Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit Delftse studentenhuis blijft met z’n 15en thuis: ‘Tot nu toe zijn er nog geen irritaties’

Door Rosanne Becker 7 april 2020

 Al langer dan twee weken met elkaar opgesloten zitten, is voor veel gezinnen al moeilijk. Hoe doen studenten in een studentenhuis dat? Wij waren benieuwd en interviewde Delfts studentenhuis De 8e top.

Studentenhuis De 8e top

Door het coronavirus zit studentenhuis De 8e top met zijn vijftienen in thuisisolatie. Max, een inwoner van het studentenhuis, vertelt: “We wonen in de studentenflat aan de Professor Evertlaan op de bovenste verdieping, vandaar onze naam: De 8e top. We wonen hier met zes meiden, negen jongens én onze hamster Hans.” De hamster is niet het enige huisdier van de studenten. ‘”We hebben ook vissen, maar dat is het territorium van ons huisgenootje Snoek.”

Hamster Hans

Lees ook

Coronavirus in Delft: een tijdlijn van alle belangrijke gebeurtenissen

Studeren in thuisisolatie

Veel scholen hebben besloten om online les te gaan geven. Zelfs tentamens worden online afgenomen. “Onze studies gaan gewoon door. We volgen op dit moment online colleges. Over twee weken staat ons een tentamenweek te wachten. We hebben dus juist de tijd om te leren en onze opdrachten af te maken.” Vervelen doen de studenten niet. “We proberen naast de studie zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar te doen. In de avonden organiseren we vaak een spelletjesavond of een filmavond.”

Van irritatie is geen sprake

We horen je al denken: ‘Dat gaat toch enorme irritaties opleveren als je continue met zijn vijftienen op elkaars lip zit?’. Maar dat valt volgens de studenten hartstikke mee. “Doordat we niet meer met mensen buitenshuis afspreken, doen we veel leuke dingen met elkaar. We hadden onderling ook meer irritaties verwacht, maar die zijn er tot nu toe gelukkig niet. Het is natuurlijk ook zo dat we allemaal druk bezig zijn met de studie en hebben dus amper tijd om ons aan elkaar te ergeren. Dat scheelt!”

De aangepaste regels in het huis

De studenten hebben goede afspraken over de hygiëne in huis gemaakt. “We hebben zeker regels afgesproken. Zo hebben we drie wasbakken in de badkamer, één daarvan is nu de ‘corona wasbak’. Zodra je buiten ben geweest, moet je je handen wassen is deze speciale wasbak. Ook hebben we een schoonmaakrooster waar iedereen zich goed aan houdt. Op de deurklinken zijn we extra alert, hier gaat regelmatig een doekje overheen. Op die manier hopen we dat het coronavirus wegblijft”, aldus Max.

Kritiek op studenten

Ook in Delft worden mensen gek van het ‘hamsteren’. Maar boodschappen doen voor een studentenhuis met vijftien man lijkt daar al snel op. “We hebben zeker begrip voor mensen die denken dat we aan het hamsteren zijn, maar dat doen we natuurlijk niet”, laat Max weten. “Waar mensen normaal één pak toiletpapier kopen, kopen wij er al drie. Ons huis is te vergelijken met drie grote gezinnen. Met zijn vijftienen wonen is hartstikke gezellig, maar het vergt wel veel boodschappen doen. We komen trouwens alleen buiten om boodschappen te doen. Als we buiten lopen, proberen we ook écht anderhalve meter afstand te houden.”

Verlenging van de maatregelen

Twee weken in thuisisolatie is best gezellig met vijftien man, maar drie weken extra is misschien wat pittig. Zijn er al studenten vertrokken naar hun ouders? Max vertelt lachend: “Er komt juist een huisgenootje weer terug van zijn ouders. We hebben allemaal goed contact met onze ouders en bellen regelmatig. De behoefte om naar onze ouders te gaan is er niet, in ons huis zie je immers meer mensen dan als je bij je ouders in thuisisolatie zit.”

Lees ook

Mooi zeg: Voedselbank Delft helpt andere voedselbanken in de regio

De Delftse Voedselbank schiet andere uitdeelpunten voor voedsel te hulp. Vanuit Delft worden de kome...

Coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april: ‘Het is pittig, maar dit kunnen we’

Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten ...

11 x bizarre plaatjes van een heel stil Delft

De maatregelen tegen het coronavirus zorgen voor lege cafés en rustige winkelstraten. Onder andere d...

Er is een speciale coronahuisartsenpost geopend tegenover het ziekenhuis

Door het coronavirus is het razend druk bij de huisartsenposten in de regio. Daarom is besloten een ...

Fokke is al 39 jaar kok bij de Delftse Studenten Bond: ‘Ze hebben nog altijd het liefst patat met appelmoes’

Als je op een warme dag langs de Oude Delft fietst, zie je geregeld de vrolijk en relaxed ogende kok...

 

 

 

 

adv.