Wim is bestuurslid bij de oudste sociëteit van Delft: ‘Mensen denken soms dat wij een soort sekte zijn’

Wim van Leeuwen Foto: Michiel de Haan, indebuurt Delft

Aan de Phoenixstraat 9, verstopt achter het oude gemeentekantoor, staat het gebouw van de Sociëteit Standvastigheid. Deze club werd in 1781 opgericht en is daarmee de oudste sociëteit van Delft. Nu komen mensen er vooral voor de gezelligheid bij elkaar om te biljarten, kegelen en bridgen. Delftenaar Wim van Leeuwen (72) is secretaris in het bestuur van de sociëteit. “Daar komt meer bij kijken dan je denkt.”

Namenlijst

In de biljart- en borrelruimte van het sociëteitsgebouw hangen zeven grote handgeschreven lijsten met de namen van iedereen die lid is of was van de Sociëteit Standvastigheid. De vereniging werd 240 jaar geleden opgericht door rijkere Delftse burgers en officieren uit het leger. In de beginjaren was het een club voor orangisten: Delftenaren die de prins van Oranje steunden in een conflict met de patriotten. In de negentiende eeuw werd het een verenigingen voor mannen uit de Delftse elite. Tegenwoordig kan iedereen lid worden.    

Lees verder na de foto >

Twee van de zeven namenlijsten van de Sociëteit Standvastigheid

“Nieuwe leden kunnen zich aanmelden of worden voorgedragen door een ander lid”, vertelt Wim. “Zelf werd ik in 2011 gevraagd door een aantal leden die mij kenden van het Vermeercentrum. Dat centrum heb ik opgericht en ik ben er lang bij betrokken geweest. Vier jaar later ben ik gevraagd als secretaris. Bij zo’n functie komt altijd meer kijken dan je denkt. Ik woon vlakbij het sociëteitsgebouw, dus als er iets aan de hand is bellen ze mij op.”

145 leden

Als je de lijsten in de borrelruimte doorzoekt, zie je dat het oudste lid al veertig jaar bij de sociëteit zit. Op dit moment heeft de vereniging 145 leden: zo’n twee derde mannen en een derde vrouwen. De meesten van hen komen uit Delft en omgeving. Veel van de leden zijn gepensioneerd, maar sommigen werken nog.

“Ik ben opgeleid aan de hogere technische school en heb als bouwkundige gewerkt”, vertelt Wim. “In de jaren negentig was ik wethouder in Delft. Daarna ben ik vier jaar raadslid geweest, toen mijn partij in de oppositie kwam. In 2003 heb ik met enkele andere Delftenaren het initiatief genomen om een Vermeercentrum te realiseren. Daarnaast ben ik actief voor de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft. Ik zit niet graag stil, dus ik denk dat ik daarom ben gevraagd voor het bestuur van de sociëteit.”

Strakke inrichting

Het huidige sociëteitsgebouw werd in 1953 gebouwd in de achtertuin van het pand aan de Oude Delft 123 waar tegenwoordig de Delftse Studenten Bond zit. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit pand bijna 140 jaar het verenigingsgebouw van de sociëteit. In de oorlog was het pand door de Duitse bezetter totaal leeggeroofd. Ook was het te groot voor het aantal leden dat de sociëteit nog had. Daarom verkochten ze het pand en lieten een nieuw sociëteitsgebouw bouwen.

“Omdat het gebouw een beetje verstopt staat, denken mensen soms dat we een soort sekte zijn. Onder de leden en in het bestuur is er ook wel eens discussie of we het gebouw niet wat strakker moeten inrichten”, zegt Wim. “Er staan of hangen nog veel dingen die een lid ooit gemaakt of gegeven heeft. Maar, deze objecten zijn ook onze geschiedenis. Een ding blijft in ieder geval hangen en dat zijn de lijsten met namen.”    

Kegelclub de Woudsloopers

De belangrijkste activiteit waarvoor de leden tegenwoordig bij elkaar komen is een potje kegelen. Op de benedenverdieping van het gebouw zitten twee kegelbanen waar je tegen elkaar kunt spelen. Binnen de vereniging zijn acht kegelclubs met elk een eigen naam en een eigen competitie. Eens per jaar spelen de winnaars van deze competities tegen elkaar voor de titel van keizer en keizerin.

Lees verder na de foto >

Leden op de kegelbaan tijdens een wedstrijd voor de titel van keizer en keizerin

 “Ik zit zelf bij de Woudsloopers”, vertelt Wim. “Toen ik lid werd van de sociëteit had ik nog nooit gekegeld. In het begin gooide ik de ballen veel te hard en raakte ik nooit iets. Onze beste kegelaar zei: je moet de ballen rustig rollen anders vallen ze van de baan af. Tegenwoordig ben ik er best bedreven in.”

Burgemeester

Naast kegelclubs heeft de sociëteit een biljartclub en sinds vier jaar een bridgeclub. Daarnaast is er maandelijks een sociëteitsborrel en zijn er culturele avonden met lezingen. “Een paar jaar geleden heb ik zelf een lezing gegeven over een onderzoek waar ik voor de Stichting Kerkelijk Erfgoed mee bezig was”, vertelt Wim.

“Dat onderzoek ging over Hendrick van Berckel. Hendrick was in 1840 de eerste katholieke burgemeester van Delft sinds de stad drie eeuwen eerder protestants werd. Bij zijn afscheid gaven zijn kinderen hem een schilderij waar Willem van Oranje praat met de laatste katholieke burgemeester daarvoor. Dat schilderij heeft de familie nog steeds en hangt nu in bruikleen bij Museum Prinsenhof. Toen ik op onze namenlijst keek, zag ik dat deze burgemeester en acht van zijn zonen ook lid waren van de sociëteit. Dat is wel heel bijzonder.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’”

Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’

Fenna Timisi
Ga naar “Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’”

Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bedrijfsrestaurant”

Medewerker Bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Onboarding & Training Specialist”

Onboarding & Training Specialist

 • Exact
 • Fulltime
Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Urban Trail Delft”

Urban Trail Delft

 • 23 oktober 2022
Ga naar “Kerstmarkt in Delft”

Kerstmarkt in Delft

 • Van 13 dec t/m 18 dec