Delftse mysteries: Wie is toch die Sebastiaan van de brug en het plein?

Door Iris Olsthoorn 8 juli 2017

We hebben in Delft een Sint Sebastiaansbrug, een Bastiaansplein en een Bastiaanspoort, maar naar welke (Se)Bastiaan zijn deze nou vernoemd? En is het toeval dat ze allemaal zo heten, of niet? We zochten het voor je uit:

Twee leuke weetjes

Het is allemaal begonnen met een toren die al lang niet meer bestaat, de – je raadt het al – Sint Sebastiaanstoren. De eerste vermelding van deze toren is al van 1447. Een aantal jaar later zijn ook het steegje bij de toren en een stuk van de stadsmuur vernoemd, namelijk de Bastiaanssteeg en Sebastiaansvest. Leuk weetje: ook deze bestaan beiden niet meer. Op de plek waar vroeger de -vest lag, ligt nu de Zuiderstraat. Nóg een leuk weetje: er was dus eerder een Sebastiaansbrug, die aan de -vest lag.

Overlever van pijlenregen

Maar wie was die Bastiaan nou? De man waarnaar we nu nog steeds straten, plein en bruggen in Delft vernoemen was een officier in het Romeinse leger. Hij leefde rond het jaar 300 en werd ter dood veroordeeld omdat hij christen werd. Dat was not done in het Romeinse leger. Maar: wonder boven wonder, overleefde Sebastiaan de pijlenregen die op hem werd afgevuurd. Toch werd hij daarna alsnog vermoord toen hij naar de keizer terug ging. Later werd hij heilig verklaard.

Maar waarom dan juist deze heilige zijn naam aan die bewuste toren gekoppeld werd? Volgens de verhalen werd de Sebastiaanstoren gebruikt door een schuttersgilde. Sint Sebastiaan was hun beschermheilige, omdat hij de pijlenregen had overleefd.

sebastiaansbrug
Sebastiaansbrug in de jaren ’60. Zie je dat het Zuidpoortgebied er nog heel anders uitziet?

De brug van nu

De tweede brug, diegene die we nu kennen, werd begin jaren ’60 pas gebouwd. Maar hoewel het erg logisch is dat de toren, de muur en de omliggende straatjes en steegjes naar Sebastiaan zijn vernoemd, had de brug ook héél anders kunnen heten. Eind 1961 is die naam namelijk gekozen via een namen-verzin-wedstrijd in de Delftsche Courant. P.C. Visser kwam toen met de naam Sebastiaanspoortbrug op de proppen. Dat vond de gemeente leuk, maar wel te lang, dus haalden ze het ‘poort’-stukje eruit. Ze voegden er gek genoeg wel ‘Sint’ aan toe.

Bronnen: Heiligen.net en de app Straatnamen van Delft

adv.