Frank is de man achter de Delftse Maakweken: ‘Met kunst kan je samen zóveel bereiken’

Frank Koenen
Frank heeft vanuit zijn huis een prachtig uitzicht op zijn 'stekkie', het Poptapark.

De Delftse Maakweken staan weer voor de deur: in de meivakantie kunnen kids deelnemen aan creatieve workshops en maken jongeren en volwassenen straattheater in het Poptapark. Een van de drijvende krachten achter deze creatieve week is Frank Koenen: “Ik vind het állerleukste om te zien wat voor impact onze projecten kunnen hebben op de lange termijn.”

Tijdens de Maakweken worden er een week lang workshops georganiseerd – van circustechniek tot dans, van knustelmiddag tot percussieles. Frank is sinds de eerste editie in 2014 aan dit project verbonden. Hij is ook verantwoordelijk voor de Mooi Weer Spelen en speelde samen met Linda Ammerlaan een grote rol in de Delftse creatieve broedplaats dNA (van o.a. Skatejam, LocalHeroes en Buitenspel).

Sinds hij op zijn zeventiende naar Delft kwam om te studeren, is Frank verknocht aan Delft: “Ik woonde toen in Waddinxveen en in Delft leek er zoveel te beleven. Ik dacht ‘dit is een stad waar ik oud kan worden’.” Frank houdt zich inmiddels bijna fulltime bezig met het organiseren van de Maakweken, Mooi Weer Spelen en andere Delftse- en wijkactiviteiten. Hij is er eigenlijk per toeval ingerold, maar de passie zat er altijd al in: “Op de basisschool organiseerde ik al een playbackshow. Het zit gewoon in mijn bloed.”

‘Ik ben trots op duizend dingen’

Gelukkig door kunst

Maar wat maakt het organiseren van dit soort projecten nou zo leuk? “Ik kies voor kunst, omdat je er zoveel mensen bij kan betrekken. Voor de schermen en achter de schermen, iedereen kan zijn talent inzetten. En anders bij sport is het doel niet om te winnen, maar om met elkaar gelukkig te worden,” vertelt Frank. Het gelukkig zijn lijkt voor hem wel te gelden: “Ik ben trots op duizend dingen. Echt, ik ben steeds opnieuw tevreden. Maar als ik iets moet kiezen waar ik het meest trots op ben, is het dat zich bij dNA in 12 jaar zoveel talent heeft kunnen ontwikkelen. En dat je dat nog steeds overal ziet terug komen in Delft. Er zijn daar zaadjes gepland die nu uitgroeien.”

Onontdekt talent

Tijdens de Maakweken treden veel mensen op die nog niet ontdekt zijn, maar boordevol talent zitten. Het zou dus zo maar eens kunnen dat je een artiest op een groot festival ziet spelen, die een paar jaar eerder nog met zijn of haar try-out op de Maakweken verscheen. Maakweken is een proeftuin voor Mooi Weer Spelen, die elk jaar in juni op de Markt plaatsvinden.

‘Door elkaar te helpen kan je samen omhoog klimmen’

“Ik vind het állerleukste om samen te werken en om te zien wat voor impact onze projecten kunnen hebben op de lange termijn. Het is geweldig als je jaren later hoort van iemand dat bijvoorbeeld een optreden hem of haar heel erg heeft geïnspireerd.” Een mooi voorbeeld hiervan is danseres Amira al Rawi, die zich mede door de Maakweken heeft kunnen ontwikkelen tot semi-professioneel. Onlangs stond zij met een eigen dansvoorstelling in Theater de Veste. “Ze heeft een heleboel mensen bij elkaar gebracht die allemaal hun eigen kennis en kunde inzetten, om een volledige voorstelling te maken. Ik heb haar bijvoorbeeld geholpen met het lichtplan voor haar voorstelling. Daar ben ik trots op, dat je door elkaar te helpen samen omhoog kan klimmen. Haar voorstelling staat nu ook in deze Maakweken.”

Delfts klimaat

Ondanks de tegenslagen die Frank tijdens de economische crisis tegen kwam, ziet hij de toekomst voor zijn evenementen zonnig in: “Ik vind dat je gewoon het beste moet halen uit wat er wél is. Gewoon stug doorgaan. ” Bovendien denkt hij dat Delft bij uitstek een stad is waar burgerinitiatieven kunnen slagen: “Er heerst een dorpsmentaliteit terwijl we wel een stad zijn en er is een hele grote gun-factor. Dat geeft denk ik een mooi klimaat om bruisende activiteiten te organiseren.”

In de wijk

Frank woont zelf midden in de Poptahof en kijkt uit op het Poptapark: “Het is heel leuk om hier te wonen. Poptahof is de wereld in het klein. Ik vind het belangrijk om in de wijk bezig te zijn, omdat je zo veel mensen kan betrekken bij hun directe leefomgeving. Dat motiveert enorm. Iedereen wil in een leuke en bruisende wijk wonen, toch?”

Het blijft zeker niet bij ‘alleen’ de Maakweken en Mooi Weer Spelen, als het aan Frank ligt. Zijn plannen voor de toekomst zijn om een nieuwe creatieve broedplaats te creëren, het liefst naast het Poptapark: “Een plek net als dNA. Er zit zoveel talent hier, dat moet je samen kunnen ontwikkelen.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Stadsclown Myrrhe, die met een speelkeet de buurt bij elkaar houdt. 

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Even voorstellen! Dit is onze nieuwe stagiaire Lesley”

Even voorstellen! Dit is onze nieuwe stagiaire Lesley

Ga naar “Delftenaar Robert is verhuisd naar Canada: ‘Een relatie op afstand is niet makkelijk’”

Delftenaar Robert is verhuisd naar Canada: ‘Een relatie op afstand is niet makkelijk’

Ga naar “Jan schreef een boek over het Agnetapark: ‘De geschiedenis moet elke Delftenaar kennen’”

Jan schreef een boek over het Agnetapark: ‘De geschiedenis moet elke Delftenaar kennen’

Jan van der Mast in het Agnetapark

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Twee rechterhanden gezocht!”

Twee rechterhanden gezocht!

 • Kunstwacht
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Feestelijke winter van Vivaldi en anderen”

Feestelijke winter van Vivaldi en anderen

 • ConcertoValiante
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!”

Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!

 • 38CC
 • T/m 19 feb

Topper

Ga naar “Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night”

Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night

 • De Waag
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Theater matinee – ensemble Camerata Delft”

Theater matinee – ensemble Camerata Delft

 • T/m 11 feb
Ga naar “Kindervoorstelling Sneeuwwitje”

Kindervoorstelling Sneeuwwitje

 • Van 11 feb t/m 12 mrt