Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom is het topje van de Nieuwe Kerk zwart?

Door Jantine van den Hoven 22 oktober 2016

Een typisch geval van: je ziet het, je vraagt je wel af waarom het zo is, maar je hebt het nog nooit uitgezocht. Het Delftse mysterie over het topje van de Nieuwe Kerk kent een bijzondere geschiedenis.

Nog even over het verleden van de kerktoren. De bouw van de Nieuwe Kerk startte in 1396 en pas honderd (!) jaar later werd de toren afgerond. Toen zat er nog een reusachtige ‘appel’ in de toren. Je weet wel, zo’n bolletje in de vorm van een appel. De toren was geen lang leven beschoren, want door een blikseminslag en de daaropvolgende stadsbrand in 1536 werd de toren volledig verwoest.

Nieuwe Kerk Markt DelftOpnieuw beginnen dan maar weer. En zo geschiedde: er kwam een nieuwe toren zonder appel. Aan het einde van de 19e eeuw sloeg opnieuw de bliksem in en was het aan de architect Cuypers – je weet wel, die van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam – om een nieuwe toren te ontwerpen.

Dan komen we uit bij de toren zoals we hem kennen. En de reden dat hij zwart ziet is deze keer geen brand of andere ellende: er is Bentheimer zandsteen gebruikt. Een steen die in het begin nog mooi licht is, maar later steeds zwarter wordt door de zure regen. En geen hogedrukspuit die daar nog wat tegen doet.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom lijken de paaltjes op de Beestenmarkt op hakenkruizen? En waarom staat de Oude Jan zo scheef? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

adv.