Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit doet Delft voor vluchtelingen

Door Jantine van den Hoven 20 juni 2016

Het is Wereldvluchtelingendag. In Delft worden dit jaar 300 tot 330 vluchtelingen opgenomen. Deze mensen moeten allemaal wegwijs worden in Delft. Als Delftenaar kun je op verschillende plekken terecht om te helpen.

Als je bedenkt: ‘ik wel iets doen voor vluchtelingen’, dan kan het best overkomen als een wirwar aan informatie. En dat is het eigenlijk ook. Om er toch wat lijn in aan te brengen, werken de organisaties samen in ‘Welkom in Delft‘. De 300 tot 330 mensen die Delft dit jaar opvangt zijn trouwens statushouders, dat betekent dat de mensen een vergunning hebben om in Nederland te blijven.

Omdat iedereen op een andere manier nuttig kan zijn, een paar van de mogelijkheden op een rij.

Praktisch

Vrijwilligers helpen vluchtelingen de eerste 6 maanden met allerlei praktische zaken zoals het invullen van formulieren, de financiën en juridische kwesties. Participe doet dit in opdracht van de gemeente.

Delft leren kennen

DelfsteBuur is een initiatief van Delftenaren zelf. Als vrijwilliger word je gekoppeld aan een vluchteling. Samen ga je zo’n 1,5 uur per week koffie drinken, de stad verkennen of help je met dagelijkse bezigheden.

In maart is een groep vluchtelingen en vrijwilligers samen op bezoek geweest bij Museum Prinsenhof. bij Tientallen vluchtelingen worden door de organisatie geholpen. En meer buddy’s zijn altijd nodig.

Maaltijd

Tijdens Taste!Friday wordt bij de woongroep aan de Roland Holstlaan 751 een maaltijd gemaakt, gratis (of een kleine vrijwillige bijdrage)! Voor vluchtelingen een mooie mogelijkheid om aan te schuiven.

Een klus

Bij Present Delft is het mogelijk om je met een groep (collega’s, vrienden, mede-studenten?) op te geven om iets voor een ander te doen. Op de site en Facebookpagina zijn vooral heel veel opgeknapte tuinen en woonkamers van oudere mensen te zien – top natuurlijk -, maar ook Present kan natuurlijk wel eens een klus hebben die vluchtelingen helpt.

Opvoedhulp

Vrijwilligers van Humanitas Delft bieden opvoedondersteuning bij gezinnen met jonge kinderen. Omdat kinderen opvoeden niet altijd even makkelijk gaat. Meer informatie bij Humanitas Delft.

adv.