Michelle bezorgt duizend Delftse kinderen een leuke zomer tijdens DVA

Michelle Hoogland

Het is weer bijna vakantie en dat betekent voor veel Delftse kids dat ze weer even helemaal los kunnen tijdens de Delftse Vakantie Activiteiten (DVA). Één van de vele drijvende krachten achter dit bekende Delftse feestje is voorzitter Michelle Hoogland (26): “Soms zijn er aan het einde van de twee weken tranen, omdat kinderen het héél jammer vinden dat het is afgelopen.”

Van 10 tot en met 21 juli zijn er elke dag vierhonderd kinderen te vinden bij Sportpark Biesland in de Delftse Hout. Tijdens deze tien dagen is er van alles te doen: van levend stratego tot speurtochten, van uitstapjes naar de KidsPlayground tot aan snuffelen bij natuurcentrum de Papaver. Michelle is er met haar bestuur al maanden lang mee bezig. Ook voor haar is het Grote KinderZomerFeest (zoals de stichting het zelf noemt) niet meer weg te denken uit de vakantie: “Ik begon als 16-jarig meisje als leiding. Ik zocht een bijbaantje en had echt geen zin om de hele zomer achter de kassa te zitten. Toen zag een advertentie in de krant dat DVA leiding zocht. Ik ben zelf als kind ook mee geweest dus ik weet hoe leuk het is.”

Inmiddels is Michelle van ‘gewone’ leiding, naar hoofdleiding, naar voorzitter in het bestuur geklommen. “Ik ben er even twee jaar tussenuit geweest vanwege stage, maar volgend jaar wordt mijn tiende jaar bij DVA.”

‘ik dacht ‘waarom maak ik hier niet gewoon mijn werk van”

Juffen en bouwkunde studenten

De invloed van DVA op Michelle’s leven is groter dan je misschien zou denken:  ze is basisschooljuf geworden en dat is helemaal te danken aan de DVA. “Ik vond het zo leuk om met kinderen bezig te zijn bij de DVA, dat ik dacht ‘waarom maak ik hier niet gewoon mijn werk van’”, vertelt ze. Toch lopen er echt niet alleen maar ‘juffen en meesters’ rond tijdens het vakantiefeest. “We hebben allerlei mensen. Veel gymdocenten (in opleiding), maar bijvoorbeeld ook studenten bouwkunde of iets anders technisch. Dat maakt het een gezellig geheel. Het is een echte vriendengroep, maar wel met regels en structuur.”

‘Vlak na de oorlog ontstond de Vakantieschool om kinderen bezig te houden’

Professionalisering

De Delftse Vakantie Activiteiten bestaat volgend jaar 70 jaar. “Het bestaat al sinds 1948. Vlak na de oorlog was er geen geld voor leuke dingen in de vakantie, dus ontstond de Vakantieschool om kinderen bezig te houden.” Een paar naamsveranderingen, verzuilingen en herenigingen verder is DVA ondertussen behoorlijk professioneel. En dan moest ook wel, anders hadden ze de financiële crisis waarschijnlijk niet overleefd. “De gemeentesubsidie van 40 duizend euro viel weg”, vertelt Michelle. “Het heeft een aantal mensen héél veel energie gekost, maar in tegenstelling tot veel vakantiescholen in Nederland, hebben we het daardoor wel overleefd.”

Die professionalisering bestaat er onder andere uit dat de DVA nu werkt met een dagelijks bestuur. Een belangrijke taak is sponsorwerving en samenwerkingen. De DVA doet het namelijk niet allemaal alleen. Ze krijgen vanuit allerlei hoeken uit Delft steun: “De Lelie komt een dag ijsjes scheppen, de Albert Heijn zamelt statiegeldbonnen voor ons in en verschillende Rotary’s zetten goede doelen acties voor ons op. En het scheelt dat heel veel Delftenaren vroeger zelf als kind hebben meegedaan. Als we collecte lopen langs de deuren, krijgen we ook bijna alleen maar positieve reacties.”

‘Er is geen onbegrip, kinderen zijn heel fexibel’

Vakantiebank

Kinderen kunnen voor een klein bedrag een dag- of weekkaartje kopen. Maar ook aan de minder bedeelde kids wordt gedacht:  sinds drie jaar werkt de DVA samen met de vakantiebank, een instantie die zorgt dat kinderen van voedselbankklanten óók een zorgeloze zomer hebben. “Zo krijgen we tachtig kinderen binnen die zelf niet in de mogelijkheid zijn om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Ze worden met de bus opgehaald en als ze aankomen is het echt een feestje.”

De vakantiebank-kids krijgen elke dag een lunch, de rest neemt zijn eigen lunchpakket mee: “In het begin waren we wel bang dat dat voor onbegrip onder de kinderen ging zorgen. Maar als je uitlegt dat die kinderen thuis vaak heel weinig te eten hebben, dan snappen ze dat gewoon. Vaak hoor je dan nog ‘Oke, wil je dan een snoepje van mij?’. Kinderen zijn heel fexibel.”

‘Tot volgend jaar, juf!’

Het állerleukste aan twee weken DVA? Daar moet Michelle diep over nadenken: “Ik denk de reacties van de kinderen, als je aan het einde van de dag of de week de hekken sluit. Soms zijn er tranen omdat kinderen het héél jammer vinden dat het is afgelopen. Veel kinderen zeggen ‘tot volgend jaar, juf!’, je krijgt kleine cadeautjes van de kinderen. Als basisschooljuf krijg je ook veel dankbaarheid na een jaar lesgeven, maar bij de DVA al na twee weken.”

De DVA zoekt nog leiding voor week 2! 

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Mehmet Taskir, die graag bruggen bouwt tussen Delftenaren met verschillende geloven. 

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “7 x deze Delftenaren zetten hun broers en zussen in het zonnetje”

7 x deze Delftenaren zetten hun broers en zussen in het zonnetje

Ga naar “De favorieten van Delftenaar Helma: ‘Ik zou weleens toerist willen zijn’”

De favorieten van Delftenaar Helma: ‘Ik zou weleens toerist willen zijn’

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper