Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oncoloog en ex-patiënt over belang Swim Delft

Door Jantine van den Hoven 5 juni 2016

Tien jaar geleden bestreden zij samen de darmkanker van Saskia. Nu proberen medisch oncoloog Monique Bos en Saskia Bodde zo veel mogelijk mensen zo gek te krijgen om tijdens SwimDelft 2 kilometer te zwemmen in het Delftse kanaal. Dit alles om zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

“Op mijn 28e kreeg ik darmproblemen, op mijn 29e kreeg ik bloed in mijn ontlasting en op mijn 30e bleek ik darmkanker te hebben. En dat terwijl het volgens de artsen ‘niet kon voor een vrouw van mijn leeftijd’. En toch was het zo, Saskia Bodde was jaren bezig met de bestrijding van de darmkanker. Een operatie en heftige chemo volgde.

Paardenmiddelen

Medisch oncoloog Monique Bos van het Reinier de Graafziekenhuis zorgt er al 25 jaar voor dat patiënten de best passende chemo krijgen, zo ook bij Bodde. “Er zijn wel medicijnen bijgekomen, maar veel van de middelen waar we mee werken zijn nog steeds hetzelfde. En dat zijn soms paardenmiddelen, die schakelen niet alleen de kankercellen uit maar ook de gewone gezonde delende cellen.” Chemo is volgens Bos ‘geen beste en onvriendelijke therapie, maar vaak wel het enige dat helpt. “De magic bullit is er nog niet, en dat is irritant.”

Swim Delft voor Delftenaar

Swim to Fight Cancer Delft 015
De startplek van Swim Delft

Naast geld voor onderzoek – de opbrengst van Swim Delft gaat naar jonge kankeronderzoekers – is volgens Saskia Bodde en Monique Bos ook de bewustwording rondom kanker belangrijk. Bos: “We hebben in oktober de borstkankermaand, de Alpe d’Huzes en andere initiatieven. Swim Delft voegt daar voor de Delftenaar weer wat aan toe. Veel mensen denken na de kanker ‘get over it’, maar zo gaat dat niet.”

‘Niet zeuren, je bent er nog’

Bodde: “Na de chemo’s begint pas het herstel. Terwijl iedereen over ging tot de orde van de dag kreeg ik concentratieproblemen en last van mijn zenuwbanen. En ik ging ook door, want ik dacht ‘niet zeuren, je bent er nog’. Dat ging echt niet, mijn energieniveau is heel anders. Ik kreeg een burn-out en moest ook daar van herstellen. Ook was het niet zeker of ik nog een kind kon krijgen. Nu heb ik een mooie dochter van 5.”

Verder in 10 jaar

Door het netjes registreren van de ervaringen van patiënten die behandeld zijn met de chemotherapie voor darmkanker kunnen de artsen de dosis of duur hiervan eerder aanpassen aan de klachten van de patiënten, anders houden ze hun hele leven lang last van de prikkelingen en gevoelloosheid door de behandelingen. Met als gevolg dat de zij-effecten van de chemo bij sommige mensen beperkt kunnen blijven. “Dat is in tien jaar tijd dus al veranderd”, vertelt Bodde.

Zo veel mogelijk het water in

Bodde werkt in het dagelijks leven als event manager voor Fight Cancer en houdt zich in haar vrije tijd bezig met de organisatie van Swim Delft.  “Ik train wel en kom in het zwembad al veel mensen tegen die dat ook doen, dat is echt leuk om te merken. Meedoen op de dag zelf kan niet, dan ben ik te druk bezig met de organisatie. Misschien dat we de route een dag van te voren gaan zwemmen.” Medisch oncoloog Monique Bos probeert zo veel mogelijk mensen uit haar netwerk het water in te krijgen. “zojuist vernam ik dat twee mensen van onze research unit mee gaan doen, en ook probeer ik mijn man aan te sporen om deze afstand te zwemmen”, vertelt ze enthousiast.

Ook meedoen met SwimDelft op zondag 28 augutus? Bekijk de website om je in te schrijven. Dat kan alleen maar ook met een groepje collega’s.

adv.