Joe! 5 x de leukste vacatures van deze week
Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten vijf leuke…
Gunou Mahmoud (21) heeft sinds drie jaar een hulphond. Solo heeft zijn eerste twee jaar in Zweden en Duitsland gewoond om hier opgeleid te worden als hulphond. Hij is enthousiast en soms wat snel afgeleid in zijn vrije tijd, maar dit maakt niks uit voor Gunou. Solo helpt haar als ze hem nodig heeft.
Gunou heeft PTSS en heeft haar hond hard nodig. Het gaat nu wel een stuk beter met haar. Zo is ze vrijwilliger bij het Rode Kruis en ze heeft haar rijbewijs pas gehaald.
Veel hulphonden die niet dienen als blindengeleidehond worden niet vergoed door de verzekering en gemeente. Het krijgen van Solo is dan ook niet zonder slag of stoot gegaan. “Ik heb erg veel brieven gestuurd naar de gemeente over waarom ik de hulphond zo hard nodig had. Uiteindelijk heb ik ze kunnen overhalen”, vertelt ze. De hond kost 20.000 euro en dat geld had Gunou simpelweg niet. Gelukkig is het haar uiteindelijk toch gelukt Solo vergoedt te krijgen.
Solo is geboren in Zweden en daar tot blindegeleidehond getraind, maar al gauw kwamen ze erachter dat hij niet geschikt was. Daarna is hij naar Duitsland gegaan naar stichting vom Falorie en is hij getraind tot PTSS hulphond. “Solo is enorm lief, maar hij is te enthousiast in zijn vrije tijd.” Nu is hij bij Gunou helemaal op zijn plek. Het is voor haar niet zo’n probleem dat Solo enthousiast is in zijn vrije tijd.
Gunou heeft complexe PTSS. Ze heeft in haar jeugd veel trauma’s opgelopen en viel hierdoor geregeld flauw. Ze kon dan soms wel 48 uur buiten bewustzijn blijven. “Al het ambulancepersoneel in de regio kende mij onderhand.” Solo helpt met het signaleren als Gunou gaat flauwvallen. “Sinds ik Solo heb val ik eigenlijk nooit meer flauw.”
Lees verder na de foto’s >
Als je stress hebt scheid je een bepaalde geur uit. Dit ruik je zelf niet, maar honden wel. Zo gaat Solo ook te werkt bij Gunou. Zodra ze tekenen van stress vertoont of een verhoogde hartslag krijgt merkt de hond dit meteen. “Als ik mijn handen alleen al voor mijn gezicht doe, springt Solo gelijk tegen mij op”, vertelt ze. Naast dat Solo haar dus waarschuwt als ze misschien kan gaan flauwvallen, helpt hij haar ook als ze zich ongerust of paniekerig voelt. Solo ligt altijd dicht bij haar en troost Gunou als ze verdrietig is.
Gunou komt graag op de Beestenmarkt. Solo is hier, in tegenstelling tot veel andere plekken in Delft, wel welkom. In de wet staat dat weigering van een hulphond verboden is. Toch gebeurd het nog in veel supermarkten en kledingwinkels. De zaakjes op de Beestenmarkt maken er gelukkig geen probleem van en Gunou kan hier dan ook gerust komen met haar hond.
Als Solo zijn werktuig af heeft of als hij het commando ‘vrij’ krijgt, mag hij net zoals elke andere hond lekker spelen en snuffelen. Gunou komt voor zijn speeluurtje graag in het Abtswoude park. “Het park is dicht bij huis en er zijn vele wandelroutes”, vertelt ze.
In onze gids
Populaire rubrieken