Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Richelle heeft een drukke baan, toch doet ze vrijwilligerswerk: ‘Dit werk is heel waardevol’

Aangeboden door Dedicon 5 december 2019

Richelle heeft een drukke baan als juf en rijdt daarnaast graag op de motor. Toch is ze één van de ‘Onzichtbare Helden’ geworden bij Dedicon in Rijswijk. Wekelijks spreekt ze boeken in voor blinden en slechtzienden. “Het gekke is: ik hou meer tijd over sinds ik voorlezer ben.”

Richelle is leerkracht en heeft een tijdje in het speciaal onderwijs voor slechthorenden gewerkt. “Daar ontdekte ik hoe waardevol ingesproken boeken zijn. Dit helpt hen enorm.” Inmiddels werkt ze op een reguliere basisschool. In het weekend rijdt ze veel op haar motor. “Ik had wel eens gezien dat Dedicon voorlezers zocht. Dat sprak me aan, maar ik dacht: hier heb ik geen tijd voor. Alleen bleef het hangen en dus besloot ik toch te solliciteren.”

Hulp van leesbegeleiders

Richelle werd aangenomen en na een korte training kon ze aan de slag. “Tijdens het voorlezen bedien je zelf de knoppen van de opnameapparatuur. De eerste keer dacht ik: dit wordt he-le-maal niks. Maar het bleek best makkelijk te zijn: na twee keer snapte ik het. Gelukkig zijn er leesbegeleiders die je helpen met de techniek en om je stem te ontwikkelen.”

Richelle leest een studieboek voor

Bij Dedicon in Rijswijk worden boeken ingesproken in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het is fictie en non-fictie, maar ook studieboeken voor basisschool, middelbare school en universiteit. Samen met de leesbegeleiders kijken vrijwilligers welk boek ze gaan lezen. Richelle is bijvoorbeeld bezig met een studieboek. “Je zou denken dat dat saai is, maar het is juist onwijs leuk. Je moet goed nadenken hoe je iets vertelt. Wanneer komt de tip uit de kantlijn? En hoe leg je een schema met kolommen uit? Dat is aan de ene kant lastig, maar aan de andere kant ook razend interessant. Gelukkig word je ook hierbij geholpen door één van de leesbegeleiders of opnameleiders.”

‘Ik hou tijd over’

Richelle leest iedere zaterdag twee uurtjes voor. “Ik lees van 10.15 tot 12.00 uur. Ik merk dat ik door het vrijwilligerswerk juist tijd overhoud: ik sta nu op tijd op en doe de rest van de zaterdagklusjes veel sneller. Juist omdat ik de dag begin met iets leuks en zinvols.”

Meld je aan als voorlezer

Het werk bij Dedicon is ook gezellig. “Het is een leuke groep mensen. Iedereen is open: je helpt elkaar en wisselt ervaringen uit. Ik vind het echt een aanrader!” Ben je tussen de 17 en 30 jaar en lijkt het je ook wel wat om voorlezer te worden bij Dedicon? Dat komt goed uit, want er zijn nog heel veel boeken die niet in gesproken vorm verschijnen. Meld je aan als vrijwilliger via onzichtbarehelden.com. 


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dedicon. Meer over Dedicon ontdekken?

Dedicon

J.C. van Markenlaan 3 (7e etage), Rijswijk

adv.