Uitvinder Jerry wint award met zijn Plastic Scanner: ‘Iedereen mag ‘m namaken, graag zelfs!’

Jerry en zijn award-winnende uitvinding - Foto: David Stegenga

Delftenaar Jerry de Vos (27) is nét afgestudeerd aan de TU Delft, maar heeft nu al een prestigieuze prijs binnen gesleept. Als allereerste Nederlander ooit (!) won hij de James Dyson Award met zijn ‘Plastic Scanner’. Hiermee wil hij recycling makkelijker maken en het wereldwijde plasticprobleem verkleinen.

“Toen James Dyson himself mij belde dat ik de award had gewonnen, was ik echt stomverbaasd”, vertelt Jerry. “Ik had mijn afstudeeropdracht op advies van een professor aan de TU ingeschreven, maar ik verwachtte er eigenlijk niets van. Er waren wel meer dan 2000 inschrijvingen uit 28 verschillende landen. Maar als je wint ontvang je £30,000, dus ik dacht: Why not…”

Plasticsoep

Per jaar belandt er 11 miljoen ton plastic in de zee en dit wordt alsmaar meer. Per uur is dat een hoeveelheid plastic waarmee je 11 olympische zwembaden kan vullen! Dat de plasticsoep – ofwel het plastic dat in de zee terecht komt – een enorm probleem is, weet Jerry als geen ander. “Het probleem is dat plastic nooit meer verdwijnt. Als het er eenmaal is, kun je het hooguit recyclen”, vertelt Jerry. “Dankzij mijn vrijwilligerswerk bij Precious Plastic zag ik hoe plastic in andere landen wordt verwerkt. Dat was echt heel schokkend”.

“In de Malediven zag ik met eigen ogen dat één van de eilandjes uitsluitend wordt gebruikt voor afvaldump”, vervolgt hij. “Hier weet de regering niet wat ze met al het plastic aanmoet en offert daarom die plek op. In bijvoorbeeld Algerije is het niet veel beter: daar wordt al het plastic afval gewoon in de fik gezet. Met veel gezondheids- en milieuproblemen als gevolg. Een groot deel van de plasticsoep komt uit lage- en middeninkomenslanden. Hier sorteert men meestal met de hand en het blote oog, dan is een foutje snel gemaakt.”

Jerry’s uitvinding

Hoe zit dat dichter bij huis? “In West-Europese landen als Nederland worden grote, (en vooral dure!) infrarood-machines gebruikt om het plastic te scheiden”, legt Jerry uit. “Dit werkt erg goed, maar deze machines zijn onbetaalbaar lage- en middeninkomenslanden.”

Als afstudeeropdracht voor zijn opleiding Industrieel Ontwerpen ging Jerry op zoek naar een oplossing. De Infraroodtechniek van de grote, dure scanners pastte hij toe in een draagbare en voordelige Plastic Scanner. “Deze toont direct van welk soort plastic een product gemaakt is. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.”

Lees verder onder de foto >

Zo ziet Jerry’s plastic scanner er nu uit – Foto: David Stegenga

De scanner is dus bedoeld voor landen waar nog handmatig gesorteerd wordt. Hiermee kan iedereen makkelijk en snel plastic sorteren. Hoewel de uitvinding simpel lijkt, kan deze ’s werelds grootste recycle-problemen oplossen.

James Dyson Award

Ook James Dyson (inderdaad, de uitvinder van de zakloze stofzuiger) was onder de indruk over de Plastic Scanner. ‘Toen ik Jerry belde om hem het nieuws van de award te brengen, was hij onderweg naar Algerije om lokale gemeenschappen te helpen bij het opzetten van recyclinginitiatieven. Zijn werk is inspirerend en ik wens hem veel succes met deze potentieel belangrijke technologie.’, schrijft hij in het Persbericht.

Jerry is in de wolken, én terecht: “Het is zo’n eer om te winnen. Ook vind ik het heel gaaf dat ik James Dyson heb gesproken. Hij was oprecht heel geïnteresseerd in mijn werk.”

Géén patent of winstoogmerk

De toekomstplannen van deze slimme Delftenaar? Dat is om de scanner bereikbaar te maken voor iedereen. Hiervoor gaat hij met experts en The Ocean Cleanup samenwerken en het product verder ontwikkelen.

Als wij vragen of Jerry patent op de scanner wil aanvragen, moet hij lachen. “Het zou mij fantastisch lijken als soortgelijke-scanners volop op Aliexpress te verkrijgen zijn. Iedereen mag ‘m namaken, graag zelfs! Ik vind dat alle technologieën die het plasticprobleem tegengaan, gedeeld moeten worden. Daar moet je vooral niet commercieel over denken”.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Even voorstellen! Dit is onze nieuwe stagiaire Lesley”

Even voorstellen! Dit is onze nieuwe stagiaire Lesley

Ga naar “Delftenaar Robert is verhuisd naar Canada: ‘Een relatie op afstand is niet makkelijk’”

Delftenaar Robert is verhuisd naar Canada: ‘Een relatie op afstand is niet makkelijk’

Ga naar “Jan schreef een boek over het Agnetapark: ‘De geschiedenis moet elke Delftenaar kennen’”

Jan schreef een boek over het Agnetapark: ‘De geschiedenis moet elke Delftenaar kennen’

Jan van der Mast in het Agnetapark

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Sales Medewerker”

Sales Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Feestelijke winter van Vivaldi en anderen”

Feestelijke winter van Vivaldi en anderen

 • ConcertoValiante
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!”

Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!

 • 38CC
 • T/m 19 feb

Topper

Ga naar “Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night”

Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night

 • De Waag
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Kindervoorstelling Sneeuwwitje”

Kindervoorstelling Sneeuwwitje

 • Van 11 feb t/m 12 mrt
Ga naar “Theater matinee – ensemble Camerata Delft”

Theater matinee – ensemble Camerata Delft

 • T/m 11 feb