Mirthe woont in één huis met 11 andere studenten: ‘Studie kost veel werk, dus we blijven bezig’

Aangeboden door Onze partners

Het coronavirus houdt de wereld inmiddels alweer een aantal maanden in haar greep. De ervaring leert dat het soms best lastig is om met elkaar in zelf-isolatie te zitten. Veel gezinnen vinden dit al lastig, dus hoe doen studenten in een studentenhuis dat? Wij waren héél nieuwsgierig hoe zij deze periode aanpakken. Voor deze reeks interviewen wij studenten uit verschillende studentenhuizen.

Deze week interviewen wij Mirthe (23) uit een Virgiel-huis op de Brabantse Turfmarkt over hoe deze coronaperiode voor hen tot nu toe is. Sommige studenten uit het huis kunnen gewoon doorgaan met studie vanuit huis. Bij anderen, die een stage of reis gepland hadden, valt ineens alles stil. Toch zijn de studenten in goede stemming. “We hebben geen kinderen en zijn niet eenzaam”.

De studenten vervelen zich niet

De huisregels

Mirthe vertelt: “Toen we hoorden dat het coronavirus ernstiger was dan we dachten, zijn we met zijn allen bij elkaar gaan zitten. We hebben toen wat regels opgesteld, onder meer: zo min mogelijk naar de Albert Heijn, zo min mogelijk naar je ouders en überhaupt zo weinig mogelijk naar buiten. Bij de deur hebben we een kraan en zeep, dus iedereen moet zijn handen wassen bij naar binnen én naar buiten gaan. Huisgenoten die naar hun ouders gingen, verbleven daar vaak voor langere tijd.” Studenten uit verschillende studentenhuizen hebben door Virgiel (de studentenvereniging waar zij bij zijn aangesloten in Delft) onderling contact via Whatsapp. Hierdoor hanteren veel studentenhuizen dezelfde regels. “Dat online contact was fijn, want zo konden we even checken waar andere studentenhuizen rekening mee houden. De vereniging is namelijk dicht, dus zij hebben verder niet veel te maken met de regels in ons huis. Onze leefregels baseren we vooral op de corona maatregelen van het RIVM. We hadden al een vrij scherp schoonmaakrooster, dus daar hoefden we niet veel aan te veranderen.”

Verenigingshuis

Mirthe vertelt: “De studentenvereniging is op dit moment helemaal gesloten. Natuurlijk missen we dat onwijs. Het is daar altijd supergezellig. Jongere studenten aten daar doordeweeks vaak aan de eettafel. Dat kan voorlopig even niet meer.”

Foto: Mirthe aan het studeren

Sfeer in huis

Maar Mirthe vertelt dat de sfeer in huis nog altijd gezellig is. “Het gaat heel goed, we hebben nog geen ruzie gehad. Dat ligt voornamelijk aan het feit dat voor sommigen de studies gewoon doorgaan. Overdag zit iedereen op zijn of haar eigen kamer te studeren. Het is fijn dat de kamers niet heel klein zijn zo’n 20 vierkante meter gemiddeld. De muren zijn wel heel dun, dus je kan elkaar wel goed horen tijdens bijvoorbeeld zoom meetings. Dit kan soms lastig zijn als iemand thuis een tentamen moet maken.” Toch zitten de studenten niet dag in, dag uit op hun kamer. “‘S avonds komen we samen in de gedeelde woonkamer en doen we iets gezelligs.” Niet alleen de doordeweekse dagen en avonden worden benut. Ook in de weekenden gaan de studenten aan de slag. “We hebben al een klusweekend gehad. De pannen hangen nu aan de muren, in plaats van allemaal opgestapeld in een kast. Ook hebben we de eettafel een nieuw fris kleurtje gegeven.” Maar de studenten hebben natuurlijk ook leuke dingen gedaan. “Zo hebben we Koningsdag gevierd. Dat was ook best gek, want normaal ga je met vrienden op pad. Dit jaar zaten we thuis, maar we hebben er wel een feestje van gemaakt met muziek, oranje tompoucen en oranje kleding. Zo hadden we toch een beetje de sfeer van Koningsdag.”

TU Delft studenten
Er wordt gestudeerd en geklust

De studenten vervelen zich niet

Aan het begin waren de studenten bang om zich te gaan vervelen. Maar daar is gelukkig weinig sprake van. Mirthe: “Studie kost stiekem veel werk, dus we blijven bezig.” Ook de studenten die op dit moment geen studie volgen vermaken zich prima. Mirthe vertelt: “Eén huisgenootje zou gaan reizen in Zuid-Amerika. Hij was daar net twee of drie weken en moest alweer naar huis. Hij heeft toen een twee dagen gereisd om weer thuis te komen. Ondertussen is zijn kamer al geverfd en verbouwd en is hij begonnen aan andere klusjes in en rondom het huis. Die reis gaat – jammer genoeg voor hem – ook op een later tijdstip niet meer door. In september begint hij namelijk aan zijn master.” Een andere huisgenoot van Mirthe zou in maart zijn begonnen met haar stage. “Helaas voor haar belde dat bedrijf af. Zij is op dit moment veel aan het lezen en sporten.”

De boodschappen

De studenten wonen verleidelijk dicht bij de Albert Heijn. “Eerst ging ik bijna drie keer op een dag naar de supermarkt. Eerst voor ontbijt, daarna even snel lunch halen en voor avondeten ging ik gerust nóg een keer. Dat kan nu natuurlijk niet meer. Nu haal ik mijn eigen boodschappen voor meerdere dagen. Als we samen avondeten gaat één persoon op pad. Iets wat we normaal gesproken met twee personen zouden doen. We eten nu elke avond met zijn twaalven, dat deden we voorheen echt nooit. We aten vaak met maximaal zes personen. De rest at bij vrienden of op de vereniging. Met zijn twaalven eten was wel even wennen. We moesten zelfs extra borden bijkopen.”

Hechter geworden

De studenten zijn door deze periode wel hechter geworden. “Het is natuurlijk wel jammer als je net in Delft komt wonen en het jouw bedoeling was om veel mensen te leren kennen. Maar ook in huis is het gezellig. We kenden elkaar al wel goed. Maar natuurlijk leer elkaar in zo’n periode als deze nóg beter kennen. Gelukkig is ons huis groot genoeg, iedereen kan lekker zijn of haar eigen ding blijven doen.”

Meer weten over de regels voor studentenhuizen in deze coronatijden? Zie deze website.

 

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “76 jaar bevrijding: zoveel Delftenaren hebben de bevrijding in 1945 nog meegemaakt”

76 jaar bevrijding: zoveel Delftenaren hebben de bevrijding in 1945 nog meegemaakt

Bevrijdingsdag vlag
Ga naar “Delftenaar Daan is professioneel korfballer: ‘Ik kom uit een echte korfbal familie’”

Delftenaar Daan is professioneel korfballer: ‘Ik kom uit een echte korfbal familie’

Ga naar “Leuk volgens Pascal: ‘Hier waan je je even in Frankrijk’”

Leuk volgens Pascal: ‘Hier waan je je even in Frankrijk’

In onze gids

Ga naar “Small Batch”

Small Batch

 • Voldersgracht 18
 • Slijterijen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “The Harvest”

The Harvest

 • Binnenwatersloot 3
 • Biologische restaurants
 • Gesloten
Ga naar “The Sushi Palace Delft”

The Sushi Palace Delft

 • Minervaweg 12
 • Sushi restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op opruimingsmatrassen! Op=op”

50% korting op opruimingsmatrassen! Op=op

 • Dutch Dream Delft
 • Geldig t/m 30 juni 2021

Topper

Ga naar “Damesblouses en -tops € 5,00”

Damesblouses en -tops € 5,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Tulpenvaas € 17,50”

Tulpenvaas € 17,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49”

Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49

 • Xenos
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55”

Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55

 • Blokker
 • Geldig t/m 9 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker Centraal Magazijn”

Medewerker Centraal Magazijn

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Technisch accountmanager”

Technisch accountmanager

 • VPInstruments
 • Fulltime
Ga naar “Orthodontie assistente”

Orthodontie assistente

 • orthospecialist
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Service Desk Officer”

Service Desk Officer

 • Stichting IHE Delft
 • Fulltime
Ga naar “Verkoopmedewerker ANWB winkel”

Verkoopmedewerker ANWB winkel

 • Timing Uitzendbureau
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Delft Fringe Festival 2021”

Delft Fringe Festival 2021

 • 27 mei 2021
delft fringe festival
Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

 • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival