Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peter maakte een bijzondere carrièreswitch: ‘Het is een schot in de roos’

Aangeboden door PWF Advies 19 november 2019

Jonge mensen wisselen makkelijk van baan. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder avontuurlijk: volgens het CBS switcht slechts 6% van de werknemers boven de vijftig jaar van baan. Peter Fransen uit Den Hoorn is één van de avonturiers die wél een ommezwaai heeft gemaakt. Hij switchte van locatiemanager in de ouderenzorg naar certified privacy professional. Inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf: PWF Advies.

Tekst: Ruud Leffers

Peter vertelt: “Ik ben van huis uit antropoloog, maar werk vinden in die richting bleek lastig. Bij toeval ben ik in de ouderenzorg terecht gekomen. Ik begon als ambtelijk secretaris voor de ondernemingsraad. Daarna heb ik jarenlang als locatiemanager gewerkt. Een paar jaar geleden werd het dienstverband met wederzijds goedvinden beëindigd.  Dat was best spannend. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt.” Het UWV bood Peter de kans om opgeleid te worden tot certified privacy professional. “Een schot in de roos! Ik ben gewend processen te analyseren en maak graag verbinding tussen regels en de mensen die ermee werken. Het geeft me voldoening om zorgen weg te nemen over gegevensbescherming.”

Peter helpt bedrijven

Concreet houdt het werk van Peter vooral in dat hij bedrijven verantwoord leert omgaan met privacygevoelige informatie. “Er wordt vaak gedacht dat alles overhoop moet en niets meer mag vanwege de AVG. Die paniek is ongegrond. Het gaat erom dat er verantwoord wordt omgegaan met persoonlijke informatie. Instellingen en bedrijven moeten dat kunnen aantonen. Daar help ik ze mee.”

‘Het gaat grotendeels om bewustwording’

Hoe hij dat aanpakt? “Meestal begin ik met het analyseren van processen. Wat gebeurt er precies met persoonsgegevens? Met welk doel worden ze bewaard? Wie hebben toegang tot de gegevens en waarom? Dat zijn basale, maar belangrijke vragen. Onlangs was ik bij een zorginstelling met verschillende locaties. Externe artsen hadden toegang tot de gegevens van alle bewoners. Daar waren nooit vraagtekens bij geplaatst. Het gaat grotendeels om bewustwording.”

Advies

Om zijn werk te kunnen doen, werkt Peter zoveel mogelijk op locatie. “Ik praat met medewerkers en verzamel informatie. Is er al sprake van een gegevens- of privacybeleid? Hoe ziet dat eruit? Wat betekent het voor het primaire proces? Vervolgens analyseer en adviseer ik de instelling of dat bedrijf. Ik help bij het formuleren van beleid. Daarnaast verzorg ik audits en trainingen. Mijn werk is gevarieerd en ik haal er veel voldoening uit.”

Kan jouw bedrijf Peters hulp ook wel gebruiken? Dat kan! Via de onderstaande oranje button kun je contact met hem opnemen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door PWF Advies. Meer over PWF Advies ontdekken?

PWF Advies zakelijke dienstverleners

Geopend09:00 - 17:30

Tussenhaven 28, Den Hoorn

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

adv.