Advertentie wordt geladen…

Ingrid begeleidt vrouwen tijdens hun bevalling: ‘Ik heb een enorm aantal kinderen geboren zien worden’

Ze groeide op in Venlo en solliciteerde in 1986 bij het Hippolytus-ziekenhuis in Delft om er een in service-opleiding te mogen volgen voor A-verpleegkundige. Hierbij loop je op allerlei afdelingen stage terwijl je leert. Ze was nog nooit in Delft geweest, maar werd bij haar eerst bezoek meteen verliefd op de stad. Na haar diplomering, ging ze de opleiding tot obstetrie-verpleegkundige volgen (‘Je mag nu echt geen kraamverpleegster meer zeggen!’) waar ze 2 jaar later haar diploma voor haalde. Anno 2021 werkt ze nog steeds op deze afdeling en heeft dus een kleine dertig jaar vrouwen begeleid bij hun bevalling.

Advertentie wordt geladen…

Wennen aan Delft

Als rasechte Limburgse moest ze wennen aan Delft: “Ik kwam te wonen in de hoge zusterflat. Die eerst nacht schrok ik wakker, dacht dat er brand was uitgebroken, maar het was het felle licht van de Westlandse kassen. Het duurde een hele tijd voordat ik gewend was. Ik vond de westerse mensen wat gereserveerder en afstandelijker.” Jaren later is Ingrid getrouwd met een andere Venlonaar die ze tijdens het carnaval in Limburg ontmoette en in Rotterdam werkte.

Hippolytus en Bethel

Toen Ingrid begon waren er nog twee ziekenhuizen, Hippolytus en Bethel, gescheiden door een weidse parkeervlakte: “Dat was heel onhandig. Sommige artsen gebruikten een stepje om van het ene naar het andere gebouw te komen. Er was een afdeling Spoedeisende Hulp in het Bethel en patiënten die opgenomen werden, moesten in een tochtig beddenbusje naar het Hippolyt gebracht worden. Met de nieuwbouw is er heel veel verbeterd, maar het knusse van de oudbouw is helaas toch een stuk verdwenen. Het werk op de kraamafdeling was leuk. Je lag toen nog met vier vrouwen en baby’s op één kamer, partners moesten na de bevalling thuis gaan slapen. ’s Nachts gingen de pasgeborenen vaak naar de babykamer om moeders rust te gunnen en werden ze in de nachtdienst (6 uur) door ons gewassen. Ook als zieke zwangere lag je vaak weken opgenomen met tweemaal daags een paar uurtjes visite. Soms, als er eenpersoonskamertje vrij was, lieten we de patiënte met partner samen een nachtje slapen. Nu, in de nieuwbouw, hebben alle dames een 1-persoonskamer en blijft het prille gezin bij elkaar, dag en nacht.”

Nieuwbouw Reinier de Graaf

“Toen ik begon in 1992 waren er 5 verloskamers, later na werden dat er 7. Nu, in de nieuwbouw zijn dat er 9. In maart starten ze met een uitbreiding naar 12 verloskamers. De regio is enorm gegroeid en het Reinier de Graaf-ziekenhuis heeft een goede reputatie op het gebied van verloskunde en het begeleidingsproces dat wij bieden. Er komen heel veel vrouwen uit de regio Den Haag, Rotterdam en het Westland (vaak kinderen van 8 tot 9 pond) die hier willen bevallen.”

Onvoorspelbaar

Ingrid vindt de onvoorspelbaarheid van haar vak erg leuk: “Er zijn 1001 variaties. Je kunt nooit voorspellen hoe een bevalling zal verlopen en hoe lang het zal duren. Dit is in deze tijd van plannen weleens lastig voor barende vrouwen en hun partner.”

Ingrid vertelt verder: “Dat betekent voor ons dat je scherp moet zijn, zo nodig acuut moet handelen en veel schakelen. Wanneer iemand binnenkomt, moet je proberen meteen een goede klik krijgen. Wat voor soort mensen heb ik hier? Welke toon kan ik het beste aanslaan? Je bent toch aanwezig bij een heel intiem en speciaal moment in iemands leven. Dit blijft bijzonder, zelfs na 30 jaar! Je krijgt ook te maken met allerlei culturen en talen. Soms hebben we alleen gebaren die we kunnen gebruiken als mensen de taal niet verstaan. Buitenstaanders hebben vaak een verkeerd beeld van ons werk. Het is de laatste 20 jaar enorm toegenomen in complexiteit door de pijnstillingswens en uitgebreidere controles, zoals bijvoorbeeld de 20 weken echo. Mensen hebben geen idee hoe wij soms moeten schakelen tussen vrolijke momenten en de momenten dat we troost moeten bieden als het niet gaat zoals het hoort. Als het een enkele keer mis gaat, blijft je dat natuurlijk bij, maar je kunt het niet allemaal meenemen naar huis.”

Groot team

Met de jaren heeft Ingrid haar afdeling enorm zien groeien: “We hebben nu alleen al een team van zo’n 100 verpleegkundigen. Hiernaast ook nog een groot team van verloskundigen, arts-assistenten en gynaecologen.  In de nieuwbouw zijn nu 12 kraamkamers, 6 obstetriekamers en er is een afdeling Daycare. Dat is een soort eerste hulp voor zwangere vrouwen met complicaties. Dit om lange opnames te voorkomen.”

Corona restricties

Over de restricties in deze coronatijd vertelt Ingrid: “Nu mag er slechts één persoon meekomen, meestal de partner. Het is zuur dat opa’s en oma’s niet direct hun kleinkind mogen komen bewonderen. Soms kijkt de familie via skype mee met de bevalling vanaf de telefoon op het nachtkastje. In sommige culturen is het ook gebruikelijk dat de vrouwelijke familieleden je bijstaan en de partner buiten wacht. Deze hebben nu een zware dobber om toch bij de bevalling te moeten zijn. Het positieve hieraan is wel dat er meer rust is voor het jonge gezin. Er stormt nu niet meteen bezoek binnen zo gauw het kind geboren is.” Ingrid lacht: “Ja, ieder nadeel heeft zijn voordeel!”

Een groei naar 3.300 kinderen per jaar

Op Ingrid’s afdeling is een bord waarop iedereen kan zien hoeveel jongens en meisje er per dag worden geboren: “Vorig jaar zijn er hier 2.927 kinderen geboren. Dat is gemiddeld 7 tot 8 kinderen per dag. In de toekomt zullen dat er zo’n 3.300 per jaar zijn, luidt de inschatting. Dus 10 % meer dan nu. Vandaar dat we weer gaan uitbreiden.” Op de vraag hoeveel kinderen Ingrid in haar dertig werkzame jaren geboren heeft zien worden, fronsen haar wenkbrauwen: “Eh… Geen idee. Ik denk 1.000. Zoiets zal het zijn.” Wanneer we een globale rekensom maken van alle dagen, dat Ingrid heeft gewerkt en het gemiddeld aantal kinderen dat dan geboren wordt, komen we op en aantal van 6.000 kinderen. “Zoveel? Ja, dat is wel een enorm aantal kinderen dat ik heb zien geboren worden.”

Lees meer:

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “Noa (16) gaat freerunnen in Griekenland: ‘Ik train meestal twee keer per dag’”

Noa (16) gaat freerunnen in Griekenland: ‘Ik train meestal twee keer per dag’

Ga naar “Leuk volgens Wanda en Noud: ‘We kunnen hier nooit kiezen’”

Leuk volgens Wanda en Noud: ‘We kunnen hier nooit kiezen’

Ga naar “Eelco vist plastic en ander afval uit de Delftse grachten: ‘Alle kleine beetjes helpen’”

Eelco vist plastic en ander afval uit de Delftse grachten: ‘Alle kleine beetjes helpen’

In onze gids

Ga naar “John Rabbit”

John Rabbit

 • Markt 33
 • Cocktailbars
 • 11:00 - 01:00

Nu geopend

Ga naar “Bauhaus Den Hoorn”

Bauhaus Den Hoorn

 • Sionsdreef 2
 • Bouwmarkten
 • 07:00 - 20:00

Nu geopend

Ga naar “Garlic & Sambal”

Garlic & Sambal

 • Binnenwatersloot 27
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 02:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% korting op een Ray-Ban zonnebril!”

10% korting op een Ray-Ban zonnebril!

 • DIJCK2
 • Geldig t/m 8 juli 2021

Topper

Ga naar “Vaderdag special bij Het Vermeerhuisje”

Vaderdag special bij Het Vermeerhuisje

 • Het Vermeerhuisje
 • Geldig t/m 25 juni 2021
Ga naar “50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek”

50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek

 • Van der Leeuw Optiek
 • Geldig t/m 30 juni 2021

Topper

Ga naar “Flügel van € 26,99 voor € 19,99”

Flügel van € 26,99 voor € 19,99

 • Makro
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “Gratis Pastel de nata bij BELIEVE Food & Wines by Les Copains”

Gratis Pastel de nata bij BELIEVE Food & Wines by Les Copains

 • Believe food and wines by Les Copains
 • Geldig t/m 31 juli 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft”

Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft

 • Royal Delft
 • Vrijwillig

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerk(st)er zaterdag”

Verkoopmedewerk(st)er zaterdag

 • Slagerij Leo van Vliet Delft
 • Parttime
slagerij leo van vliet

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker zonnebrillen”

Verkoopmedewerker zonnebrillen

 • Van der Leeuw Optiek
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij De Kurk”

Zelfstandig werkend kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime
Ga naar “Chef kok bij De Kurk”

Chef kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

 • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft”

Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft

 • 5 augustus 2021
Ga naar “Expositie bij Kadmium: Verstilling”

Expositie bij Kadmium: Verstilling

 • 11 maart 2021
Ga naar “Shoplokaalweek Delft”

Shoplokaalweek Delft

 • 5 juli 2021
Winkels open goede vrijdag pasen