Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ruut is ‘Wereldwachter’ in Delft. ‘We moeten weer meer lachen, maar ik heb ook iets belangrijks te vertellen’

Door Rosa Smit 5 mei 2020

Aan live entertainment hebben we de afgelopen weken allemaal een tekort. Gelukkig is daar Ruut van Hooft als clown om van de huidige situatie een wat plezierigere confrontatie te maken. Met zijn politieachtige uniform, katoenen hoepels van anderhalve meter rond zijn lijf en met een humoristisch optreden zorgt hij ervoor dat de mensenmenigte op de zaterdagmarkt afstand van elkaar blijft houden en weer even kan lachen.

Al 45 jaar is Ruut een bekende clown en straatartiest in en uit Delft. En al die tijd treedt hij op met de ongeveer 25 personages en 8 verschillende clowns ‘in hem’. Toen zijn boekingen vanaf maart moesten worden afgezegd, heeft hij een van zijn acts ‘De wereldwachter’ van stal gehaald, deze iets aangepast op de huidige coronasamenleving en is zelf de straat op gegaan. ”Ik wilde dat mensen weer even kunnen lachen als ze buiten zijn. Maar ook dat ze zich bewust worden over het belang van het volhouden. De wereldwachter (en dus ik) maakt zich zorgen over hoe het er met de wereld aan toe is. En hoewel humor en lachen in al mijn acts de leidraad zijn, probeer ik altijd ook wel een boodschap mee te geven aan de mensen. In dit geval: ga fatsoenlijk met elkaar en met de wereld om.”

”De act is heel erg leuk om te doen”, vervolgt Ruut. In zijn kostuum loopt hij rond in de binnenstad en spreekt van alles en iedereen aan. ”Ik krijg veel positieve reacties en gelukkig doet de handhaving ook niet moeilijk. Zij zullen misschien ook inzien dat het ten gunste is van Delft. Ook van kraampjes op de markt krijg ik waardering. Aan het eind van de eerste dag liep ik opeens met een bakje olijven, een appel en een zakje mandarijnen in m’n hand.’’

Niet zomaar een clown

Ruut kwam ooit in het vak terecht toen hij een zomer bij de Delftse vakantieactiviteiten meewerkte en werd gevraagd clown te spelen. In die tijd was hij nog zoekende naar wat hij wilde, was maatschappelijk werker en deed hier een daar wat klusjes in de bouw. ”Ik kreeg leuke reacties op mijn spel. En ik voelde wel meteen: het is niet zo dat je simpelweg een pak aantrekt en gek moet doen, dit moet van binnenuit komen. Ik raakte benieuwd naar hoe dat zat.  Toen ben ik opleidingen en trainingen gaan volgen, bijvoorbeeld in Duitsland.’’

Daar werd Ruut geconfronteerd met inhoud van het vak: ”Het gaat er niet om dat je maar heel veel en heel gek doet. En je moet zeker niet proberen om maar tegemoet te komen aan wensen van je publiek. Je moet het helemaal zelf uitvinden en zelf leuk vinden. Dan vinden de mensen het pas leuk.”

Docent

Met die wetenschap is Ruut ook clownsdocent geworden. Twaalf jaar lang had hij een clownsschool met als doel de ambacht van ‘het clown zijn’ over te brengen. ”De meeste mensen hebben een clichébeeld in hun hoofd van een clown; die is altijd gek en leuk, heeft een rode neus, en staat lollig in zijn handen te klappen. En het is iets voor kinderen. Maar nee, het is ook geschikt voor ouderen, het is voor alle leeftijden. Je kunt als clown dingen aan de kaak stellen. Met humor kun je er op een luchtige manier voor zorgen dat bij mensen een bepaald kwartje valt. Ik ben zelf veel bezig met het milieu en de vervuiling daarvan en wil dat ook graag met mijn publiek delen. Via (clowns)acts en personages kun je de mensen op een luchtige manier een eyeopener geven, een spiegel voorhouden.”

Kracht van de simpelheid

Een serieuze blije clown dus. Ook als docent vindt hij zichzelf best streng. (De school is vorig jaar dicht, maar Ruut geeft nog wel workshops). ”Ik leer mensen de moed te hebben om een act heel simpel en klein te houden. Een van mijn grootste successen was de kindervoorstelling ‘Solo Simpel’. De hele act bestaat uit één draadje en een paar kranten. Maar er is heel veel ruimte voor de interactie met kinderen. Ik werd jaar na jaar teruggevraagd op scholen.”

”Het is zo’n mooi vak”, gaat Ruut verder. ”Als je het lukt om het publiek helemaal in je verhaal mee te nemen, zie je in hun lijf dingen gebeuren. Hun ademhaling stroomt weer helemaal. Kinderen zitten met hun mond open of volwassenen die eerst een beetje achterover leunden, zitten opeens onbewust helemaal rechtop. Dat is de fijnste reactie die je kunt krijgen.”

Lees meer:

Prachtig: beelden van de bevrijding van Delft in 1945

Deze 5 mei is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Wij kunnen ook...
Voorstraat 22

Wow! Dit bizarre pand staat momenteel te koop in Delft

Onze monden vielen open toen we dit gi-gan-ti-sche Rijksmonument te koop zagen staan op Funda. Wij d...
prins Mauritsstraat

5 x woningen die nét te koop staan in Delft

De huizen in Delft gaan als warme (en dure) broodjes over de toonbank. Gelukkig worden er iedere dag...
Mies en Chantal

Column van Chantal: ‘Mies (101) fietste vroeger heel Nederland door, op zoek naar eten’

Mies (101) is, net als velen anderen, aan huis gekluisterd door het coronavirus. Daardoor krijgt ze ...

adv.