Kattenbaasjes opgelet! Dit kan ook jouw kat overkomen

Door Iris Olsthoorn 14 mei 2019

Met het warme weer van deze week zet je gemakkelijk een raampje open. Even naar de supermarkt? Vaak laat je het raampje dan open staan, maar met huisdieren in huis is dit heel gevaarlijk. De Dierenambulance regio Haaglanden waarschuwt katteneigenaren: ‘Kantelramen zijn levensgevaarlijk voor katten. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken.’

Twee weken terug kwam bij onze buren in Den Haag een kat klem te zitten in een kantelraam. De kat is bevrijd door de politie en naar de dierenarts gebracht. Jammer genoeg heeft ze het niet gered.

Kantelraam

Dit komt vaker voor en daarom waarschuwt de dierenambulance ons nog eens. Een kat kan ineens een drang hebben om naar buiten te glippen, door een vogel te zien, een vlinder… of gewoon de opening naar buiten te hebben gevonden.

Katten nemen een sprong en glijden dan zo met hun buik naar beneden, maar komen dan vast te zitten in het smalle onderste deel van het raam. De organen raken verdrukt, de kat vecht voor zijn leven, maar dit kan hij niet winnen…. Katten overleven dit bijna nooit en het is echt een hele nare dood.

Voorkomen

Dit probleem is te voorkomen. Er zijn speciale beschermroosters, voor kantelramen, te koop. Dan kan het raam open blijven staan en kan de kat er niet meer door naar buiten.

Raam beschermrooster Zooplus

 

Meer over

Dieren Nieuws

adv.