Wist je dit? Deze 8 bekende sporters zijn geboren in Delft

Dat wij Delftenaren stuk voor stuk talentjes zijn, wisten we natuurlijk al lang. Maar sommige Delftenaren hebben het écht ver geschopt op het gebied van sport. Ze hebben een record op hun naam staan, of zelfs Olympische medailles boven hun bed hangen. We zetten een aantal van deze bekende sporters voor je op een rijtje: 

Michaëlla Krajicek

Foto: ANP

Michaëlla is het halfzusje van tennislegende Richard Krajicek. Ze werd op 9 januari 1989 geboren in Delft. Met zo’n beroemde broer was het natuurlijk niet zo gek dat ook Michaëlla op tennis ging. Ze begon als 5-jarige bij een Delftse tennisclub, maar heeft intussen hoge ogen gegooid op grote tennistoernooien als Roland Garos en Wimbledon. 

Jan Thomeé

Foto: Voetbalvereniging Concordia

Jan Thomeé was in de eerste helft van de vorige eeuw een ware voetballegende. Op 4 december 1886 werd hij in Delft geboren, op 21 december 1907 maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal. Hij kwam in totaal zestien keer uit voor het Nederlandse team en maakte daar 16 keer een doelpunt. Zijn bijnaam was daarom ook wel het Kanon. In Delft voetbalde hij vanaf zijn 13e tot zijn 57ste (!) bij Concordia. Hij was hier zo populair dat de club in de volksmond toen ook wel De Club van Thomée werd genoemd. Op 1 april 1954 overleed Jan te Delft.

Leuk weetje: in Amsterdam is er zelfs een straat naar hem vernoemd: het Jan Thomeepad.

Eeke van Nes

eeke van nes
Links Eeke van Nes, rechts Irene Eijs. Foto: ANP

Delftse roeister Eeke van Nes heeft twee zilveren en één bronzen Olympische medailles thuis hangen. De laatste twee haalde ze in 2000 in Sydney. Eeke werd in Delft geboren op 17 april 1969. Dat ze ging roeien is niet zo gek: haar vader Hadriaan won al eens een roeimedaille op de Olympische Spelen in Mexico (1986), haar moeder Meike de Vlas was 2e op het Europees kampioenschap (1964).  Eeke zelf heeft in haar actieve jaren vooral bij het Delftse D.S.R.V. Laga geroeid.

Leuk weetje: Eeke van Nes is de achterkleindochter van de hiervoor genoemde voetballer Jan Thomée. Supersporty familie dus.

Ria Stalman

Ria Stalman (2)
Foto ANP

Ria Stalman is waarschijnlijk een van Delfts’ bekendste sporters. Dit komt niet alleen voor haar prestaties, maar ook door de ophef die er ontstond nadat zij vorig jaar toegaf dat ze doping had gebruikt. In 1951 werd ze geboren in Delft. Ze begon hier met zwemmen bij de Delftse Reddingsbrigade maar bleek erg goed te zijn in kogelstoten en discuswerpen. Ze besloot zich daarom toe te leggen op deze atletiek-onderdelen. In 1984 won ze een gouden medaille op de Olympische Spelen in Los Angeles, maar die prestatie is door de doping kwestie inmiddels uit de boeken geschrapt. 

Joop Gouweleeuw

joop gouweleeuw judo
Joop Gouweleeuw in actie. Foto Facebook Budo Gouweleeuw

Joop Gouweleeuw (geboren op 5 september 1940) was natuurlijk bekend om zijn Europese- en Nederlandse kampioenschapstitels, maar in Delft is hij vooral bekend om zijn judoschool Budo Gouweleeuw. Sommige Delftenaren hebben zelfs op school nog les van hem gehad, want hij was ook gymdocent op verschillende middelbare scholen.

Een hoogtepunt in zijn carrière was in 1964, toen hij op de Olympische Spelen in Tokio de vierde plaats veroverde. In januari 2017 overleed Joop op 76-jarige leeftijd. 

Stien Kaiser

stien kaiser
Atje Keulen-Deelstra (links) en Stien Kaiser.

In de jaren ’70 hadden we in Delft onze eigen Ireen Wust: Stien Kaiser. Stien werd op 20 mei 1938 geboren in Delft en begon ‘pas’ op haar 25ste aan haar professionele schaatscarrière. Ze werd twee keer wereldkampioen all-round, heeft talloze Olympische medailles in de kast hangen voor allerlei afstanden en heeft maar liefst negen (!) wereldrecords op haar naam staan.

Piet van der Kruk

Piet van der kruk
Foto: Archief Wikipedia

Piet van der Kruk (geboren 13 augustus 1941) was een echte Iron man, zoals dat tegenwoordig heet. Tijdens zijn kinderjaren sportte hij bij AV’40, gymnastiekvereniging Excelsior en krachtsportvereniging Sandow, allemaal in Delft. In de jaren ’60 schreef hij meerdere Nederlandse kampioenschappen gewichtheffen en kogelstoten op zijn naam en mocht hij naar de Olympische spelen in Mexico-stad. Ook later bleef hij een bezig bijtje in de sportwereld: zo is hij televisiecommentator geweest, werkte hij bij de gemeente Delft als hoofd sport & recreatie en was hij directeur bij een centrum over dopingvraagstukken.

Carla Ophorst

carla ophorst
Carla Ophorst in 2012. Foto: Facebook Golden Tenloop

Deze vrouw is misschien geen beroemdheid van Olympisch formaat, maar als vaste toeschouwer van de Golden Tenloop ken je haar ongetwijfeld: (langeafstand)renster Carla Ophorst. Ondanks dat deze vrouw bijna de 60 aantikt, rent ze nog steeds de sterren van de hemel tijdens tal van loopwedstrijden. Carla werd op 2 december 1958 geboren in Delft. Na turnen, zwemmen en hardlopen probeert ze hardlopen maar eens uit, en met resultaat: haar eerste wedstrijd in 1984 wint ze meteen. Bij de Golden Tenloop kan ze ook bijna steevast ieder jaar met een gouden medaille naar huis. Haar record voor de 10 kilometer is het Nederlands record voor 55+ers en staat momenteel op 38.47 minuten.

Nog meer talent

Er is ongetwijfeld nog veel meer sporttalent in Delft geboren. Mis jij nog iemand in dit lijstje? Laat het ons weten in een reactie of via de mail!

En nu je alles over Delftse sporthelden weet: wist je al dat deze 7 muzikale BN’ers en deze 7 acteurs en actrices óók het levenslicht zagen in Delft?

 

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “De favorieten van Eefje en Hannah: ‘Deze plek is typisch Delfts’”

De favorieten van Eefje en Hannah: ‘Deze plek is typisch Delfts’

Ga naar “Delftenaar Eileen (29) maakt animatiefilms met haar vriend: ‘We halen inspiratie uit ons leven’”

Delftenaar Eileen (29) maakt animatiefilms met haar vriend: ‘We halen inspiratie uit ons leven’

Eileen Boeijkens
Ga naar “Column: bij spoken word gaat het erom of iets binnenkomt, en bij mij komt het zeker binnen”

Column: bij spoken word gaat het erom of iets binnenkomt, en bij mij komt het zeker binnen

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Baliemedewerker Oude & Nieuwe Kerk Delft”

Baliemedewerker Oude & Nieuwe Kerk Delft

 • Protestantse Gemeente te Delft
 • Parttime
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “R&D engineer aerospace – Delft”

R&D engineer aerospace – Delft

 • Continu Professionals
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Doe je mee met het Jan Steen Kadootjesspel?”

Doe je mee met het Jan Steen Kadootjesspel?

 • Beleef Delft
 • Van 7 dec t/m 27 dec
kerk-en-jan-steen-kadootjesspelkerk-en-jan-steen-kadootjesspel

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec