Deze bekende Delftenaren zijn in 2018 overleden

Door Iris Olsthoorn 29 december 2018

Het einde van 2018 staat voor de deur. Er gebeurde dit jaar veel leuke, prachtige en fijne dingen, maar helaas ook heel wat treurige momenten. Zo stonden we geregeld stil bij het overlijden van een bekende Delftenaar. Een kleine ode aan degene die ons ontvallen zijn: 

<< < Pagina 1 / 4 >
⟵ swipe swipe ⟶

Joost Verhoeff

Joost Verhoeff Delft

Sinds deze zomer moeten we het doen zonder een van de grootste (horeca)helden van Delft: Joost Verhoeff. Hij is op 1 augustus overleden en werd 58 jaar. Sinds begin 2016 streed hij tegen een kwaadaardige tumor in zijn hoofd.

Joost was vooral bekend als voorzitter van het BOB, uitbater van Knus en bedenker en oprichter van Kobus Kuch. Hij heeft veel gedaan om Delft nog gezelliger te maken: zo heeft hij er onder meer voor gezorgd dat de Beestenmarkt een horecaplein werd én was hij een van de bedenkers van Lichtjesavond. In mei 2016 ontving Joost voor al zijn goede werk een lintje. Hij werd daarmee Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Joost was erg trots op Delft. Hij vertelde eerder in een interview: “over Delft zeggen mensen die komen winkelen nu: ‘Hier vind je nog iets bijzonders’.”

Joost Verhoeff: ‘In Delft vind je nog iets bijzonders’

Mona Baartmans

Foto: Politie Delft

Eind september zat de familie van Mona Baartmans in teisterende spanning, toen de dame van 79 jaar niet thuisgekomen was. Weken van onzekerheid en veel zoektochten in zowel Delft als Oud-Beijerland volgde. Begin november werd dan eindelijk het lichaam van Mona gevonden vlakbij Oud-Beijerland. Haar zoon Ton bekende later de gruwelijke moord op zijn moeder.

Mona was een bekend gezicht in Delft, zij was vroeger eigenares van Café Locus Publicus, de Engel, de Klomp en Het Zwaantje (nu Café het Klooster). Het is dan ook niet vreemd dat deze Delftse dame een indrukwekkende uitvaart kreeg: de lijkwagen reed door de Delftse binnenstad langs verschillende cafés, voor Mona’s allerlaatste groet.

Ilona Nielsen Gerlach-Kruysse

Foto: Van wieg tot graf / AD Delft

Delftenaren op leeftijd kennen Ilona Nielsen Gerlach-Kruysse (ofwel Lony) vast nog wel: deze vooruitstrevende apotheekster runde vanaf de jaren 60 tot aan het pensioen een eigen apotheek in Voorhof.  Lony was modern en vooruitstrevend. De condooms die in de week voor de vakantie door haar zoon op het schoolplein van het Hugo Grotius voor een zacht prijsje werden verkocht kwamen van haar. ,,Het gaat toch gebeuren. Dan kunnen ze het maar beter veilig doen”, redeneerde Lony praktisch.

Lony overleed onverwacht, zonder ziekbed, op 93-jarige leeftijd, na een lang en gelukkig leven. Lees hier de volledige reportage die Nicolette van der Werff maakte voor ‘Van Wieg tot Graf’ van AD Delft.

Monica van Leeuwen

Foto: Van wieg tot graf / AD Delft

Wellicht niet heel bekend in Delft, maar des te meer in Malawi en andere Afrikaanse landen: verloskundige Monica van Leeuwen hielp bij meer dan 10.000 Afrikaanse bevallingen. Het begon allemaal in Delft, toen Monica als jonge vrouw Delftse ondervoedde babytjes hielp tijdens de oorlog. Daarna trok ze de wijde wereld in. Haar familie in Delft ontving lange brieven over haar avonturen. Ze beschreef de bevalling van een vierling, de primitieve omstandigheden waarin de vrouwen evengoed wisten te overleven en hoe ze om de nijlpaarden moest heen zwemmen als ze haar baantjes in het Meer van Malawi trok.

Na haar pensioen kwam deze bijzondere vrouw weer in Delft wonen, op de Westvest. Ze stierf na een korte periode van afnemende gezondheid op 93-jarige leeftijd in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Hier lees je het mooie portret dat Nicolette van der Werff maakte voor ‘Van Wieg tot Graf’ van AD Delft.

 

<< < Pagina 1 / 4 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Delftenaren

adv.