5 tips als je huisdier bang is voor vuurwerk

Aangeboden door Pet Needs 10 december 2018

We hebben nog even tot 31 december, maar huisdiereigenaren weten: het afsteken van vuurwerk begint al véél eerder. Richard van dierenspeciaalzaak Pet Needs geeft vijf tips om te zorgen dat je huisdier kalm blijft, ondanks de knallen.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Geef natuurlijke kalmeringsmiddelen

Bij de eerste de beste knal kruipen sommige honden al angstig door het huis. Dan kun je synthetische kalmeringsmiddelen gebruiken, maar die zijn niet zo prettig voor het dier. “Die versuffen hem alleen maar”, weet Richard. “Ik adviseer daarom altijd natuurlijke kalmeringsmiddelen. Die zorgen ervoor dat de klappen minder hard binnenkomen. Voor een goede werking moet je daar nu al mee beginnen, dan zijn ze met oud en nieuw en de periode daarvoor veel relaxter.” Die kruiden kun je toedienen op verschillende manieren. “We hebben een vernevelaar die je in je huis hangt of een spray die je op het dier spuit. Van de vernevelaar merk je zelf trouwens niets. Ze hebben min of meer dezelfde werking, het hangt er vanaf wat jij het prettigst vindt.” De kruiden werken trouwens niet alleen voor honden: ook katten en konijnen worden er rustig van.

Blijf zelf rustig

“Doe zelf normaal, dat is echt het allerbelangrijkst. Als je huisdier merkt dat jij zenuwachtig bent, gaat hij dat gedrag overnemen. En hoe moeilijk het ook is: troost je hond of kat niet als hij bang is. Dan denkt hij dat het aandacht oplevert als hij zich zo gedraagt”, legt Richard uit. “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt écht.”

Geef je huisdier voeding met kalmerende kruiden

“Wij hebben speciale voeding voor honden en katten waar kruiden in zitten die kalmeren”, vertelt Richard. Die zijn beschikbaar in verschillende soorten: de ene zorgt ervoor dat je dier geen stress opbouwt door alle knallen, het ander onderdrukt gevoelens van stress. “Dit product is nieuw en werkt erg goed. Niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar ook tijdens een verhuizing of als er een nieuw huisdier bij komt.”

Zorg voor afleiding

Als je hond of kat bezig is met een superleuk speeltje, heeft hij geen aandacht voor het vuurwerk om hem heen. “Een vrij simpele oplossing, maar in combinatie met kalmerende kruiden werkt dit erg goed. Geef je huisdier gewoon iets leuks om op te kauwen of mee te spelen en hij is dat vuurwerk zo vergeten.”

Sluit gordijnen of doe een deken over de kooi

Heel belangrijk: doe de gordijnen dicht of gooi een deken over de kooi. “Zo komen de flitsen minder binnen. Zorg er ook voor dat het binnen lichter is dan buiten, zodat het vuurwerk nóg minder opvalt. De tip van de deken werkt trouwens bij onrustige konijnen, vogels en hamsters. Je kunt de deken eventueel nog inspuiten met een kalmerende kruidenspray om te zorgen dat je dier écht relaxt het nieuwe jaar in gaat.”

Je vindt alle producten die Richard heeft getipt bij Pet Needs in de Choorstraat. Daar kun je ook terecht voor meer advies en handige weetjes.

Pet Needs dierenartsen

Nu open09:00 - 18:00

Choorstraat 49, Delft

Bekijk meer:dierenartsen
<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.