Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: wat is het verschil tussen een Delftenaar en Delvenaar?

Door Iris Olsthoorn 7 december 2019

Oke, toegegeven, voor de échte Delvenaren is dit natuurlijk geen geheim meer. Toch leggen we je het verschil tussen de Delftenaar en Delvenaar graag nog even uit. Want wanneer ben je nou wat en hoe is dit onderscheid eigenlijk ontstaan? 

Delftenaar vs. Delvenaar

Heel kort gezegd: als je een Delvenaar bent, ben je er geboren en getogen. Als je een Delftenaar bent, ben je er pas op latere leeftijd komen wonen.

Waar komt deze tweedeling vandaan?

Wanneer de tweedeling in gebruik is genomen is niet helemaal duidelijk, maar de oorsprong van de plaatsnaam van deze stad werpt wel wat licht op de zaak: Delft werd oorspronkelijk ‘Delf’ genoemd, omdat de stad is ontstaan aan een gegraven waterloop, oftwel ‘delf’. Inwoners werden vroeger Delvenaren genoemd, omdat zij woonden aan de delf. Pas later is de t eraan geplakt. Bij het verschil tussen Delvenaar en Delftenaar is het ook: een Delvenaar komt oorspronkelijk hier vandaan, een Delftenaar is er later bijgekomen.

Hagenees en Hagenaar

Toch is het verschil tussen Delftenaar en Delvenaar niet zo scherp als bij onze Haagse buren. De tweedeling Hagenees en Hagenaar wordt veel vaker gebruikt dan hier in Delft. Delftenaar is tegenwoordig in de volksmond de meest gebruikte term, voor zowel Delftenaren als Delvenaren.

Bekende Delvenaren en Delftenaren

Willem van Oranje is onze bekendste Delftenaar. Hij werd geboren op slot Dillenburg in Duitsland en kwam op latere leeftijd naar Delft. Een bekende Delftenaar die hier nu woont is de schrijver Kader Abdolah. Hij werd geboren in Arak, Iran en woont sinds 1988 in Nederland en sinds 2003 in Delft.

Bekende Delvenaren uit de geschiedenis zijn bijvoorbeeld Fredrik Hendrik van Oranje, Hugo de Groot en Johannes Vermeer. Bekende Delvenaren van nu zijn wiskundige Ionica Smeets, tennisspeelster Michaëlla Krajicek en Jan-Bart Meijers, de muzikant die het bekende Common Linnets nummer ‘Calm after the Storm’ schreef. Zij zijn hier geboren en opgegroeid, maar meeste van hen wonen op dit moment niet meer in Delft.

Bronnen: Wikidelft en gemeente Delft.  

Lees ook

Wist je dit? Deze 7 BN’ers woonden ooit in Delft

Wonen in Delft is fantastisch, dat weten wij natuurlijk allemaal maar al te goed. Maar wist je dat e...
roel van velzen

Wist je dit? Deze 11 muzikale BN-ers komen uit Delft

Dat wij Delftenaren stuk voor stuk talentjes zijn, weten we allemaal wel. Maar tussen deze Delftse g...

adv.