Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ganzengroep in Buitenhof moet véél kleiner: er mogen 15 ganzen blijven

Door Iris Olsthoorn 12 september 2019

Op een veldje tussen twee flats in Buitenhof vind je een enorme groep ganzen. De veertig tot zestig beestjes hebben het er zo te zien prima naar hun zin. Maar omdat ze volgens bewoners veel overlast veroorzaken, gaat de gemeente de groep nu flink uitdunnen. 

Bewoners klagen al een tijdje over de aanhoudende overlast van ganzen bij het Strausspad en de Ravelstraat in Buitenhof. De klachten variëren van vervuiling op speelplaatsen en paden door uitwerpselen, tot geluidsoverlast in de nacht. Ook blokkeren ze soms de weg voor auto’s en zijn veel kinderen bang om langs de grote groep ganzen te lopen. In juni besloot de gemeente al dat er maatregelen genomen moesten worden. Dat gebeurt door middel van nestbewerking: door ganzeneieren in te smeren met maïskiemolie, komen ze niet uit en dunt de populatie langzaam uit.

Vangen en uitzetten

Maar het duurt even voordat die maatregelen effect hebben. Daarom heeft de gemeente nu toch besloten de ganzenpopulatie in Buitenhof uit te dunnen. Dat doen ze door een groot aantal ganzen op een diervriendelijke manier te vangen en op een andere locatie in Zuid-Holland uit te zetten. Dat betekent niet dat Buitenhof straks helemaal ganzenvrij is: zo’n vijftien ganzen blijven op hun oude stekje wonen.  “Sommige bewoners zijn aan de dieren gehecht en geven die zelfs namen”, schrijft de gemeente in een eerder document over de ganzen. Daarom is het belangrijk dat niet alle ganzen uit de wijk verdwijnen.

Wat betreft het verminderen van de overlast hebben ook de bewoners verantwoordelijkheid. Veel ganzenfans voeren de diertjes namelijk met brood. Dat trekt allerlei andere dieren aan, zoals ratten.

We maakten eerder dit filmpje van de ganzen:

(Toen de gemeente nog niet had besloten de groep uit te dunnen)

 

 

adv.