Trudy en Michel maken een muziektheaterstuk over een bizar Delfts verhaal: ‘Bijzonder hoe weinig Delftenaren dit kennen’

Een paar weken geleden schreven we er al over: er ligt een bijzonder graf in de grond van het Kalverbos, namelijk dat van (de waarschijnlijk niet-Franse koning) Naundorff. Bij dat artikel stonden al veel  reacties over dat het verhaal verfilm zou moeten worden, of dat Netflix er een serie van moet maken. Een verhaal waar je nog veel mee kan dus. Dat dachten Delftse schrijfster Trudy van der Wees en dirigent/zangdocent Michel Poels van Stichting Zangstudio Delft vorig jaar ook. Zij zijn de initiatiefnemers van een Delfts megaproject rondom dit verhaal.

Michel en Trudy werken al vele jaren samen. Hij als koordirigent, zij als librettist. Toen Michel haar een aantal maanden geleden over zijn wens vertelde graag iets groots te willen neerzetten in Delft, kwam zij al snel met een idee om die wens concreter te maken. Met het bizarre verhaal over graf van Naundorff, de man die beweerde de doodgewaande zoon van Lodewijk XVI te zijn maar dat hoogstwaarschijnlijk niet was, wisten de twee dat er een geweldig theaterstuk gemaakt kon worden.

Trudy schreef vroeger voor de Delftse Courant regelmatig over Naundorff. Met name over het DNA-onderzoek waarmee de nazaten hoopten te kunnen bewijzen dat Naundorff inderdaad de Franse koning was.  Het verhaal verdween uiteindelijk weer naar de achtergrond. Twintig jaar later en al lang niet meer werkzaam bij de krant dacht ze opeens: ‘Hoe is het nu met…’ en googelde wat, met de gedachte dat ze niet veel bijzonders zou tegenkomen. Maar tot haar verbazing was er juist nog heel erg veel gebeurd in de tussentijd. Het verhaal liet de mensen niet los, bleek uit nieuwe DNA-onderzoeken naar wie er nou precies in het graf ligt. Haar interesse was weer volledig gewekt.

Identiteit

Trudy: ”Ik vroeg me af waarom dit verhaal altijd maar weer boven water komt. Komt dat door de nabestaanden die blijven zoeken naar erkenning? Of gaat het alleen om de roem en het geld? Ik kreeg er steeds meer vragen over.” Ook merkte ze dat het verhaal de mensen altijd weer blijft raken, maar dat op een bepaalde manier toch ook veel Delftenaren het nog niet kennen. ”Dat is interessant. Niet lang daarna kwam dus Michels met zijn grote plannen die nog een verhaal zochten en één plus één werd twee.” Michel gaat het koor begeleiden en Trudy zal de tekstschrijver worden.

”Het verhaal leent zich perfect voor het muziektheater”, vervolgt Michel. ”Het is dramatisch, tragisch en spreekt heel erg tot de verbeelding. En er zit onherroepelijk een verwijzing in naar de Franse revolutie, waardoor er indrukwekkende scenes zullen ontstaan.” Maar naast dit theatrale geschiedenisdrama, denken de twee ook na over hoe ze het interessant kunnen maken voor de jeugd. Dat doen ze door in te gaan op het thema identiteit. ”Het is niet uitsluitend een historisch verhaal. Wij trekken het ook naar het heden en willen ingaan op de vraag: wat is nou identiteit? Waarom willen nabestaanden na al die eeuwen zo graag zeker weten wie hun voorvaderen waren? En hoe zijn we op dit moment zelf met identiteit bezig?”

3D-projecties

Hoewel het nog even gaat duren voordat de repetities gaan beginnen, zijn de twee al flink bezig met de voorbereidingen en zien ze het al helemaal voor zich. ”We willen zeker gebruik gaan maken van Delft als techniekstad”, vertelt Michel. ”We hebben allerlei ideeën over 3D-projecties en het maken van foto’s van bezoekers bij binnenkomst.. Dat zal echt iets nieuws worden in Delft.”

Daarnaast zijn er al samenwerkingen met bekende Delftenaren op touw. Bijvoorbeeld met Delftse muzikant Guus Westdorp. Hij zal de componist worden van het megaproject waar zo’n 70 amateurzangers en zangeressen en enkele professionele solisten bij betrokken zijn. Voordat ze van start kunnen gaan, moeten de subsidieaanvragen helemaal rond zijn. ”De gemeente was erg enthousiast en heeft hun medewerking toegezegd. In juli horen we officieel of we voldoende budget hebben om te starten. Dan komen er allerlei voorbereidende activiteiten en een oproep voor wie mee wil doen.”

Tour door Frankrijk

Wanneer de repetities precies gaan beginnen hangt dus nog even af van de subsidiefondsen en natuurlijk ook van de situatie rondom corona. ”Het wordt nog lastig om een koor van 70 mensen bij elkaar te brengen”, peinst Michel. ”Maar daar verzinnen we wel wat op, bijvoorbeeld met kleine groepjes die vast kunnen repeteren.” Het plan is om in maart 2022 bij Lijm & Cultuur in première te gaan. Hoewel de optredens daarna voornamelijk in de buurt gespeeld zullen worden, is het natuurlijk ook voor een deel een Frans verhaal. ”Wie weet zit er nog een tourtje in naar Frankrijk”, lacht Trudy. ”Er is nog van alles mogelijk!”

 

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “Column: bij spoken word gaat het erom of iets binnenkomt, en bij mij komt het zeker binnen”

Column: bij spoken word gaat het erom of iets binnenkomt, en bij mij komt het zeker binnen

Ga naar “De favorieten van Delftenaar Eus: ‘Deze voorstelling moet je echt eens meemaken’”

De favorieten van Delftenaar Eus: ‘Deze voorstelling moet je echt eens meemaken’

Ga naar “Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’”

Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69”

PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69

 • PLUS
 • Geldig t/m 3 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker magazijn Delfgauw”

Medewerker magazijn Delfgauw

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Office manager”

Office manager

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Assistent collectie onderzoek”

Assistent collectie onderzoek

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl”

Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl

 • Spellenwinkel.nl
 • T/m 3 dec

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec