Jongerencoach Derrick Leeuwin: ‘Als de corona straks opgelost is, gaan we weer knallen’

Delft, 24 augustus 2020. Derrick Leeuwin

Derrick Leeuwin is projectleider bij Stichting Canidream, de organisatie die Delftse jongeren wil inspireren om het beste uit henzelf te halen. Dat doet hij met ambitieuze projecten in de wijk Buitenhof. Ondanks corona vond afgelopen zomer de succesvolle presentatie plaats van een project waarbij een twintigtal jongeren hadden geleerd hoe ze een evenement moesten organiseren: ‘Dan ben ik trots als ik zie wat voor stapjes deze jongeren hebben gemaakt.’

Toekomst in jongerenwerk

Derrick (1978) is nu ruim vier werkzaam in het jongerenwerk. In 2016 werd hij getriggerd door het tv-programma ‘Danny zoekt problemen’, waarin journalist Danny Ghosen Nederlandse probleemwijken bezocht: “Toen wist ik dat mijn toekomst in het jongerenwerk lag.” Derrick begeleidde de journalist bij een bezoek aan de Buitenhof. Het werd een heftige uitzending waarin Danny  met aardappelen en uien door een groep jongeren werd bekogeld, toen hij, met een cameraman aan zijn zijde, met hen in gesprek wilde gaan. Het maakte duidelijk dat er in deze buitenwijk veel jongeren wonen die weinig perspectief hebben op een vaste baan en comfortabel leven. Derrick is echter positief gestemd: “Natuurlijk er zullen altijd relschoppers blijven bestaan, maar ik geloof dat als je met goede energie de jongeren benadert en hen laat zien hoe ze met 21e eeuwse skills hun talenten kunnen aanspreken, dan komt het goed.”

Opgegroeid in Buitenhof

Eind jaren zeventig kwam Derrick met zijn Surinaamse moeder, Mildred Renfurm, naar Nederland. Zij was vastbesloten om haar kinderen een betere toekomst te geven dan in Suriname mogelijk was. Het gezin streek neer in Den Haag, maar verhuisde begin jaren tachtig naar Delft en kwam te wonen in de Chopinlaan. Opgroeiend in de Buitenhof ervoer Derrick de armoede in deze buitenwijk en zag soms vriendjes de verkeerde keuzes maken en in de criminaliteit belanden. De middelbare schooltijd was een lastige fase voor Derrick, meende hij metselaar te willen worden, maar een stage in de bouw – midden in de winter – deed hem daar vanaf zien. Hij besloot een opleiding voor sportleraar te volgen en dat vak beoefent hij nu nog nog, combinerend met zijn werk voor Stichting Canidream, het geesteskind van Glenn Weisz, die nu actief is als directeur is van de stichting. Dat Derrick goed in zijn werk is gelukkig niet onopgemerkt gebleven. Precies een jaar geleden werd hij gekozen tot ‘Kleurrijke Delvenaar 2020’. Het was burgemeester Marja van Bijsterveldt die Derrick de trofee overhandigde en hem prees hoe hij zich vol overgave inzet voor kwetsbare jongeren in de Buitenhof. De jury benadrukte dat het een prijs is voor ‘iemand die net dat stapje harder loopt voor de stad. Iemand zich niet uit het veld laat staan door dogma’s, regeltjes en procedures. En die altijd kansen en mogelijkheden ziet, waar anderen vooral leeuwen en beren zien.’

“Ik geloof dat als je met goede energie de jongeren benadert en hen laat zien hoe ze met 21e eeuwse skills hun talenten kunnen aanspreken, dan komt het goed”

Het was een jaar van improviseren

De prijsuitreiking vond plaats in Molen de Roos, in februari 2020. Een maand later brak de grote corona-crisis uit. Derrick: “De Corona maatregelen dwingen je te improviseren om ondanks de beperkingen een goede programmering aan te kunnen bieden. Op die manier hebben we gelukkig nog het project Music Capital 2020 heel mooi kunnen afronden. Dat gebeurde in het jongerencentrum, de voormalige Delfia-kantine. Het was een mooie avond. Jongeren hadden het podium gebouwd, traden zelf op als artiest, presenteerden het zelf. Er waren rap, dans, fitness en graffiti-workshops. Het was een voorbeeldige samenwerking tussen jongeren en vrijwilligers uit de buurt. Voor mij was dit het hoogtepunt van 2020.”

Het valt niet mee

Daarna werden nieuwe trajecten uitgezet en diverse workshops aangeboden: “In oktober begonnen we samen met onze partner Sportief Besteed aan het The Real Social – Next level traject, waarin jongeren leren over ondernemerschap. Er is een enthousiaste groep van 20 jongeren, variërend in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar. We leren ze zichzelf te presenteren, netwerken, wat je allemaal kunt doen met sociale media om je als ondernemer aan de wereld te laten zien. En natuurlijk zouden ze ook stage moeten lopen. Prachtig programma, maar de tweede lockdown is ook nu weer van invloed. Het jongerencentrum is gesloten. Natuurlijk proberen we het nu via online-bijeenkomsten af te maken, maar dat valt niet mee. Niet iedereen heeft goed internet en jongeren zijn niet dol op dit soort online-bijeenkomsten. Online contact met jongeren is altijd uitdagend, maar we houden de moed erin! Onze nieuwe opgerichte Canidream jongerenraad helpt ons hier goed bij. Ik kijk er naar uit als Corona hopelijk binnenkort onder controle is en de maatregelen achter ons liggen. Derrick sluit af met een brede glimlach: ‘Als jongerencoach sta ik graag midden tussen de jongeren om ‘echt’ contact met ze hebben.”

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “7 x deze Delftenaren zetten hun broers en zussen in het zonnetje”

7 x deze Delftenaren zetten hun broers en zussen in het zonnetje

Ga naar “De favorieten van Delftenaar Helma: ‘Ik zou weleens toerist willen zijn’”

De favorieten van Delftenaar Helma: ‘Ik zou weleens toerist willen zijn’

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

In onze gids

Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper