balkon? Dan kun je het beste sla, spinazie, rucola, bieten en worteltjes verbouwen. Deze groenten hebben niet zoveel zonlicht nodig om toch te kunnen groeien.”

Extra tip: laat vooral je kinderen meedoen. Vinden ze het lastig om groenten te eten? Wedden dat ze het wel willen, zodra ze deze zelf hebben geplant.

Knutsel een mini Tiny Forest

Voor kinderen is het ook hartstikke leuk (en leerzaam) om bezig te zijn met de natuur. De volgende tip komt van het Instituut voor Natuurreducatie. Zij bedenken projecten om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Op dit moment zijn ze bezig met de actie #groenomtedoen, waarbij ze jou en je kindjes inspireren om thuis vanaf je balkon of in de tuin te genieten van de natuur. Hoe je dat kunt doen? Door een mini Tiny Forest te maken. Verzamel takjes en blaadjes uit je eigen tuin of buurt. Verder heb je wat plakband en lijm nodig om alles bij elkaar te houden en een stuk karton om het op te plakken.

Maak boompjes door met plakband of lijm verschillende blaadjes aan takjes te plakken. Hoe meer boompjes je weet te knutselen, hoe leuker het wordt. Knutsel er op los, en probeer zoveel mogelijk verschillende bomen te ‘planten’. Lijm of plak de boompjes vast op het karton zodat ze stevig blijven staan. Als je genoeg bomen hebt ‘geplant’, knip je de blaadjes die je nog over hebt in stukjes om het karton mee te bedekken. En klaar is de Tiny Forest! Hartstikke leuk om met kinderen te doen.

Begin een bijenhotel

Nu horen we je denken: wat is een bijenhotel? Dat is dus een plek voor bijen om een huisje te maken voor hun kroost. In kleine holletjes leggen bijen hun eieren en metselen deze dicht met modder. Zo kan de larve zich rustig ontpoppen. Zo’n bijenhotel is niet alleen goed voor bijen zelf, maar ook voor de bloemen in je tuin. De bijen die hier hun eitjes leggen, verzamelen pollen uit de hele omgeving. Ze bestuiven dus ook de bloemen in jouw tuin. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken om gestoken te worden: deze metselbijtjes steken gelukkig niet. In de video legt Zapp Skills uit hoe je een bijenhotel maakt. Een leuke activiteit om te doen met jouw kindjes!

Delftse aanbiedingen: elke dag een gratis film en online shoppen met korting

Je kunt natuurlijk zelf alle reclamefolders doorspitten, social media afstruinen op zoek naar de all...

Fietsparkeerboten komen niet terug, wel extra stallingen op autoparkeerplaatsen

Het is misschien wel de allergrootste ergernis van veel Delftenaren: de wirwar aan geparkeerde fiets...

5 x initiatieven tijdens de coronacrisis waar we blij van worden

Prachtige stoepkrijttekeningen, #coronahulp en ondernemers die het roer omgooien tijdens de coronacr...
fietsenstalling delft

Er komt een extra trap tussen de stationsstalling en het perron

Wanneer je éindelijk een plekje in de fietsenstalling bij het station gevonden hebt, is het fijn als...

Zo vieren Delftenaren hun verjaardag tijdens het coronavirus

We hebben op onze oproep: 'Vier jij je verjaardag ‘alleen’ door het coronavirus?' superveel reacties...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen

adv.