Koen is verlamd, maar loopt toch dankzij Delftse uitvinding: ‘Er stond 200 man voor me te klappen’
Eind augustus liep Koen van Zeeland (34) voor het eerst door de binnenstad van Delft. Dat is bijzonderder dan je…
Delftenaar Jerry de Vos (27) is nét afgestudeerd aan de TU Delft, maar heeft nu al een prestigieuze prijs binnen gesleept. Als allereerste Nederlander ooit (!) won hij de James Dyson Award met zijn ‘Plastic Scanner’. Hiermee wil hij recycling makkelijker maken en het wereldwijde plasticprobleem verkleinen.
“Toen James Dyson himself mij belde dat ik de award had gewonnen, was ik echt stomverbaasd”, vertelt Jerry. “Ik had mijn afstudeeropdracht op advies van een professor aan de TU ingeschreven, maar ik verwachtte er eigenlijk niets van. Er waren wel meer dan 2000 inschrijvingen uit 28 verschillende landen. Maar als je wint ontvang je £30,000, dus ik dacht: Why not…”
Per jaar belandt er 11 miljoen ton plastic in de zee en dit wordt alsmaar meer. Per uur is dat een hoeveelheid plastic waarmee je 11 olympische zwembaden kan vullen! Dat de plasticsoep – ofwel het plastic dat in de zee terecht komt – een enorm probleem is, weet Jerry als geen ander. “Het probleem is dat plastic nooit meer verdwijnt. Als het er eenmaal is, kun je het hooguit recyclen”, vertelt Jerry. “Dankzij mijn vrijwilligerswerk bij Precious Plastic zag ik hoe plastic in andere landen wordt verwerkt. Dat was echt heel schokkend”.
“In de Malediven zag ik met eigen ogen dat één van de eilandjes uitsluitend wordt gebruikt voor afvaldump”, vervolgt hij. “Hier weet de regering niet wat ze met al het plastic aanmoet en offert daarom die plek op. In bijvoorbeeld Algerije is het niet veel beter: daar wordt al het plastic afval gewoon in de fik gezet. Met veel gezondheids- en milieuproblemen als gevolg. Een groot deel van de plasticsoep komt uit lage- en middeninkomenslanden. Hier sorteert men meestal met de hand en het blote oog, dan is een foutje snel gemaakt.”
Hoe zit dat dichter bij huis? “In West-Europese landen als Nederland worden grote, (en vooral dure!) infrarood-machines gebruikt om het plastic te scheiden”, legt Jerry uit. “Dit werkt erg goed, maar deze machines zijn onbetaalbaar lage- en middeninkomenslanden.”
Als afstudeeropdracht voor zijn opleiding Industrieel Ontwerpen ging Jerry op zoek naar een oplossing. De Infraroodtechniek van de grote, dure scanners pastte hij toe in een draagbare en voordelige Plastic Scanner. “Deze toont direct van welk soort plastic een product gemaakt is. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.”
Lees verder onder de foto >
De scanner is dus bedoeld voor landen waar nog handmatig gesorteerd wordt. Hiermee kan iedereen makkelijk en snel plastic sorteren. Hoewel de uitvinding simpel lijkt, kan deze ’s werelds grootste recycle-problemen oplossen.
Ook James Dyson (inderdaad, de uitvinder van de zakloze stofzuiger) was onder de indruk over de Plastic Scanner. ‘Toen ik Jerry belde om hem het nieuws van de award te brengen, was hij onderweg naar Algerije om lokale gemeenschappen te helpen bij het opzetten van recyclinginitiatieven. Zijn werk is inspirerend en ik wens hem veel succes met deze potentieel belangrijke technologie.’, schrijft hij in het Persbericht.
Jerry is in de wolken, én terecht: “Het is zo’n eer om te winnen. Ook vind ik het heel gaaf dat ik James Dyson heb gesproken. Hij was oprecht heel geïnteresseerd in mijn werk.”
De toekomstplannen van deze slimme Delftenaar? Dat is om de scanner bereikbaar te maken voor iedereen. Hiervoor gaat hij met experts en The Ocean Cleanup samenwerken en het product verder ontwikkelen.
Als wij vragen of Jerry patent op de scanner wil aanvragen, moet hij lachen. “Het zou mij fantastisch lijken als soortgelijke-scanners volop op Aliexpress te verkrijgen zijn. Iedereen mag ‘m namaken, graag zelfs! Ik vind dat alle technologieën die het plasticprobleem tegengaan, gedeeld moeten worden. Daar moet je vooral niet commercieel over denken”.
In onze gids
Populaire rubrieken