Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Duofiets voor iedereen te huur: ‘Neem oma mee’

Door Jantine van den Hoven 13 juli 2016

Het was niet meer zo makkelijk om met oma de binnenstad in te gaan, dus wilde Ellen Rietveld ergens een duofiets lenen. Dat bleek ook niet zo makkelijk. Ellen bedacht zich dat vast meer ouderen van een duofiets gebruik zouden willen maken, dus besloot ze om er eentje voor iedereen beschikbaar te maken.

Ellen Rietveld: “De oma van mijn man heeft altijd in de binnenstad gewoond en vindt het natuurlijk erg leuk om daar naar toe te gaan. Je kunt er niet met de auto komen en het stuk lopen of fietsen ging niet meer. Een rolstoel of een rollator zou een optie zijn, maar dan moet je wel een drempel over…Ik zag dat ze bij sommige verzorgingstehuizen duofietsen hebben, maar die zijn natuurlijk bestemd voor de bewoners.”

Zelf ook verbaasd

Duofiets de fiets van oma (2)Precies toen Ellen en haar man Martijn er over nadachten hoe ze voor iedereen een duofiets beschikbaar zouden kunnen stellen in Delft, kwam de oproep van Fonds1818 voor de Lenteprijs voorbij. Het project ‘De Fiets van Oma’ werd ingediend en won de geldprijs. “We waren zelf erg verbaasd want we vonden het zelf wel een goed idee, maar dat bleken anderen ook te vinden.”

Snel geregeld met de campingbaas

Met het geld van de Lenteprijs 2015 kon de fiets worden aangeschaft. Het zoeken van een plek van waaruit de fiets verhuurd kon worden was nog het lastigste maar een jaar later is het zo ver. “De gemeente heeft ons in contact gebracht met de campingbaas en toen was het eigenlijk snel geregeld. Mensen uit onze omgeving hebben geholpen met het bouwen van de schuur.” Uiteraard maakt de oma van Martijn zaterdag het eerste ritje.

Vrijheid op de fiets

De fiets is bedoeld voor oudere mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, maar hij kan ook gebruikt worden door gehandicapte mensen. “Voor mensen die door hun handicap wat beweeglijker zijn, zit er een gordel op en riempjes bij de trappers. Ook kan de stoel opzij gedraaid worden, zodat je er vanuit een rolstoel op kunt gaan zitten.” Ellen Rietveld vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de fiets. “Er wordt van ouderen verwacht dat ze zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Misschien kunnen ze niet alles meer, maar door samen met iemand de fiets te huren kunnen ze toch nog vrijheid ervaren.”

Eén paar sterkte benen

Duofiets de fiets van omaEén iemand stuurt op de duofiets, dat is ook degene die de sterkste benen zal moeten hebben. In Delft zijn er natuurlijk onnoemelijk veel bruggen, dus raadt Ellen toch wel aan dat één iemand op de fiets fit genoeg is om die steile bruggetjes aan te kunnen. De bijrijder kan meetrappen maar ook zijn of haar voeten stil houden.

Het is vanaf zaterdag mogelijk om de fiets voor 5 euro per dagdeel te huren. “Het gaat niet om het geld, we willen gewoon dat die fiets beschikbaar is. Wie de fiets huurt, krijgt bij het Stadskoffyhuis ook nog eens twee kopjes koffie dus dan heb je het er al weer uit.” De fiets is online te reserveren en de sleutel is op te halen bij de receptie van het vakantiepark.

Fietsritjes in het verschiet

Duofiets de fiets van oma (2)Ellen Rietveld is erg blij dat de fiets er nu is gekomen. “Als hij elk weekend een keer verhuurd wordt, zijn we al blij. En natuurlijk hopen we op veel meer fietsritjes!” Veel mensen hebben hun enthousiasme al getoond. Ook de campinggasten zijn allemaal erg nieuwsgierig maar het is in eerste plaats bedoeld voor iedereen uit Delft en omgeving.

Ellen wil zelfs al sparen voor nóg een duofiets, maar dan ééntje met trapondersteuning. Wie het project van Ellen, haar man Martijn en nicht Jolanda Meijer wil steunen kan kijken op de site van De Fiets van Oma.

adv.