9 x feitjes over Delft waardoor je je gegarandeerd oud voelt

Door Iris Olsthoorn 12 september 2017

Is dat al zó lang geleden?! Dat gevoel heb jij vast ook wel eens, bijvoorbeeld als je hoort dat het al 20 jaar geleden is dat de Titanic in première ging, of dat 35 jaar geleden Africa van Toto uitkwam. Ook in Delft hebben we die gebeurtenissen waardoor we ons even oud(er) voelen. Voel je even mee? 

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Ruim 10 jaar geleden keken we de laatste films in Delfia en Apollo

delfia bioscoop
De Delfia Bioscoop in 1985

Het herkenbare belletje in bioscoop Delfia op de Buitenwatersloot als je pauze voorbij was. Het knopje waarmee er binnen no-time een bediende aan je stoel stond in bioscoop Apollo op de Voldersgracht. Voor de echte bioscoopbeleving had je vroeger echt geen 3D-bril en superultra HDschermen nodig. Het is al dik tien jaar geleden dat we voor de meeste blockbusters bij deze authentieke bioscopen terecht konden: in 2006 werd Delfia gesloten en in 2007 volgde ook Apollo.

Ongeveer 37 jaar geleden gingen we nog ‘voor iets goeds naar Bervoets’

wijnhaven
Wijnhaven, jaartal onbekend

Wat oudere Delftenaren zullen zich de winkel nog goed herinneren: op de hoek van de Boterbrug en de Wijnhaven zat jarenlang het warenhuis Bervoets. De winkel was vooral bekend om het markante gebouw met grote glas-in-lood ramen. Menig Delftenaar kocht er maatkleding, kinderkleding en schoenen. Rond de jaren ’80 ging het bedrijf failliet.

8 jaar geleden aaiden we voor het laatst spinnen bij Serpo

reptielenzoo serpoVogelspinnen aaien en gifslangen vasthouden: als kind was dit het allerbeste kinderfeestje wat je je kon wensen. Meer dan 25 jaar woonden er de grootste collectie krokodillen, slangen, spinnen en reptielen van Nederland. Vanwege de aanleg van de spoortunnel moest de Serpo in 2009 zijn deuren sluiten.

14 jaar geleden konden we nog op de Markt parkeren


Je kan het je nu misschien bijna niet meer voorstellen, maar tot 2003 was er een parkeerplaats op de Markt. Het beeld van Hugo stond ook nog in het midden.

Dik 9 jaar geleden brandde faculteit Bouwkunde af

brand bouwkunde
ANP

Op 13 mei 2008 stond Delft op zijn kop toen de faculteit Bouwkunde in lichter laaien stond. Het lijkt misschien de dag van gisteren, maar nog even het is een decennium geleden! De rook was tot in de verre verte te zien. Er waren toen de brand uitbrak honderden mensen in het gebouw aanwezig, maar gelukkig raakte er niemand gewond.

4 jaar geleden dansten we voor het laatst in Speakers

Speakers Delft

Grote namen stonden er op het podium bij Speakers: Doe Maar, VanVelzen, Alain Clark, De Jeugd van Tegenwoordig,  Krezip, Mala Vita, C-Mon & Kypski, The Opposites en ga zo maar door. Maar ook als er geen sterren in het pand van dit poppodium aanwezig waren, was het er beregezellig. Op donderdag was het steevast studentenavond. In het weekend kon je in het café terecht voor een drankje, of in de zaal voor een dansje of twee. In 2013 viel de subsidie van de gemeente weg en moest Speakers zijn deuren sluiten.

13 jaar geleden hadden we voor het laatst een koninklijke begrafenis in Delft

Uitvaart Juliana
Uitvaart Juliana, Archief ANP

Waarschijnlijk kan je je dit nog heel goed herinneren, maar de laatste koninklijke begrafenis is Delft is toch echt al 13 jaar geleden. In 2004 werden zowel prinses Juliana als prins Bernard bijgezet in de Nieuwe Kerk.  Toen Juliana overleed op 20 maart 2004, werd bekend dat zij op 30 maart werd begraven. Voorafgaand aan de begrafenis moest de Markt opnieuw bestraat worden. Een aantal dagen van tevoren werd de Markt vanwege de voorbereidingen afgesloten. Er gebeurde in 2004 trouwens gelukkig ook nog iets feestelijks in Delft: Prins Friso en Mabel stapten hier in het huwelijksbootje. 

We stappen al 2,5 jaar in de trein via de spoortunnel

Spoortunnel Delft
ANP

Voor de een lijkt het misschien een halve eeuwigheid geleden, de ander stond voor zijn gevoel gisteren nog op het oude perron van het treinstation. Op 22 februari 2015 reed de allerlaatste trein over het viaduct en op 28 februari reed de allereerste trein door de nieuwe Willem van Oranjetunnel. Het is dus ook bijna drie jaar geleden dat je over die grote blauwe brug moest, hoewel die verschrikking misschien nog wel glashelder in je geheugen gegrift staat.

10 jaar geleden werden de eerste winkels aan het Vesteplein en Bastiaansplein geopend

bastiaansplein
Foto: Wikipedia

Het Zuidpoort-gebied was jaren lang een beetje een moeilijk stukje Delft. Rond de jaren ’50 werd het plan opgevat om hier een weg aan te leggen die een belangrijke noord-zuid route moest gaan vormen. Maar tegen dat plan kwam veel weerstand. Veel later werden de plannen opgevat om van ‘In de Veste’ een mooi woon/winkelgebied te maken. In mei 2009 verhuisde de DOK van zijn pand aan de Kruisstraat naar het huidige pand aan het Vesteplein.

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶
Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie