Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse Clown Miko: ‘Niet alle clowns over één kam scheren’

Door Jantine van den Hoven 13 oktober 2016

De Delftse Michel van der Stelt is al 40 jaar clown en baalt stevig van de horrorclowns in onze stad. Voor de optredens die rond Sinterklaas gepland staan, heeft hij zelfs al de vraag gekregen of hij niet als ‘Zwarte Piet clown’ kan komen.

Michel van der Stelt (72): “En dan geef je die horrroclowns hun zin. Een paar jaar geleden was er ook iets aan de hand met enge clowns. Dan vragen klanten: ‘kun je niet alleen een rode neus op doen?’. Dat wil ik liever niet, dan geef je toe. Net als een Zwarte Piet met wat veegjes, dat is ook heel wat anders.”clown-miko-4

Clown stuurt fruitmand

Michel wil graag een fruitmand sturen naar de 14-jarige jongen die gisteren zijn hand bezeerde toen hij zich verdedigde tegen een horrorclown in de Theresiastraat. “Want dit is erg negatief voor clowns dus ik wil dat gewoon doen voor die jongen.”

Weet jij het adres van de jongen? Stuur het even door, dan zorgen we dat het bij Michel van der Stelt terecht komt.

Wie is er het bangst?

Het vervelendste vindt Michel dat hele gedoe met die horrorclowns nog wel voor de kinderen. Hij vraagt zich wel af wie er nu het meest bang is, de kinderen of de ouders. “De jongste kinderen van onder de 7 hebben er geen weet van en zijn over het algemeen niet bang voor clowns. De oudere kinderen lezen het ook wel op internet.”

Samen clown worden

clown-mikoMichel – oftewel Clown Miko – heeft met al zijn clownservaring wel een manier waarop hij toch gewoon kan optreden. “Ik ga gewoon op het podium staan met mijn clownspak. Dan vraag ik aan de kinderen wie er bang is voor clowns. Dan doe ik het pak aan en schmink ik mezelf en ook het bange kindje. Daarna is er niemand meer bang.” In 40 jaar tijd is het niet vaak voorgekomen dat kinderen echt heel erg bang zijn. “Een kind is wel eens wat teruggetrokken, je moet dan gewoon op je hurken gaan zitten bij het kind en uitleggen dat je zometeen je schmink af doet en dat je dan ook weer naar huis gaat.”

Michel snapt niet waar die enge clowns nu vandaan komen en vindt dat ze het erg verpesten voor de gewone clowns. Clown Miko heeft wel wat tips voor andere clowns: “Als clown moet je altijd opletten: niet schreeuwend binnen komen, niet te veel schmink en vrolijke kleuren aan. Dat scheelt al een hele hoop.” En verder moeten niet alle clowns over één kam geschoren worden, vindt Michel. Want ze zijn gewoon vrolijk.

adv.