Bakkerij Holtkamp is al 162 jaar oud: ‘We blijven een echt familiebedrijf’

Aangeboden door Bakkerij Holtkamp 24 november 2017

Al 162 jaar (!) voorziet de familie Holtkamp Midden-Delfland van brood en banket. Jeroen is intussen de vijfde generatie die zorgt voor het reilen en zeilen in de bakkerij, maar hij is lang niet de enige bakker in zijn familie. Zijn vrouw Joanne vertelt: “Op verjaardagen kunnen ze uren bakkeleien over een gram zout meer of minder.”

bakkerij holtkamp
De Vlaardingsekade in 1930

De over- over- overgrootopa van Jeroen begon in 1855 met brood bakken in Schipluiden. Dat ging toen héél anders dan nu: “Hij voer met een bootje van boerderij naar boerderij, waar hij in de ovens van de boeren het brood bakte.” Na tien jaar besloot hij een bakkerij aan huis te beginnen aan de Vlaardingsekade in Schipluiden. Daar is de familie Holtkamp nooit meer weggegaan. “Tot 2011 hebben we hier al het brood gebakken”, vertelt Jeroen. “Maar dat werd op den duur écht te klein: bakkers moesten zowat over elkaar heen klimmen tijdens het werken. Daarom besloten we een nieuwe bakkerij neer te zetten in Harnaschpolder. Konden we nog steeds op dezelfde manier bakken, maar dan met betere spullen. Wij wonen nu nog in het huis aan de Vlaardingsekade.” Joanne vult aan: “Jeroen droomde ervan om een effectiever te kunnen werken. Hij zei: ik wil een koelcel zo groot, dat ik erin kan tennissen. Dat is gelukt, haha!”

tompouce van Bakker Holtkamp
De beroemde tompouc

‘Met je handen werken is prachtig’

Jeroen is trouwens geen echte Holtkamp. Of nou ja: niet in naam. “Mijn moeder is een Holtkamp, ik heb de naam van mijn vader en heet Reissenweber.” Dat zit zo: het familiebedrijf is de eerste vier keer over gegaan van vader op zoon. “Mijn ome Aad Holtkamp had drie dochters. Zij wilden de zaak niet overnemen en zo kwam ik in het vizier.” Op de bakkersvakopleiding ontwikkelden de broers Holtkamp ieder hun eigen specialisme: “Oom Cees stortte zich in Amsterdam op de inmiddels befaamde croquetten. Oom Koos ging los in de banketbakkerij en maakt onder meer de beroemde boerenmelk tompouce. Ome Aad specialiseerde zich in het maken van goed brood.” Jeroen werkte af en toe bij zijn ome Aad: “Of nou ja: ik paste daarnaast als tiener ook op zijn drie dochters, haha. In de vakanties mocht ik meehelpen in de broodbakkerij en ontdekte ik hoe mooi het is om met je handen te werken. Ik kon niet zo goed mee op school, maar dít vond ik leuk!”

 

Jeroen nam het over

Oom Aad zag het wel zitten als Jeroen de zaak overnam, vooral toen zijn neef Joanne aan de haak sloeg. “Zij werkte bij de ABN AMRO, dus dat bedrijfskundige inzicht leek hem wel handig. Wij namen de boel over, niet wetende dat het zó groot zou worden.” Want Joanne en Jeroen zorgden ervoor dat Bakkerij Holtkamp veel groter werd dan alleen een dorpsbakker. Intussen heeft het bedrijf zelfs vier vestigingen! “We bakken daarnaast ook nog brood voor andere bakkers, zo ook voor Holtkamp Maassluis, dus je begrijpt wel waarom we in 2011 écht een groter pand nodig hadden.”

bakkerij holtkamp
Pepernoten, vers uit de oven. Ze worden met de hand in blokjes gesneden!

Recepten veranderen niet

Het is alsof Holtkamp helemaal niet meer lijkt op de bakkerij die het vroeger was, maar dat valt  alles mee. “De recepten voor het brood zijn nog bijna hetzelfde als die van vroeger.Ook de andere recepten zijn super oud, zo is het recept van pepernoten al zestig jaar hetzelfde. Die recepten gaan nooit veranderen.”

bakkerij holtkamp
Nog een paar weken, dan staat het hier vol mensen én oliebollen

Met z’n allen oliebollen bakken

Ondanks dat de bakkerij zo groot is geworden, blijft Holtkamp een écht familiebedrijf. Dat is vooral te merken op de laatste dag van het jaar. “Dat is écht gekkenhuis”, lacht Joanne. “Het is alle hens aan dek. Ooms, tantes, neven, nichtjes: iedereen wordt ingevlogen om oliebollen te bakken. In de winkels zijn de medewerkers al vanaf 1 uur ’s nachts bezig om oliebollen in te pakken. Het is 24 uur non-stop knallen. Maar je moet het met z’n allen doen en dat maakt het prachtig. Dan zijn we weer een écht familiebedrijf.”

Bakkerij Holtkamp bakkers

vandaag gesloten

Brabantse Turfmarkt 66

Bekijk meer: bakkers
Foutje gezien?
Deze ondernemersbijdrage wordt je aangeboden door Bakkerij Holtkamp en staat los van de redactionele berichten binnen het indebuurt-platform.

Lees mee en reageer! (2 reacties)

Reactie