Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nabil vertaalt voor vluchtelingen: ‘Het is belangrijk om anderen te helpen’

Aangeboden door Delft voor Elkaar 21 mei 2019

Toen Nabil twee jaar geleden in Delft kwam wonen, was hij ziek, had hij weinig inkomsten en een gezin om voor te zorgen. Hij besloot niet thuis te gaan zitten, maar vrijwillig aan de slag te gaan als vertaler bij Delft voor Elkaar. “Zo leerde ik de stad kennen én kon ik mensen helpen.”

Toen Nabil aanklopte bij Delft voor Elkaar, was hij niet perse van plan om aan de slag te gaan als vertaler. “Ik ben naar het VrijwilligersPunt gegaan bij Delft voor Elkaar. Elke vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur is er een inloopspreekuur waar je heen kunt. Ze keken samen met mij in de vacaturebank en keken naar wat ik kon, leuk vond en hoeveel tijd ik had. Het sprak me wel aan om vertaler te worden. Ik heb in veel plekken in het Midden-Oosten gewoond, spreek goed Arabisch en ken de verschillende culturen. Dat helpt om te interpreteren wat mensen bedoelen.”

Vertalen bij problematische situaties

Als vertaler is Nabil een soort tussenpersoon: “De vertaalservice van Delft voor Elkaar is er als ondersteuning voor maatschappelijke organisaties in Delft. Zo help ik bijvoorbeeld statushouders en de gemeente met elkaar communiceren. Dat is best belangrijk, want als je Arabisch letterlijk vertaalt, zegt het niet zoveel. Ik snap de context, emotie die achter de woorden zit en vertaal die.” Dat is ook nodig, want Nabil moet soms vertalen bij ingewikkelde situaties. “Denk aan mensen die problemen hebben met de verzekering, belastingdienst of op school. Soms snappen ze niet hoe de Nederlandse cultuur werkt en worden ze boos. Dan kalmeer ik ze en leg ik uit wat er precies gebeurt. Dat is heel waardevol.”

Bijdrage leveren aan de maatschappij

Naast het vrijwilligerswerk begon Nabil zijn eigen bedrijf. “Ik zag dat mensen uit het buitenland het lastig vinden om hier een pand te vinden en dingen als boekhouding te doen. Ik help hen daarbij. Inmiddels heb ik het ontzettend druk, maar blijf wel werken als vertaler. Ik vind het belangrijk om daar tijd aan te besteden. Ik wil een bijdrage leveren aan de maatschappij. Ik ben wel wat minder gaan werken als vertaler, dat kon ik gelukkig gewoon aangeven bij Delft voor Elkaar. Zo blijft het te combineren. Maar als ik word opgeroepen, ben ik er.”

Dit kun je doen als je ook aan de slag wilt als vrijwilliger

Nabil werkt als vertaler, maar via Delft voor Elkaar kun je nog veel meer vrijwilligerswerk doen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als collectecoördinator bij KWF, festivalmedewerker bij Delft Fringe Festival of koken met jongeren met autisme. Er zit voor iedereen wel iets leuks bij! Je kunt alle vacatures bekijken via de vacaturebank van Delft voor Elkaar. Daar kun je ook meteen reageren als je iets leuks hebt gezien. Vind je het lastig om iets te vinden dat bij je past? Dan kun je elke vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur binnenstappen bij Delft voor Elkaar aan de van Bleyswijckstraat 91. Ze helpen je graag verder en koppelen met alle liefde aan de organisatie die bij jou past.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Delft voor Elkaar. Meer over Delft voor Elkaar ontdekken?

Delft voor Elkaar

Gesloten09:00 - 17:00

Van Bleyswijckstraat 91, delft

adv.