Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Een klissie lopen’ en 7 andere typisch Delftse uitdrukkingen

Door Iris Olsthoorn 20 oktober 2019

We spreken sommige straatnamen op hele eigen wijze uit en hebben best een dialectje in Delft. Onze bijzondere tongval heeft geleid tot een paar pareltjes van Delftse uitdrukkingen. Sommigen zijn hier ontstaat, anderen hebben we stiekem geadopteerd uit de regio. Ken jij deze allemaal?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

In Delluft koop je alles voor de helluft

Nouja – dat zouden we wel willen want we zijn dol op koopjes. Een andere variant van deze uitdrukking is ‘Delluf wil alles voor de helluft’. Hadden we al gezegd dat we dol op koopjes zijn?

Ik gaat naar de mart

via GIPHY
‘Wie is Mart?’ Denk je misschien als je niet uit Delft komt. Maar wij Delvenaren weten natuurlijk allemaal dat we hiermee de markt bedoelen. Belangrijk detail: het is ‘gaat’ in plaats van ‘ga’, want who cares about Nederlandse grammatica?

Een klissie lopen

via GIPHY

Zeker weten dat deze uitdrukking álleen in Delft gebruikt wordt, tenzij er ergens anders nog een winkelbuurt ‘de klis’ heet. Het werd vooral vroeger veel gebruikt, maar ook nu hoor je het nog geregeld. Het is om aan te geven dat je een rondje door de stad (specifiek rond de Klis) gaat lopen, maar werd vroeger ook gebruikt voor als je op ‘liefjesjacht’ ging. We schreven al eens eerder uitgebreid over hoe en waarom er precies een klissie gelopen werd.

Pas maar op, ’t blàuwe bussie komt so

Ken jij hem nog, het blauwe bussie? Als je een beetje gek doet, wordt deze uitdrukking wel eens naar je hoofd geslingerd in Delft. Hoe deze uitdrukking de wereld in gekomen is? Het Jorisgasthuis scheen vroeger blauwe wagentjes te hebben waarmee ze hun patiënten vervoerden.

Leven in de brouwerij

We horen je denken ‘ja doei, heel Nederland kent deze uitdrukking toch’. Klopt! Maar toch is hij écht Delft, want volgens de legende is de uitdrukking hier ontstaan. Iets met een brouwerij, Jan Steen en … eenden. Hier lees je meer:

De uitdrukking ‘leven in de brouwerij’ is in Delft ontstaan en dit is hoe

Als de musse van het dak valle

‘Mam, wanneer mag het zwembadje op?’ ‘Als de musse van t dak valle, kind’. Deze uitdrukking wordt met het hete weer van deze weken vast en zeker om de haverklap gebruikt in Delft. Want als het zo warm is dat de mussen van het dak vallen, is het pas écht warm.

Hij is kaal

via GIPHY

Nee, dit betekent niet dat iemand geen haar op zijn hoofd heeft. Deze uitdrukking wordt vooral gebruikt door Delftse studenten en betekent: hij is dronken. Let op: als je deze uitdrukking gebruikt mag je – in tegenstelling tot Delfts dialect – ‘kaal’ uitspreken met een lichte kak-stem.

Bonus: deze losse worden

Goed, er zijn vast nog meer typisch Delftse uitdrukkingen te vinden (laat het ons weten als je er nog eentje weet!), maar deze losse woorden wilden we je ook niet onthouden. Het kan best zijn dat iemand die niet uit deze regio je komt je gek aan kijkt als je het hebt over kapoentjes, pijltjes of kaakies. Geen idee wat het betekent? Snel je Delftse woordenschat bijwerken 😉

 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.